eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Valencie doma hladce přemohla Barcelonu | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Valencie doma hladce přemohla Barcelonu

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory 🕔18.4.2017
Valencie doma hladce přemohla Barcelonu

Please enter banners and links.

Vedoucí celek španělské ACB ligy si s katalánským velkoklubem poradil nečekaně snadno.

Slavný celek vedl pouze v úvodu zápasu. Po šesti minutách hry převzali iniciativu domácí a rozdíl skóre s přibývajícím časem narůstal v jejich prospěch. V závěrečné čtvrtině odpor hostů slábl víc a víc a domů si tak odvezli vysokou porážku. Ve Valencii propadli pod oběma koši a s pouhými čtyřmi přesnými trojkami, resp. šestnácti ztrátami v celém utkání neměli šanci. Domácí naopak proměnili 20 z 22 trestných hodů a tahouna Bojana Dubljeviče, který neměl svůj den, výtečně nahradil další dlouhán Pierre Oriola, který během 16 minut zaznamenal 14 bodů a 7 doskoků.

Kuriózní situace nastala v polovině druhé čtvrtiny, kdy hostující Moussa Diagné zakončil s takovou razancí, že po jeho smeči nevydrželo plexisklo desky a kvůli výměně koše muselo být utkání na několik minut přerušeno.

Na druhém místě zůstává po vítězství nad Sevillou Real Madrid, v jehož dresu zazářil veterán Andrés Nocioni, který po letošní sezóně ukončí kariéru. Na vítězství se podílel 26 body, když proměnil 10 z 18 pokusů ze hry, včetně pěti trojek. O bod méně přidal Jaycee Carroll a Realu tak nemusel vadit slabší den Sergia Llulle, který zaznamenal jen 7 bodů. V dresu hostů citelně scházeli zranění Boštjan Nachbar a DeAndre Kane a narychlo získaný veterán Carlos Cabezas nedal ani bod. Tým trenéra Martíneze se propadl na předposlední místo a se záchranou bude mít, s ohledem na těžký los, ještě hodně práce.

Ofenzivní podívanou nabídli divákům hráči Baskonie a Gran Canarie. První půle patřila hostům, po změně stran ale domácí předvedli ojedinělou střeleckou smršť. Ve třetí čtvrtině zaznamenali 40 (!) bodů, přičemž o plných 25 z nich se postarali Ádam Hanga a Rodrigue Beaubois. Do závěrečné čtvrtiny vstupovali Baskové za stavu 78:64 a i když soupeř v závěru mohutně dotahoval, vítězství už si nenechali sebrat.

Hráči Malagy představili svým fanouškům vítěznou trofej z Eurocupu a po jasném vítězství nad Andorrou už mají prakticky jistý postup do play off. Pověst ostrostřelce potvrdil Američan Kyle Fogg, který 19 ze svých 24 bodů zaznamenal ve druhém poločasu, obr Dejan Musli se po zranění kotníku uvedl 5 body, 3 doskoky a 3 asistencemi. Porážku Andorry neodvrátil ani David Jelínek, který zaznamenal 10 bodů a 4 asistence.

Murcia doma porazila Fuenlabradu a rozdíl 37 bodů je historicky nejvyším, jakého doposud v ACB lize její hráči dosáhli. Domácím perfektně vyšel vstup do obou poločasů. Po úvodní čtvrtině vedli 26:11, po třetí už 78:42. Jejich ofenzívu skvěle dirigoval argentinský kouzelník Facu Campazzo, který zaznamenal 18 bodů a 6 asistencí a na konci prvního poločasu předvedl parádní kousek, když nejprve obral soupeře o míč a vzápětí zakončil svůj únik povedenou smečí.

O boji o postup mezi osmičku pro play off citelně ztratili hráči Bilbaa, kteří doma nad zachraňujícím se Obradoirem dlouho vedli, aby v posledních dvou minutách shořeli jako papír a umožnili soupeři dosáhnout jednoho z nejdůležitějších vítězství v letošní sezóně. Závěrečných 120 sekund zápasu vyhráli hosté poměrem 11:2 a v poslední minutě zařídil výhru přesnou trojkou mladý křídelník Santi Yusta.

S chutí si zastříleli hráči Estudiantes a proti poslední Manrese jim chybělo jen pět bodů k dosažení populární stovky.Všech jedenáct hráčů, kteří vyběhli na palubovku, se zapsalo mezi střelce, pět z nich zaznamenalo alespoň 10 bodů. Hráči Manresy se v posledních dvou minutách sice tříkrát přiblížili na rozdíl dvou bodů, domácí však proměnili 12 z posledních 14 trestných hodů a těsný náskok uhájili. Soupeř je tak téměř s jistotou prvním sestupujícím. V jeho dresu zaznamenal 13 bodů Patrik Auda.

Důležitý krok k záchraně naopak učinili hráči Zaragozy, kteří v klíčovém utkání těsně porazili Badalonu. Hosté sice ve třetí části otočili z 44:41 na 50:44 ve svůj prospěch, náskok však neuhájili a v bitvě nervů v závěrečných minutách nakonec podlehli. V poslední minutě totiž domácí eso Stevan Jelovac zvýšil trojkou na 71:67 a po snížení Alberta Abaldeho propásl možnost odvrátit porážku dlouhán Jerome Jordan, který z dobré pozice minul.

Přehled výsledků 29. kola Endesa Ligy 2016/2017:

Valencia BC – FC Barcelona Lassa  76:59
Oriola 14, San Emeterio 12, Thomas 10 – Rice a Tomič 13, Claver 8
Movistar Estudiantes Madrid – ICL Manresa  95:90
Brown 17, Jackson 16, Suton 13 – Cvetkovič 18, Machado 17, Auda 13
Baskonia Vitoria – Herbalife Gran Canaria  95:90
Hanga 24, Beaubois 16, Budinger 15 – Kuric 16, McCalebb 14, Aguilar a Planinič 13
Real Madrid – Real Betis Energía Plus Sevilla  87:76
Nocioni 26, Carroll 25, Hunter 10 – Lockett 118, Miloševič 17, Sánchez 16
UCAM Murcia – Montakit Fuenlabrada  99:62
Campazzo 18, Antelo 15, Baron 13 – Popovič 12, Cruz a Hettsheimeir 10
Unicaja Malaga – MoraBanc Andorra  93:69
Fogg 24, Smith 11, Díez a Waczyński 10 – Šermadini 14, Czerapowicz 13, Jelínek 10
Tecnyconta Zaragoza – Divina Seguros Joventut Badalona  71:69
Jelovac 22, Bellas a Fotu 11 – Abalde 12, Jordan 11, Sabat a Stutz 10
Retabet Bilbao – Rio Natura Monbus Obradoiro  85:90
Todorovič 20, Tabu 18, Eric 11 – Dulkys 20, Whittington 17, Pustovyj 13

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace