eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Valencie uhájila vedení, Sevilla je o zase o krok blíž sestupu

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory 🕔25.4.2017
Valencie uhájila vedení, Sevilla je o zase o krok blíž sestupu

Please enter banners and links.

Vzájemný souboj obou týmů vyzněl lépe pro vedoucí celek ACB a přidal vrásky na čele soupeři, který před pár měsíci přežil klinickou smrt a v současné chvíli znovu balancuje nad propastí.

Sevilla představila novou posilu – Troy DeVries nahradil zraněného krajana DeAndreho Kana -, která se uvedla 9 body, ani ty však v souobji s Taronjou na vítězství nestačily. Na začátku druhého poločasu sice ještě panoval nerozhodný stav 38:38, tři trojky v řadě však posadily hosty na koně. Veterán San Emeterio následně nastřílel sedm bodů v řadě a když dlouhán Oriola zvýšil pět minut před koncem zápasu na 75:63, byl s domácími amen. Dokázali sice ještě snížit na rozdíl jediného koše, v posledních patnácti sekundách ale hosté proměnili všech šest trestných hodů a bylo hotovo.

Sevilla tak zůstává předposlední a v boji o záchranu nemá příznivý los. V příštím kole hraje s Barcelonou, následuje klíčový souboj v Compostele s Obradoirem, resp. s Andorrou, a končí doma v derby s Malagou.

Zmíněné Obradoiro propáslo ideální možnost odpoutat se od hrozby sestupu. Zápas s Murcií jeho hráči dobře rozehráli, po změně stran jim ovšem zvlhnul střelecký prach a jejich nemohoucnost vyvrcholila v posledních osmi minutách, v nichž inkasovali 26 bodů, z toho plných 20 z rukou dvojice Billy Baron – Sadiel Rojas. Prvně jmenovaný proměnil šest trojek, stejně jako všech osm trestných hodů a se 30 body byl nejlepším hráčem zápasu.

Celek z Compostely čeká v příštích týdnech náročný program. Z posledních čtyř zápasů totiž tři odehrají venku. Ve Valencii favoritem nebudou, v Seville je čeká boj o bytí a nebytí a Fuenlabrada je doma velice silným soupeřem. Základní část pak zakončí doma proti Barceloně, která se po vypadnutí z Euroligy plně soustředí na ligu a prahne po každém vítězství.

Co se nepovedlo Obradoiru, dokázali doma hráči Badalony, kteří nečekaně hladce přemohli Bilbao. Hosté prospali celý první poločas; ve druhé čtvrtině nedali dlouhých pět minut ani bod a když konečně ukončil jejich trápení Belgičan Hervelle, zvýšil veterán Sergi Vidal už na 30:12. Náskok nadšeně bojující tým plný mladíků v pohodě udržel, resp. navýšil ve druhém poločasu až na 27 bodů a hostům tím de facto zavřel dveře do play off. Jejich kapitán Alex Mumbrú nebude na zápas proti bývalému klubu vzpomínat rád. Proměnil jedinou ze čtrnácti (!) střel a zaznamenal pouhé 2 body.

V Las Palmas si domácí Granca proti Estudiantes s chutí zastřílela a divákům v hale nabídla atraktivní podívanou, okořeněnou řadou pohledných akcí. Ty povětšinou zakončoval lotyšský obr Anžejs Pasečniks, který proměnil 11 ze 13 pokusů  ze hry, zaznamenal 24 bodů a 7 doskoků a pětkrát dopravil míč do koše povedenou smečí. V podkošovém prostoru hosté prohráli na plné čáře, byť se veterán Sitapha Savané snažil, seč mohl. Dlouholetému kapitánovi Grancy se před zápasem dostalo mohutných ovací, před vysokou porážkou ovšem neuchránil Estudiantes ani on.

S chutí si zastříleli rovněž hráči Andorry, kteří už mají po vítězství nad Fuenlabradou play off téměř jisté. Hosté nedokázali ubránit domácí dlouhány; obr Šermadini zaznamenal 16 bodů, srbský internacionál Stevič o bod méně. Pozadu nezůstali ani hráči na perimetru a David Jelínek byl po Američanu Walkerovi druhým nejlepším střelcem vítězů. Ve druhé půli zaznamenal 13 ze svých 17 bodů a navrch přidal i 4 asistence. Naproti tomu hostující eso Marko Popovič se bodově výrazněji prosadil až za rozhodnutého stavu.

Šlágr kola vyzněl jasně pro Barcelonu a hosté z Malagy během zápasu přišli o tahouna Nemanju Nedoviče, který si poranil kotník. Domácí prohrávali jen v úvodních minutách, ale pak je nakopl trojkami rychlík Rice, resp. Tomič s Koponenem, a vedení už nepustili. Zmiňovaný Tomič ukončil první půli dvěma povedenými smečemi a náskok Barcy se těsně před koncem třetí části přehoupl přes dvacet bodů, což na vítězství pohodlně stačilo.

Kapitán Barcelony Juanki Navarro odehrál svůj 654. zápas v ACB a v kategorii „železných mužů“ mu nyní patří společně s legendárním Albertem Herrerosem shodně páté místo.

Přehled zápasů 30. kola Endesa Ligy 2016/2017:

FC Barcelona Lassa – Unicaja Malaga  89:70
Tomič 20, Rice 17, Koponen 11 – Brooks, Fogg a Smith 11
Real Betis Energía Plus Sevilla – Valencia BC  85:90
Miloševič 13, Stojanovski 11, DeVries a Radičevič 9 – Diot a San Emeterio 15, Sastre 12
MoraBanc Andorra – Montakit Fuenlabrada  96:78
Walker 20, Jelínek 17, Šermadini 16 – Popovič 21, Hettsheimeir 17, O´Leary 11
Herbalife Gran Canaria – Movistar Estudiantes Madrid  104:86
Pasečniks 24, McCalebb a O´Neale 12 – Jackson 26, Fernández 12, Brown 10
Divina Seguros Joventut Badalona – Retabet Bilbao  82:55
Abalde 13, Gieło 11, Bogdanovič a Smith 10 – Tabu 14, Eric 11, Todorovič 10
Rio Natura Monbus Obradoiro – UCAM Murcia  78:86
Whittington 22, Bendžius 14, McConnell 12 – Baron 30, Campazzo 17, Antelo a Rojas 14

ICL Manresa – Real Madrid se hraje 4. května 2017
Iberostar Tenerife – Baskonia Vitoria se hraje 4. května 2017

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace