eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Finále 3. ročníku Sportovní ligy základních škol | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Finále 3. ročníku Sportovní ligy základních škol

📁 Články, Mládež, Topstory 🕔22.4.2017
Finále 3. ročníku Sportovní ligy základních škol

Please enter banners and links.

Basketbalové mládí opanuje ve dnech 26. – 27. dubna pardubické haly na Dašické a na Dukle. Uskuteční se tam republikové finále 3. ročníku Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství. V kategorii staršího žactva se do města perníku a sídla BK JIP Pardubice a BK Studánka sjede šest nejlepších chlapeckých a stejný počet dívčích družstev z celé České republiky.

Basketbal je jedním ze sedmi sportovních odvětví, která jsou zařazena do letošního finálového bloku. V basketbalové části Sportovní ligy základních škol se letos uskutečnilo 97 okrskových  a 148 okresních kol. Zapojilo se do nich 1072 družstev (612 chlapeckých a 460 dívčích), což představuje celkem 12864 hráčů a hráček. Proti minulému ročníku to znamená nárůst zhruba o sto týmů a dva tisíce hráčů a hráček. Družstva jsou složena z basketbalových nadějí ročníků 2000 – 2003, které jsou žáky ZŠ a šesti a osmiletých gymnazií.

Účastníci pardubického finále, kteří prošli náročným kvalifikačním sítem, jsou rozděleni do dvou skupin: chlapci – skupina A: ZŠ Klatovy, Čapkova, Gymnazium B. Hrabala Nymburk, ZŠ Pardubice – Studánka, skupina B: ZŠ Ohradní, Praha, ZŠ Sirotkova, Brno, ZŠ dr. Horáka, Prostějov, dívky – skupina A: Gymnazium J. Vrchlického, Klatovy, ZŠ a MŠ Vodárenská, Kladno, ZŠ npor. Eliáše, Pardubice-Polabiny, skupina B: Gymnázium J.G. Jarkovského, Praha, 2. ZŠ Žďár nad Sáz., ZŠ Javorník. Závěrečnému turnaji dává pikantní příchuť skutečnost, že svůj triumf z loňského finále v Jindřichově Hradci budou obhajovat chlapci ZŠ Pardubice – Studánka, „Naši chlapci budou patřit také letos k favoritům, ale jakékoli tipování ve sportu je samozřejmě vždy ošidné. Loni však byli žáky 8. třídy a hráli proti o rok starším soupeřům. Nyní by měli být nejen starší, ale i zkušenější. Věřím, že na domácí palubovce budou opět bojovat o vítězství. Velkou motivací pro ně  bude také možnost ukázat se ve finále v přímém přenosu České televize,“ říká předseda Krajské rady AŠSK ČR a ředitel ZŠ Pardubice – Studánka Filip Patlevič.  

16K nadcházejícímu závěrečnému turnaji říká Radek Nečas: „Všem mladým hráčům bych chtěl vzkázat, aby hlavně u sportu  navzdory všem lákadlům vydrželi. Už samotná účast družstva v této fázi soutěže je obrovským úspěchem. Vyhrát může pouze jeden, ale zážitky si odnesou všichni. To, co v kolektivním sportu zažijí, je neopakovatelné. S odstupem času zapomenou, kde co vyhráli nebo prohráli, ale pokaždé si vzpomenou na společné překonávání překážek a soupeřů.“

Program republikového finále – středa 26. dubna: 11 hodin slavnostní zahájení (hala Dašická), 12.30 – 18.30 zápasy v základních skupinách (chlapci – SH Dašická, dívky – SH Dukla), 20 hodin All Star Game (SH Dašická), čtvrtek 27. dubna: 8 hodin, semifinále, 10 hodin o 5. místo, 11 hodin o 3. místo  (chlapci – SH Dašická, dívky SH Dukla), 12 hodin finále dívky, 13 hodin chlapci (obě finále SH Dašická). Finálová střetnutí v obou kategorií bude v přímém přenosu od 11.55 vysílat ČT sport, kde budou také 27. dubna připraveny přímé vstupy v 8.25 a 10.30. Kromě toho půjde  27. dubna od 11 hodin online přenos na www.sportovniligazs.cz.

Do dějiště závěrečného turnaje zamíří také česká reprezentantka a hráčka ZVVZ USK Praha Alena Hanušová. Vítězným týmů přiveze milá dárek od České basketbalové federace – vstupenky na úvodní duel týmu České republiky na ME žen v Hradci Králové 16. června s Ukrajinou.

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace