eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Dvousetbodovou přestřelku ovládli Slovinci | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Dvousetbodovou přestřelku ovládli Slovinci

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔13.9.2017
Dvousetbodovou přestřelku ovládli Slovinci

Please enter banners and links.

Basketbalisté Slovinska a Španělska se stali prvními dvěma semifinalisty letošního Eurobasketu. První jmenovaní zdolali po velkém boji Lotyše, zatímco úřadující mistři Evropy zlomili odpor Němců už ve třetí čtvrtině. Oba týmy se spolu utkají v pátečním boji o finále.

Hlavní postavou prvního čtvrtfinále byl Marc Gasol, jehož double – double byl nad síly Německa. Pivot Memphisu zaznamenal 28 bodů a 10 doskoků při výborné střelbě z pole 10/15. Pozadu nezůstal ani jeho starší bratr Pau, autor 19 bodů. Německu proti favoritům turnaje nepomohlo ani 27 bodů a 8 přihrávek jeho superstar Dennise Schrödera. Němci přitom začali skvěle a obhájce zaskočili skvělou obranou. Po čtyřech minutách vedli po Voightmannově smeči už 11-2 a kouč Scariolo si vyžádal oddechový čas. Po něm se postupně hra vyrovnala a Španělé začali svou ztrátu stahovat. V polovině druhé periody už šli favorité do vedení. Hernangómez nejprve po trestných hodech vyrovnal a záhy Rodríguez poslal na německý koš navštívenku z dálky a ta se ujala – 27-30.

V poločase svítili na ukazateli skóre 33-34 a po změně stran se čekala další porce tuhé bitvy. Jenže opak byl pravdou: Španělé udeřili a nastříleli Němcům za třetí desetiminutovku téměř tolik bodů, jako za celý první poločas. Situace se pro Němce stala svízelnou až v posledních čtyřech minutách této části, když Marc Gasol zaznamenal 14 bodů a celkově si Španělsko v této čtvrtině pomohlo šesti trojkami. Stav 65-53 po třiceti minutách už favorit v pohodě ubránil a postoupil.

Nevídanou přestřelku řídil Dragič

26 bodů, 6 doskoků a 8 asistencí – to je vizitka jednatřicetiletého slovinského guarda v utkání s Lotyšskem. Dragič měl prsty v obratu po přestávce, který byl rozhodně potřeba. Neméně výtečný duel odehrála osmnáctiletá vycházející hvězda Luka Dončič, autor 27 bodů a 9 doskoků. Slovinci sice podobně jako Němci dobře začali, vedli už o 14 bodů, ovšem Lotyši díky smršti ve druhé periodě otočili na poločasových 55-51. Kristaps Porzingis byl znovu ústřední figurou, když zařídil 34 bodů svého týmu. Ale ani to nakonec na Slovince nestačilo. Výběr kouče Kokoškova utáhl šrouby v obraně a ve třetí čtvrtině povolil Lotyšům jen 11 bodů.

Anthony Randolph velice brzy srovnal a Dragič s Čančarem poslali své mužstvo do vedení 62-55. To k radosti svých fandů postupně navyšovali a když na začátku poslední desetiminutovky Randolph trojkou upravil na 79-65, mohly pomalu začít oslavy. Soupeř se však nevzdal a několika trojkami utkání zdramatizoval. Bertans na sklonku 34. minut například snížil na rozdíl jediného koše (81-79). Dončič ale včas odpověděl pěti body za sebou a ani závěrečná nezměrná snaha Lotyšů o obrat pro ně kýžený úspěch nepřinesla. Slovinci byli v trestných hodech neomylní a slaví postup mezi nejlepší čtyřku.

Výsledky:

Německo – Španělsko 72:84 (19:16, 14:18, 20:31, 19:19)

Body: Schröder 27 (8 asistencí), Theis 15 – M. Gasol 28 (10 doskoků), P. Gasol 19

Slovinsko – Lotyšsko 103:97 (34:23, 17:32, 25:11, 27:31)

Body: Dončič 27 (9 doskoků), Dragič 26 (6 doskoků a 8 asistencí) – Porzingis 34 (6 doskoků), Bertans 23

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace