eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Martin Vaňák: Hrajeme pro zábavu a výhry jsou bonus | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Martin Vaňák: Hrajeme pro zábavu a výhry jsou bonus

📁 1.liga můžů, Články, Domácí soutěže, Rozhovory, Topstory 🕔14.1.2017
Martin Vaňák: Hrajeme pro zábavu a výhry jsou bonus

Please enter banners and links.

V rámci 1. ligy mužů jsme požádali o rozhovor (staro)nového power forwarda SK UP Olomouc Martina Vaňáka. Rodák z Olomouce, jenž letos oslaví třicátiny pomohl univerzitnímu klubu 12 body a 11 doskoky přetlačit béčko Opavy a hanácký klub se zase o něco pevněji usadil na druhé příčce skupiny B. Kompletní souhrn 1. ligy přineseme v pondělí.

Martine, gratuluji k vítězství a pojištění druhého místa v tabulce. Poprosím Vás o krátké zhodnocení utkání.

Věděli jsme, že Opava přijede nejspíš bez Dragouna s Bujnochem, ale zároveň jsme věděli, že oni brání a bojují o každý míč, kor když se hrálo o druhé místo. Dneska jsme to ubojovali, kromě začátku třetí čtvrtiny, kdy jsme jim povolili šňůru snad 10-0, jsme většinu utkání vedli. Když jsme byli dole, pomohly nám trojky a ve druhé půlce zlepšení na doskoku i v obraně. Škoda té vyrovnávací trojky na 56-56, nemuselo být takové drama. Naštěstí Novis dal šestku a druhou už zkušeně nahodil a dopadlo to.

Jak jste si užil první utkání před domácím publikem?

Tady se mi vždycky líbilo. Dobře se mi tu hrálo v dorostu, i v první lize chvilku. Bylo to v pohodě, nějaké drama jsem z toho nedělal. Přišel jsem si zahrát basket s klukama, které znám odmalička. Je to spíš pro mě takový odpočinek.

Zaznamenal jste 12 bodů, 11 doskoků – velmi dobrý výkon na obou stranách hřiště. Zvláště ve druhé půli jste tam měl řadu důležitých doskoků – byl váš výkon jeden z klíčových atributů, který převážil dnes misky vah na stranu Olomouce?

Doskok je vždycky důležitý. Oni byli dnes v trochu nižší sestavě a na ty doskoky tam moc nechodili. Když jdeme na ten doskok od nás já, Zláme (Jan Zlámal), Novis (Pavel Novák), Mára Sedláček, tak všichni máme okolo dvou metrů a je pro nás jednodušší doskočit ten míč. Naproti tomu oni mají jednoho – dva vyšší, takže díky té vyšší sestavě bylo pro nás jednodušší sbírat ty doskoky a tohle taky pomohlo rozhodnout zápas.

Jaký je pocit přestoupit do Olomouce, kde sice hrajete o soutěž níž, ale v týmu, kterému se daří, hraje na špici tabulky, což ve Svitavách nebylo, tam se týmu tolik nedařilo?

(Přemýšlí) Je tam celkem velký skok z Kooperativa NBL do první ligy, tady je to pomalejší, vesměs všichni hráči to hrají pro zábavu. Není tam žádný tlak buďto z vedení, nebo od trenéra. Je to fakt pro zábavu a to, že se vyhrává, je takový bonus k té hře. Je to velký rozdíl, hráč hraje uvolněně, nemá žádný stres – je to úplně něco jiného. Já mám teď v Olomouci dobrou práci, a proto taky ten návrat sem. Už jsem neřešil žádné další angažmá, vybíral jsem si taky mezi Úpéčkem a Basketbalem Olomouc. Tady jsem ale vyrostl, takže jsem dal přednost UP.

K tomu právě míří moje další otázka – jak se těšíte na příští kolo a derby? Co bude na tým trenéra Pekárka platit?

Určitě se na to těšíme. Bude to ale těžký zápas z toho hlediska, že oni jsou běhaví, rychlí a mladí kluci a my se musíme hlavně vracet do obrany. Dneska bylo vidět, že jsme místy trochu nestíhali, že jsme se na to v první půlce vykašlali, ale dopadlo to jak to dopadlo. O bod dobrý (úsměv). Aspoň pro diváky dobrý zápas. Trochu jsem to zdramatizoval na konci při brejku tou přihrávkou na alley-oop na Novise, trochu jsem zapomněl, že neskáče a přestřelil jsem to (smích).

Díky za rozhovor a ať se daří!

 

Foto: Facebook SK UP Olomouc

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace