eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Radek Farský: Když jsem trefil trojku, tlak ze mě spadnul

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Rozhovory, Topstory 🕔15.11.2017
Radek Farský: Když jsem trefil trojku, tlak ze mě spadnul

Please enter banners and links.

Byl hlavní postavou USK Praha při velkém televizním obratu s Ústí nad Labem. V závěrečné čtvrtině zaznamenal 9 ze svých 12 bodů a všechny udivoval až nesnesitelnou lehkostí v zakončení a také buldočí zarputilostí v obraně. Teď pro náš server promluvil o trénování pod Petrem Jachanem a Chrisem Chougazem, o příštím zápase v Jindřichově Hradci, nebo třeba o svém basketbalovém snu. Seznamte se: Radek Farský.

Radku, gratuluji k výhře nad Ústím. Zkuste pro naše čtenáře stručně zhodnotit ten zápas. Co rozhodlo ve prospěch USK?

Děkuji. Začátek zápasu šel přesně tak, jak jsme chtěli, kdy jsme nepustili Pandy ke skórování a rychlými protiútoky jsme šli do deseti bodového vedení. Netrvalo dlouho a stav se srovnal, postupem času Pandy zvyšovaly své vedení, ale stále jsme se drželi na dostřel. Podle mě rozhodla čtvrtá čtvrtina, kde jsme začali hrát více týmově a skvěle jsme bránili. Sluneta se snažila, ale my jsme byli v závěru “ na koni“.

Doposud jste hrál 4,5 minuty na zápas a pomáhal jste týmu ani ne dvěma body. Najednou přišel TV duel a vy jste do něj spadl takřka 15 minutami a skvělými 12 body. Navíc jste si počínal jako starý mazák. Jaký je to pocit?

Je pravda, že jsem doposud moc nehrál a nevím, zda bych dostal takovou příležitost, kdyby byl náš tým zdravý a v plné síle, ale jsem moc rád, že jsem dostal šanci a chopil se ji. Není to jen o jednom pocitu. Ten první je, že jste nervózní z toho, že vás sleduje plná hala lidí a diváci u televize a nemůžete si dovolit chybovat a už vůbec ne v koncovce. Ten druhý je ten, že se vám daří a jen si užíváte atmosféru a průběh zápasu. Je to určitě skvělý pocit, když se vám povede zápas, který se navíc vysílá v televizi. Úžasné to bylo i po zápase, kdy jsem otevřel telefon a viděl jsem tu spoustu zpráv od přátel a nejbližších, kteří mi gratulovali k výkonu.

Ve čtvrté čtvrtině, v níž jste zaznamenal 9 svých bodů jste působil hodně suverénně. Připouštěl jste si vůbec nějaký tlak při těch nájezdech za stavu minus šest?

Při těch nájezdech už jsem tlak nepociťoval, ten ze mě spadnul, když jsem trefil trojku. Poté jsem jen viděl prostor pro nájezd a snažil se ho využít. V tu chvíli jsem už nebyl vystresovaný z ničeho a snažil jsem se hrát a užívat si momenty na hřišti.

Sluneta měla v zápase výpadky, kdy nedala koš třeba 3-4 minuty v řadě. Pomůže mladému týmu v dalším rozvoji, že ubrání střelce jako je Robinson, Singletary, nebo Pecka celkem na 66 bodech?

Naše příprava směřovala k těmto hráčům, které bylo úkolem zastavit, nebo co nejvíce přibrzdit. Určitě to pomůže pro sebevědomí především v útoku, kdy je protější tým frustrovaný a dělá chyby v obraně.

Výhra je o to cennější, že přišla i bez QJ Petersona, který odešel do Koreje. Jak moc tento Američan chyběl v ostrém zápase v Kooperativa NBL, nebo třeba v Alpe Adria Cupu ve Vídni?

Je skvělé, že jsme si dokázali, že můžeme vyhrát i bez něj. Určitě je to značná ztráta především v útočné části. Ale musíme se s tím vyrovnat a hrát jako tým, body vždy někdo dá. Zápas ve Vídni byl první bez Petersona, ve kterém bylo znát, že nám chybí tento střelec. V zápase proti Slunetě jsme se s tím srovnali a myslím, že na nás nebylo moc znát, že nám QJ chybí.

Změnily se nějak tréninky a příprava na zápas, když víte, že si jeho 22 bodů na utkání musíte se spoluhráči v zápasech rozdělit mezi sebou?

Vůbec se nezměnila. Vše zůstalo při starém. Jsme jeden tým, pomáháme jeden druhému a ty body vždy někdo dá. Jak říká náš trenér: „Náš nejlepší hráč je náš tým“

Pojďme ale k Vám. V květnu jste se svými spoluhráči zvedl nad hlavy pohár pro vítěze juniorské extraligy U19. Považujete to za největší úspěch dosavadní kariéry?

Ano, bez pochyby je to zatím můj největší úspěch v kariéře.

Pod tento triumf se trenérsky podepsal Petr Jachan, zatímco nyní Vás trénuje Řek Chris Chougaz. V čem se liší jejich trenérská filozofie a co mají naopak oba pánové společného?

Z mého pohledu pan Jachan dává největší důraz na týmovou obranu, čímž nechci říct že pan Chougaz ne, ale pan Jachan je svou obranou proslulý. Pan Chougaz má styl více založený na střelbě z dálky, kdežto pan Jachan má svou hru postavenou spíše na průniku do koše. Oba dva mají stejnou filozofii v prosazování mladých hráčů a ve volnosti hry, kdy chtějí, aby byl hráč kreativní a zároveň disciplinovaný.

Zpět ke KNBL. V sobotu zajíždíte na palubovku beznadějně posledního Jindřichova Hradce, který to má 0-7 a inkasuje 99 bodů na zápas. Co povede k vaší páté výhře v sezoně?

Z mého pohledu bych“ Bankéře“ vůbec nepodceňoval, protože to je velmi nevyzpytatelný celek, který má ve svých řadách spoustu zkušených hráčů a našich odchovanců, kteří se budou chtít ukázat. Vzhledem k tomu, že nemáme odehraných moc venkovních utkání, tak to pro nás nebude vůbec jednoduchý zápas a musíme se na něj pořádně připravit.
 
A dotaz na závěr. Jaký je Váš basketbalový sen?

Můj basketbalový sen je jít ve stopách mého velkého vzoru Tomáše Satoranského, a to je zahrát si zámořskou NBA. A také reprezentovat naši zemi na Olympijských hrách.

Díky za rozhovor a ať se daří!

 

Foto: Facebook USK Praha

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace