eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Nejlepší pětka základní části Kooperativa NBL (2. část)

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔10.2.2017
Nejlepší pětka základní části Kooperativa NBL (2. část)

Please enter banners and links.

Pokračujeme nejlepší pěticí složené z týmů dolní poloviny tabulky.

Point guard: Roman Marko (Svitavy/Prostějov)

Než učinil pro některé kontroverzní odchod do Svitav, stihl Roman Marko odehrát za Prostějov 17 utkání, v nichž nastřílel 13,4 bodů a přidal 7,7 asistencí na zápas. Kromě toho mužstvu pomáhal 4,8 doskoky a skvělým přehledem o hře. Pokud je Lamb Autrey ceněný pro jeho silové a atletické pojetí basketbalu, které mají v krvi snad jen hráči tmavé pleti, je Roman Marko chválen především pro své nahrávačské kousky. Slovenský reprezentant se v základní části nejednou blýskl efektní zadovkou. Ze všech je třeba vypíchnout výtečnou přihrávku na Jacobse v televizním zápase s Ostravou. A že přes nucenou pauzu nezapomněl nic ze svého umění, ukázal i v novém působišti. V televizním mači na palubovce Ústí nad Labem znemožnil obranu Slunety přesným pasem za zády na smečujícího Huntera Mickelsona.

 

Combo guard: Terrell Lipkins (Jindřichův Hradec)

Jindřichohradecký diblík nesmí v našem výčtu chybět. Jihočeši jej angažovali v rozjeté sezoně a rozhodně nešlápli vedle. Tento rozehrávač, jenž má však radši pozici zakončovatele, pomáhá týmu od Vajgaru 17,6 body, 4,5 doskoky a 4,2 asistencemi. V posledních kolech měl navíc vynikající formu – ve čtyřech ze sedmi utkání nastřílel 20 a víc bodů. Bohužel pro jeho tým z toho resultovala pouze jediná výhra (nad Ústím 88-84). Při výpadku Brookse, který v lednu spíše paběrkoval, to byl právě Lipkins, jenž držel prapor LIONS nad vodami Vajgaru. A v boji o play off bude kouč Forejt jeho razantní vniky do vymezeného území a také hledání volných spoluhráčů znovu potřebovat.

 

Small forward: Radek Pumprla (MMCITÉ Brno)

Pro někoho možná překvapivá tvář nejlepší pětky skupiny A2. Nejmladší z bratrského klanu Pumprlů Radek však není v našem výběru ani tak pro ofenzivní schopnosti, jako pro svou atletičnost a obranu. 7,9 bodů a 2,4 doskoky za 23 minut hry není v naší lize nic neobvyklého, ovšem v Brně Pumprlovi začal trenér Helbich důvěřovat a Pumprla se mu odvděčil obrovskou energií, s níž hraje. Diváky v hale Kampus, ale i na venkovních palubovkách baví smečemi a střelcům soupeře znepříjemňuje život, co to jen dá. Aneb Michal Křemen přináší Brnu zkušenosti, Radek Pumprla pak dravé mládí a gejzír energie.

 

Power forward: Ladislav Pecka (Ústí nad Labem)

Sluneta má letos velmi slušný kádr a jen těsně se neprobojovala do skupiny A1. Na severu Čech nad ostatními vyniká power forward Ladislav Pecka. Pětadvacetiletý borec pomáhal Slunetě 15,3 body a 9,2 doskoky – a zejména číslo v kolonce doskočených míčů mu vyneslo druhé místo v ligovém pořadí hned za kolínským Kerrem. Pecka je také s validitou 20,8 čtvrtým nejužitečnějším hráčem základní části. Od poloviny prosince však bodově paběrkoval (10 bodů na zápas) a i proto Pandy zapsaly jen dvě výhry ze sedmi utkání a v konečném účtování skončily sedmé. Pecka se však nesmazatelně zapsal do statistik probíhající sezony skvělým výkonem proti Svitavám z 28. září. Drtivou výhru Slunety režíroval 42 body a 20 doskoky, přičemž většinu svých bodů zaznamenal po akcích pick´n´roll. Jak body (42), tak i užitečnost 57 jsou rekordy této sezony.

 

Center: DeShawn Painter (NH Ostrava)

Ostravská cizinecká legie v základní části vyhrávala jako obvykle hlavně doma na Tatranu. Stařičká hala viděla pět z šesti výher Nové Huti a nemálo z nich režíroval v průběhu sezony příchozí z Brna – pivot DeShawn Painter. Po Sterlingu Smithovi druhý nejvytěžovanější hráč Medveckého sestavy (31,6 minut na zápas) pomáhá Ostravě 14,9 body a 8,9 doskoky na utkání, což z něj v případě druhé statistiky dělá třetího nejlepšího doskakovače ligy. Painter se umí prosadit jak v podkošových soubojích, tak i jako střelec z dálky (32,6 % za tři body). Noční můru z něj mají v Děčíně, neboť právě vicemistra Painter setnul na Tatranu 27 body a 7 doskoky.

 

Trenér: Lubomír Růžička (Svitavy)

Svitavy možná skončily v tabulce základní části až na deváté příčce, ovšem velkou měrou se na tom podílel nedobrý start do sezony. Bilance 2-7 po devíti kolech stála místo u ambiciózního celku se silným partnerem (Dekstone) v zádech trenéra Stanislava Petra. Jeho místo zaujal ambiciózní kouč Lubomír Růžička a po několika přesunech v hráčském kádru vtiskl týmu novou tvář. Růžička, jenž byl asistentem v Nymburce a také u reprezentace, přišel v průběhu sezony z Handlové, kde působil jako hlavní trenér. Jeho bilance ve Svitavách? 13 zápasů a 5 výher. V nadstavbě chtějí Tuři útočit na play off, čemuž mají dopomoci příchody Romana Marka a Pavla Slezáka, stejně tak jako zkušeného Američana Bryana Smithsona. A že to Růžička a jeho Svitavy myslí vážně, dokázali hned v prvním kole nadstavby, když přesvědčivě zvítězili v Ústí nad Labem.

 

Foto: bkusti.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace