eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Představujeme týmy Kooperativa NBL: USK Praha | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Představujeme týmy Kooperativa NBL: USK Praha

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Rozhovory, Topstory 🕔4.10.2017
Představujeme týmy Kooperativa NBL: USK Praha

Please enter banners and links.

Po letním zemětřesením v kádru Sov by byla obhajoba loňského pátého místa pro Pražany doslova husarským kouskem, přesto se o ni chtějí pokusit.

USK postrádá pro letošní sezonu všechny tři strůjce senzačního tažení NBL. Trenér Mirsad Alilovič vyslyšel vábení domova a vrátil se do Slovinska. MVP sezony Jaromíra Bohačíka pro změnu přetáhl Nymburk a pivota Pavla Grunta (hráč s nejlepším zlepšením) si pro změnu vyhledal Děčín. Na sever Čech putoval také rozehrávač Lukáš Feštr a jeho kolega Petr Šafarčík má premiéru v letošní KNBL už za sebou v dresu Kolína. Mladen Primorac ji okusil vítězně za Brno. Z úspěšné sestavy tedy zůstali pouze Madsen a kapitán Michal Mareš. Kolem nich se začíná utvářet nový tým. Ze zlaté devatenáctky se nahoru podívá čtveřice Radek Farský, Jakub Tůma, David Žikla a Jan Zídek. Ani jeden z nich však nemá s nejvyšší soutěží zkušenosti a tak je otázkou, jak své kvality mládežnických reprezentantů přetaví do výher v NBL.

Z USA přiletěli netradičně dva borci. Na pozici shooting guarda letos uvidíme Quentina Petersona, který však může v případě potřeby zaskočit i na „jedničce“. Jedná se o střelecky velmi disponovaného borce, od nějž si vedení slibuje nahrazení Bohačíka. Pod koš jde zacelit díru po Primoracovi s Gruntem pivot Cadarian Raines, jehož kila a centimetry by měly dělat soupeřům velké potíže. A konečně nástupce na lavičce – Aliloviče vystřídal Chris Chougaz, Řek, jenž v posledních letech úspěšně koučoval rakouský Oberwart v tamní Bundeslize i ve FIBA Europe Cupu. A právě s bývalým Chougazovým mužstvem se USK střetl dvakrát v přípravě a byly z toho dvě vysoké výhry.

Sovy to budou mít letos velmi těžké, osobně si v redakci myslím, že by se měly pohybovat na hraně postupu do play off. Postup do skupiny A1 by se vzhledem k nejmladšímu kádru v lize rovnal téměř senzaci, ovšem nepředbíhejme, stát se může ledacos. Zajímavé bude rovněž sledovat, jaké budou získávat mladé Sovy ostruhy v Alpe Adria Cupu, v němž se střetnou s Laškem, Prievidzou a Vídní. Na pár otázek před sezonou nám odpověděl kapitán týmu Michal Mareš:

Po úspěšné loňské sezoně odešel od týmu trenér Mirsad Alilovič. Jak byste charakterizoval jeho nástupce Chrise Chougase? Bude se styl hry pod jeho vedením nějak výrazně měnit?
S Mirsadem Alilovičem jsme zažili tři velmi náročné roky, na které ale rádi všichni vzpomínáme. Mirsad Alilovič byl trenér, který držel své hráče neustále pod tlakem. Vyžadoval přesné plnění jeho pokynů. Chriz Chougaz dává svým hráčům větší volnost, což je zatím příjemná změna. Změna v herním stylu bude také výrazná. Jaká? To se přijďte podívat na Folimanku.

Váš tým před sezonou hodně omladil a angažoval (pro USK nezvykle) také dva nové Američany. Jak do týmu zapadli?
Z dorostu k nám přišli talentovaní kluci, na tréninku makají na 100 procent a rozhodně nebudou mít zanedbatelnou roli v týmu. Co se týká američanů, zapadli skvěle. Oba jsou přátelští a komunikativní.

V souvislosti s mnoha změnami v kádru musí přijít otázka, jaký cíl jste si před touto sezonou vytyčili?
Cíl zůstává stejný jako loni. Určitě chceme do skupiny A1.

NBL začínáte doma proti Olomoucku. Co by mohlo na tento tým platit?
Budeme se držet trenérova stylu. Chce hrát agresivní behavý basketbal. To myslím, že může platit na jakýkoliv tým.

Kdo podle Vás bude hlavním vyzyvatelem Nymburku v boji o titul?
Celkově si myslím, že letos Nymburk bude o něco hratelnější než v minulých letech. Jako největšího jejich vyzyvatele vidím Pardubice.

 

Foto: Pražský deník

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace