eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Konec roku zastihl ve Španělsku domácí ve formě | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Konec roku zastihl ve Španělsku domácí ve formě

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔31.12.2016
Konec roku zastihl ve Španělsku domácí ve formě

Please enter banners and links.

Šest z osmi zápasů vyhrály v 15. kole ACB ligy domácí týmy a dva z nich si zajistily účast v Královském poháru.

Rafa Martínez pomohl rozstřílet Manresu 10 body a stal se nejlepším střelcem v historii Valencie v nejvyšší soutěži. Na svém kontě má 4660 bodů, o čtyři více než druhý Nacho Rodilla, který oblékal dres Taronji dlouhých devět sezón. Současný kapitán Valencie kroutí v klubu rovněž devátý rok a dle vlastních slov by zde rád zakončil profesionální kariéru.

To Argentinec Facundo Campazzo se stal po vítězství nad Estudiantes druhým nejlépe přihrávajícím hráčem v historii Murcie a má na svém kontě momentálně 285 asistencí. A pokud se nepřihodí nic neočekávaného, stane se  brzy lídrem; k překonání aktuálně nejlepšího Nacha Suáreze mu schází pouze 26 asistencí.

O rekordní zápis do klubových tabulek se postarali rovněž hráči Tenerife, kteří ve vítězném zápase proti Andoře zaznamenali sedmnáct trojek, čímž o jednu vylepšili stávající rekord z před dvou let ze zápasů proti Bilbau a Fuenlabradě. O jedenáct ze sedmnácti přesných zásahů se postarali Davin White s Aaronem Doornekampem. Domácí si díky vítězství zajistili postup do prestižního Královského poháru.

V dresu Andorry zaznamenal David Jelínek jako náhradník 9 bodů, když proměnil tři ze čtyř trojkových pokusů, a přidal ještě 3 doskoky a 1 asistenci.

Jak se dá prohrát vyhraný zápas názorně předvedli proti Seville hráči Bilbaa, kteří na začátku závěrečné části vedli o deset bodů, aby následně nechali rozehrát ex nymburského Rašida Mahalbašiče, resp. děkovali kapitánovi Mumbrú, že přesnou trojkou půldruhé minuty před koncem vyrovnal na 82:82. Smutným hrdinou se pak stal nejlepší hráč domácích Scott Bamforth, který o chvíli později zahodil oba trestné hody a těsně před koncem mu rozhodčí odpískali nesportovní chybu, čímž definitivně pohřbil šanci Bilbaa zápas zvrátit.

Ostrované z Las Palmas si s chutí zastříleli proti Badaloně, jejíž legenda a dlouholetý prezident klubu Jordi Villacampa před několika dny neočekávaně složil funkci. Mladý celek hostů držel s favoritem krok v první půli, po změně stran ale zavelel osmi body v řadě lotyšský obr Pasečniks do útoku a po trojce veterána Olivera už vedla Granca dvouciferným rozdílem, který bez problémů udržela až do konce zápasu. Badalona klesla po porážce na předposlední místo v tabulce.

Hráči Obradoira byli v Malaze domácím důstojným soupeřem jen v prvním poločase. V úvodu třetí části ale jako by byli myšlenkami ještě v šatně a zákonitě přišel trest. V úvodu třetí čtvrtiny inkasovali během tří minut třináct bodů, zatímco sami se zmohli na jediný koš. Rázem prohrávali o 16 bodů a když se v domácím dresu rozstříleli Waczyński s Foggem, odjeli hosté z Andalusie s nepořízenou.

Adam Pecháček v dresu hostů znovu neodehrál ani minutu.

Barcelona zaznamenala v Zaragoze patnáct trojek, z toho jedenáct v prvním poločasu a hlavně díky tomu si z Aragonie odvezla vítězství. Domácí jí byli důstojným soupeřem pouze v úvodní čtvrtině. Do druhé části hosté vystartovali šňůrou 11:0 a od té chvíle svůj náskok jen navyšovali. Po třech čtvrtinách vedli už o 25 bodů a tak jim příliš nevadil ani výpadek v závěrečném dějství, díky němuž domácí nakonec snížili na přijatelný rozdíl. V dresu vítězů se trio Koponen, Oleson a Renfroe postaralo o deset trojek.

Téměř patnáct tisíc diváků v hale Fernando Buesa Arena potěšil nejen parádní předzápasový videomaping, ale především nečekaně hladká výhra nad lídrem tabulky Realem Madrid. Hosté propadli po přestávce ve třetí čtvrtině, v níž inkasovali 33 bodů, resp. šňůru patnácti bodů v řadě během tří minut, a na jejím konci prohrávali už 65:42. Nepomohl jim ani návrat Sergia Llulle, který proměnil jen 3 z 9 pokusů ze hry a zaznamenal jen 8 bodů. Pouhé 2 body navíc zaznamenal ostřílený Mexičan Gustavo Ayón a jediní dvouciferní střelci Dončič s Fernándezem Real spasit nedokázali.

Přehled výsledků 15. kola Endesa ligy 2016/2017:

Valencia BC – ICL Manresa  100:55
San Emeterio 17, Thomas 15, Sato 11 – Tomas 15, Machado 10, Sakho a Trapani 6

Retabet Bilbao – Real Betis Energía Plus Sevilla  82:85
Bamforth 20, Mumbrú 19, Buva a Lapornik 11 – Radičevič 20, Mahalbašič 17, Stojanovski 12

UCAM Murcia – Movistar Estudiantes Madrid  100:91
Faverani 21, Benite 20, Campazzo a Pocius 14 – Jackson 16, Vicedo 15, Savané a Suton 12

Herbalife Gran Canaria – Divina Seguros Joventut Badalona  98:80
Pasečniks 18, McCalebb 17, Aguilar a Kuric 12 – Stutz 17, Bogdanovič, Smith a Vidal 11

Iberostar Tenerife – MoraBanc Andorra  89:72
White 20, Doornekamp 17, Hanley 10 – Šermadini 14, Albicy a Burjanadze 12

Unicaja Malaga – Rio Natura Monbus Obradoiro  87:69
Fogg 20, Waczyński 17, Smith 10 – Whittington 12, Dulkys 11, Allen a Urtasun 9

Tecnyconta Zaragoza – FC Barcelona Lassa  75:86
Benzing 20, Gecevičius a Norel 15 – Koponen a Tomič 18, Oleson 12

Baskonia Vitoria – Real Madrid 77:62
Hanga a Larkin 16, Tillie 14 – Dončič a Fernández 12, Randolph 9

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace