eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Oslabená Barcelona oplatila Baskonii porážku z Euroligy | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Oslabená Barcelona oplatila Baskonii porážku z Euroligy

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔30.1.2017
Oslabená Barcelona oplatila Baskonii porážku z Euroligy

Please enter banners and links.

Barcelona si udobřila nazlobené fanoušky a na horké půdě v Baskicku zvítězila i bez čtyř zraněných hráčů.

Co pátek vypískáno, to v neděli aplaudováno. Hráči Barcelony podali v Baskicku soustředěný výkon a i v okleštěné sestavě dokázali zvítězit. Po vyrovnaném prvním poločase vykročili za vítězstvím na konci třetí čtvrtiny. Za stavu 53:55 se z dálky trefil kapitán Navarro a do konce této části zápasu hosté přidali ještě dalších deset bodů, zatímco domácí se během pěti minut zmohli na jediný koš. V závěrečném dějství vedli hráči Barcy už o patnáct bodů a zápas nečekaně hladce dotáhli do vítězného konce.

Strůjcem vítězství Barcelony byl dlouhán Ante Tomič. Chorvat proměnil 8 z 10 pokusů ze hry a k 21 bodům přidal ještě 5 doskoků a 1 blok.

Vedoucí Real Madrid měl v tomto kole volno a na druhé místo se za něj posunuli hráči Iberostaru Tenerife, kteří zvítězili v Seville, když podali o poznání kolektivnější výkon než domácí. Kanaďan Aaron Doornekamp zaznamenal v dresu vítězů double double za 17 bodů a 11 doskoků a veterán Fran Vázquez vešel do historie, když jako dvanáctý hráč překonal v ACB lize hranici 2 500 doskoků. Trenér Txus Vidorreta zářil po utkání štěstím – oslava jeho 400. zápasu na lavičce v nejvyšší soutěži vyšla na jedničku.

Valencie v posledních letech na Gran Canarii umí – ostrované vyhráli od roku 2011 jediné z jedenácti klání – a potvrdila to i tentokrát. Po osmi minutách hry vedli hráči v oranžových dresech 25:9 a pohodlný náskok jim nakonec zajistil vítězství. Hosté sice v závěrečné čtvrtině snížili na rozdíl jediného koše, trojky dlouhánů Sikmy s Dubljevičem jim však sebraly vítr z plachet. Dvě minuty před koncem zvýšil nejlepší střelec domácích San Emeterio znovu na dvouciferný rozdíl a hosté už neměli šanci na zvrat. Kapitán Rafa Martínez, který odehrál 450. zápas v ACB lize, tak mohl být navýsost spokojený, byť zaznamenal pouze 3 body.

Nejhezčí akce zápasu ovšem patřila poraženým, to když dlouhán Pablo Aguilar na konci třetí čtvrtiny skóroval střelou přes celé hřiště.

David Jelínek se stejně jako minule proti Gran Canarii vyfauloval – do té doby stihl zaznamenat 9 bodů, 2 doskoky a 2 zisky – a jeho Andorra nečekaně padla v Badaloně. Na začátku závěrečné části ještě svítil na výsledkové tabuli nerozhodný stav 53:53, pak ale rozjel galakoncert rozehrávač Nenad Dimitrijevič a favorizovaný tým hostů dostal na kolena. Osmnáctiletý Makedonec nejprve nabil ex nymburskému obru Stutzovi, o půl minuty později se trefil z dálky a krátce nato úspěšně zakončil nájezd pod koš. Během dvanácti minut na palubovce zaznamenal 9 bodů, 6 doskoků a 5 asistencí a po utkání se dočkal zasloužených ovací.

Marně během utkání trenér Ibon Navarro zvyšoval hlas, marně nabádal k většímu odhodlání. Závěrečných pět minut, kdy jeho svěřenci konečně zabrali, na změnu nepříznivého stavu nestačilo. Manresa stejně jako v řadě předchozích zápasů propadla na obou stranách palubovky a po porážce s Murcií zůstává na posledním místě. V Katalánsku přitom hosté zvítězili vůbec poprvé v historii vzájemných měření sil. V předchozích sedmnácti případech odešli vždy poraženi. Nic na tom nezměnil ani Patrik Auda. Brněnský rodák nastoupil v základu, jenže během 31 minut na palubovce vyslal na koš soupeře jedinou (!) střelu a nakonec zaznamenal 3 body a 7 doskoků.

Obnovenou premiéru na lavičce Murcie zažil po intermezzu v ruském Krasnodaru zkušený řecký lodivod Fotis Kacikaris.

Zaragoza přijela do Bilbaa bez odpočívajícího Henka Norela a holandský dlouhán v průběhu zápasu citelně scházel. Ještě dvě minuty před koncem totiž hosté vedli 75:71, jenže vzápětí snížil Belgičan Hervelle a jeho kolega z reprezentace Jonathan Tabu pak šesti body v řadě rozhodl o vítězství domácích. Půl minuty před koncem za stavu 77:75 dal sice hostující ostrostřelec Gecevičius trojku, po přezkoumání videozáznamu však rozhodčí koš neuznali, neboť mu předcházel zapískaný faul.

V dresu hostů byl připraven zasáhnout do hry také Šimon Puršl, na palubovku se ovšem nedostal.

Stejný osud potkal dalšího český dlouhána. Adam Pecháček proseděl na lavičce celý zápas v Madridu a jen smutně přihlížel další porážce Obradoira. Hosté z Galície prohráli sedmý zápas v řadě a z vítězství se radovali naposledy před dvěma měsíci, kdy doma přehráli Badalonu. Estudiantes byli od začátku lepším týmem. Hned zkraje zaznamenali tři trojky a na konci prvního poločasu už vedli dvouciferným rozdílem. Ten se ve druhé půli vyšplhal až na 16 bodů, a tak domácí nemusel mrzet ani výpadek v závěrečných minutách, kdy hosté alespoň snížili na přijatelný rozdíl.

Malaga doma na Fuenlabradu umí a hosté z předměstí Madridu přišli zkrátka i tentokrát. Vaz jim zlomilo dlouhých sedm minut bez jediného bodu na přelomu první a druhé čtvrtiny, kdy domácí otočili z 18:20 na 42:20. Srbský internacionál Nemanja Nedovič byl v tu chvíli k neudržení a zaznamenal 12 ze svých 19 bodů. Na konci třetí části zvyšoval domácí kapitán Suárez z trestných hodů už na 70:41 a v tu chvíli už nikdo o vítězství Malagy nepochyboval.

Přehled výsledků 18. kola Endesa ligy 2016/2017:

Baskonia Vitoria – FC Barcelona Lassa  84:92
Larkin a Voigtmann 16, Diop 14 – Tomič 21, Rice 17, Doellman 15

ICL Manresa – UCAM Murcia  63:73
Tomas 16, Cvetkovič 14, Rey 11 – Benite 18, Radovič 16, Delía 11

Divina Seguros Joventut Badalona – MoraBanc Andorra  74:59
Vidal 13, Stutz 10, Dimitrijevič a Jordan 9 – Šermadini 12, Navarro a Stevič 10

Valencia BC – Herbalife Gran Canaria  86:81
San Emeterio 13, Dubljevič, Sikma a Van Rossom 11 – McCalebb 12, Hendrix 11, O´Neale a Rabaseda 10

Real Betis Energía Plus Sevilla – Iberostar Tenerife  76:82
Stojanovski 18, Nachbar 15, Chery a Mahalbašič 12 – Doornekamp 17, San Miguel 15, Vázquez a White 12

Retabet Bilbao – Tecnyconta Zaragoza  81:77
Mumbrú 18, Bamforth a Buva 13 – Jelovac 18, Benzing a Gecevičius 17

Unicaja Malaga – Montakit Fuenlabrada  89:73
Nedovič 19, Smith 14, Musli a Waczyński 13 – Cruz 13, Šekulič 12, Wear 10

Movistar Estudiantes Madrid – Rio Natura Monbus Obradoiro  81:73
Jackson 19, Fernández 13, Page, Savané a Wilson 10 – Allen 16, McConnell 13, Bendžius 12

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace