eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Českým legionářům v zahraničí vévodil Jan Veselý | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Českým legionářům v zahraničí vévodil Jan Veselý

📁 Články, Reprezentace, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔31.1.2017
Českým legionářům v zahraničí vévodil Jan Veselý

Please enter banners and links.

Český reprezentační dlouhán byl v Eurolize za svůj výkon proti Galatasaray zvolen nejlepším hráčem kola.

Mizérie z úvodu letošního roku je pryč a Jan Veselý je znovu ve formě. Ve 20. kole Euroligy v ostře sledovaném derby proti Galatasaray byl hlavním motorem ofenzívy Fenerbahce a některé jeho kousky zvedaly diváky ze sedadel. Uvedl se smečí po nahození od Američana Nunnallyho a v průběhu zápasu přidal ještě další dvě. Nejprve obouruč dorazil nepřesnou střelu Bogdanoviče a ve druhém poločasu přeskočil bránícího čahouna Pleisse a nekompromisně zatloukl míč do koše po nahození od rozehrávače Sloukase. Odstartoval tím nápor Fenerbahce, které se vyhrabalo z dvouciferné ztráty a v dramatické koncovce nakonec zvítězilo. A byl to znovu český reprezentant, kdo se vytasil se skvělou akcí. Půl minuty před koncem utkání za stavu 82:80 pro Fene si v obraně vynutil faul najíždějícího Micova, čímž definitivně sebral hostům šanci na vítězství.

Celkem v derby odehrál téměř 34 minut a byl nejlepším střelcem Fenerbahce. Zaznamenal 20 bodů, 7 doskoků, 2 zisky a 1 blok. Proměnil 8 z 9 pokusů ze hry a 4 z 8 trestných hodů a vynutil si 9 faulů soupeře. Jeho celková užitečnost v utkání se vyšplhala na 30, nejvíce ze všech hráčů, a po zásluze byl vyhlášen nejlepším mužem kola!

V turecké lize pak dostal od trenéra Obradoviče volno. Jeho místo v sestavě zaujal Kanaďan Bennett, někdejší jednička draftu do NBA, který zaznamenal 16 bodů a Fenerbahce porazilo Usak Muratbey 98:89.

O poznání méně se dařilo české družině ve Španělsku, kde ani jeden ze čtveřice našich zástupců v ACB lize nedosáhl na vítězství. Andorra kvůli zpackané závěrečné čtvrtině padla v Badaloně 74:59 a v posledních minutách dohrávala bez Davida Jelínka. Tomu se návrat na palubovku, kde odstartoval svou pouť po zahraničních klubech, příliš nevydařil. Během 21 minut zaznamenal 9 bodů, 2 doskoky a 2 zisky, když proměnil 4 z 11 pokusů ze hry. V závěrečné čtvrtině, kdy se rozhodovalo o osudu utkání, však nedal ani bod a půldruhé minuty před koncem se vyfauloval.

V základní pětce Manresy se znovu objevil Patrik Auda, který odehrál téměř 31 minut, porážce 73:63 doma s Murcií ale nezabránil ani on. Narozdíl od minulého zápasu proti Seville byl tentokrát téměř neviditelný na útočné polovině. Za celý zápas vyslal na koš soupeře jedinou, byť úspěšnou, střelu a zaznamenal pouze 3 body. Statistiku si pak vylepšil alespoň 7 doskoky.

Ani jeden ze zbývajících Čechů se na hřiště v posledním kole nepodíval. V Madridu Adam Pecháček pouze přihlížel porážce Obradoira 81:73 a stejný osud potkal i Šimona Puršla, jehož Zaragoza podlehla 81:77 v Bilbau.

Pozitivní zpráva na konec. Českou kolonii ve Španělsku rozšíří obr Ondřej Balvín, jemuž Bayern Mnichov umožnil hostování v Estudiantes Madrid do konce letošní sezóny.

Slovinský Helios Domžale se rozloučil s Ligou mistrů porážkou 67:57 doma s Nymburkem a mohl jen litovat výkonu ve druhé a třetí čtvrtině, kdy si český mistr vypracoval pohodlný náskok sedmnácti bodů. Loučení s pohárovou Evropou příliš nevyšlo Tomáši Kyzlinkovi. Dal sice 11 bodů a byl třetím nejlepším střelcem Domžale v utkání, proměnil však pouze 4 z 12 pokusů ze hry. Slovinský tým následně opustil chorvatský kouč Jakša Vulič a v utkání slovinské ligy už vedl tým dosavadní trenér juniorky Dejan Čikič. Helios porazil Olimpii Podčetrtek 67:59 a Kyzlink se na výhře podílel 10 body, 9 doskoky a 5 asistencemi.

V utkání druhé italské ligy zaznamenal veterán Jiří Hubálek 19 bodů a 4 doskoky a i když byl nejlepším střelcem Imoly, porážce 83:71 s Rosetem však nezabránil. Domácí totiž prohráli třetí čtvrtinu 26:8 a Hubálek dal v této rozhodující fázi zápasu pouze dva body.

Čtrnáct zápasů, čtrnáct vítězství. Taková je bilance Santanderu ve čtvrté španělské lize. Naposledy tým kolem Tomáše Hampla rozstřílel baskický tým Valle de Egues 83:53 a český obr zaznamenal double double za 19 bodů a 13 doskoků.

U našich slovenských sousedů pomohl minulou středu Luboš Stria 17 body a 3 doskoky k výhře Handlové 87:78 ve Spišské Nové Vsi. Komárno v ten samý den doma naopak těsně podlehlo Košicím 72:70 a Filip Halada zaznamenal pouze 4 body a 6 doskoků, když proměnil jediný z 9 pokusů ze hry. Oba čeští hráči spolu změřili síly v sobotu v podvečer v Handlové, kde se nakonec radoval bývalý hráč Sparty, jehož Komárno zvítězilo 96:87 a vyhrálo i třetí vzájemný souboj v letošní sezóně.

Minisouboj obou Čechů skončil remízou. Oba zaznamenali po 5 bodech; Halada přidal ještě 5 doskoků, Stria zase 4 asistence.

Komárno se pak v pondělí večer stalo první účastníkem Final Four letošního ročníku Alpe Adria Cupu. Před dvěma týdny sice jeho hráči prohráli 86:80, v odvetném zápase ale doma porazili marodkou oslabené Levice 103:75 a Filip Halada se na postupu podílel 12 body a 3 doskoky.

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace