eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Hráči Tenerife se vrátili do čela ACB ligy | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Hráči Tenerife se vrátili do čela ACB ligy

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory 🕔3.4.2017
Hráči Tenerife se vrátili do čela ACB ligy

Please enter banners and links.

V neúplném 27. kole doma ostrované porazili Zaragozu a úspěšně odrazili dotírající hráče Realu Madrid.

Zaragozu dlouho drželi nad vodou dlouháni Jelovac s Norelem, jenže jim citelně scházela podpora hráčů na perimetru. Němec Benzing dal v celém utkání jediný koš a jeho body v závěru zoufale chyběly. Za stavu 52:47 zasadili domácí třemi trojkami v řadě soupeři rozhodující úder. Nejprve se trefil Kanaďan Doornekamp, po něm rychlík White a nakonec z rohu i nejlepší hráč utkání Tim Abromaitis, který zaznamenal 19 bodů, včetně pěti trojek.

Hosté klesli na předposlední příčku. V příštím kole je čeká výjezd od Barcelony a vzápětí klíčový souboj o záchranu doma s Badalonou.

V závěsu za ostrovany se ocitl mistrovský Real, který na předměstí Madridu nabídl divákům vynikající podívanou. Domácí Fuenlabrada dala v první půli deset trojek a dlouho se překvapivě držela o krok napřed. Ještě půldruhé minuty před koncem zápasu vedla po krásné smeči Brazilce Hettsheimeira 94:93, pak ale Sergio Llull proměnil oba trestné hody a půl minuty před koncem sehrál mistrovsky pick ´n roll se smečujícím Mexičanem Ayónem. Domácí se pak hodně zlobili na rozhodčí, že souboj střílejícího Popoviče s Fernándezem neposoudili jako faul Rudyho, a Real už těsný náskok uhájil.

Felipe Reyes zaznamenal 23 bodů a 14 doskoků a dosáhl celkové užitečnosti 40, čtvrté nejvyšší v kariéře. Kromě toho se stal prvním hráčem v historii, který v kariéře pokořil metu 500. vítězství v nejvyšší soutěži.

Konkurenční Barcelona naproti tomu propadla v Las Palmas. Hráči domácí Gran Canarie zatížili její konto šestnácti (!) trojkami, z toho deseti v prvním poločase, kdy se jejich náskok v jednu chvíli vyšplhal na 21 bodů, to když se z dálky trefil Bo McCalebb. Dvouciferný náskok si pak bez větších problémů udrželi až do 38. minuty – v tu chvíli se v dresu Barcy činil kapitán Navarro -, kdy hosté snížili na 88:81. Na obrat jim už ale nezbyl čas, co hůř, kvůli poraněnému kotníku přišli o veterána Olesona.

Domácí zvítězili v osmém zápase v řadě, Barcelona se naopak v tabulce propadla na sedmé místo.

Velice napínavý byl souboj mezi Andorrou a Estudiantes, v němž na obou stranách hráli důležitou roli čeští hráči. David Jelínek zaznamenal 13 bodů, 3 doskoky a 4 asistence a blýskl se nekompromisní smečí přes dlouhé ruce Ondřeje Balvína. Ten na druhé straně kontroval 7 body, 8 doskoky a 1 blokem a v polovině třetí části rovněž krásnou smečí odražené střely jednoho ze spoluhráčů. Krátce nato si ale poranil kotník a zápas pro něj skončil. V závěru hostům citelně scházel. Minutu před koncem vedl jeho tým po trojce veterána Cooka 83:82, pak ale z trestného hodu vyrovnal Američan Walker a v poslední minutě rozhodl o vítězství Andorry její nejlepší střelec v zápase Beka Burjanadze.

Neméně dramatický byl i souboj o záchranu v Badaloně. Domácí tým dlouho nedokázal ubránit rozehrávače McConnella a neustále dotahoval, jeho snaha zvrátit nepříznivý průběh pak ale byla korunována půl minuty před koncem, když dlouhán Jerome Jordan zasmečoval a upravil na 80:79. Po oddechovém čase ale hodně lacino vrátil hostům vedení dlouhán Whittington a McConnell zvýšil na 83:80. Šest sekund před koncem snížil veterán Bogdanovič a hosté nabídl domácím poslední šanci, když se Litevec Dulkys ocitl s míčem po vyhození v zámezí. Bogdanovič však přihrávku nasměřoval přímo do rukou soupeře, který díky vítězství opustil předposlední místo.

Baskonia měla doma nečekaně hodně práce se Sevillou, v posledních třech minutách zápasu se ale v pravý čas projevila síla jejích opor. V poslední minutě proměnil Shane Larkin všech šest trestných hodů, jimiž zařídil klíčový náskok šesti bodů a koš ex nymburského dlouhána Mahalbašiče v poslední sekundě tak už nic neřešil.

Domácí se celý zápas ohromně trápili. Proměnili pouze 5 z 26 trojek a ztratili 21 míčů.

Přehled výsledků 27. kola Endesa ligy 2016/2017:

Montakit Fuenlabrada – Real Madrid  96:101
Wear 22, Hettsheimeir 18, Paunič 17 – Llull 28, Reyes 23, Carroll 17
Herbalife Gran Canaria – FC Barcelona Lassa  95:82
Aguilar 14, Kuric a McCalebb 13 – Navarro a Tomič 19, Perpergolu 9
MoraBanc Andorra – Movistar Estudiantes Madrid  87:83
Burjanadze 20, Albicy a Šermadini 14 – Fernández 17, Grimau a Jackson 11
Baskonia Vitoria – Real Betis Energía Plus Sevilla  79:75
Budinger a Larkin 15, Laprovittola 11 – Mahalbašič 17, Kane 15, Nachbar 14
Divina Seguros Joventut Badalona – Rio Natura Monbus Obradoiro  82:83
Ventura 18, Jordan 17, Bogdanovič 16 – McConnell 24, Whittington 17, Dulkys 16
Iberostar Tenerife – Tecnyconta Zaragoza  65:54
Abromaitis 19, Doornekamp 13, White 9 – Jelovac 15, Norel 10, Gecevičius 8

Retabet Bilbao – Valencia BC: hraje se 12. dubna
Unicaja Malaga – ICL Manresa: hraje se 26. dubna

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace