eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Jan Veselý jako Dr. Jekyll a Mr. Hyde | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Jan Veselý jako Dr. Jekyll a Mr. Hyde

📁 Články, Reprezentace, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔15.11.2016
Jan Veselý jako Dr. Jekyll a Mr. Hyde

Please enter banners and links.

Český reprezentant v barvách Fenerbahce si v uplynulém týdnu musel připadat jako postava ze slavného románu Roberta Louise Stevensona.

Jan Veselý nebude na páteční zápas 6. kola Euroligy rozhodně vzpomínat v dobrém. Jeho celek prohrál na palubovce Baskonie 86:52 a ani jeden z Veselého spoluhráčů se v utkání nedostal přes deset bodů. Český dlouhán zaznamenal 2 body a 4 doskoky, ale také 3 ztráty a 4 fauly. Dosáhl tak záporné užitečnosti -2, což se mu v dresu Fene stalo v Eurolize vůbec poprvé. Vše si vynahradil o dva dny později v ligovém derby proti Galatasaray. V první čtvrtině proměnil všech pět pokusů ze hry a také trestný hod a nádherným blokem na zakončujícího Tyuse dostal fanoušky Fene do varu. V parádním výkonu pokračoval i v dalším průběhu zápasu, v němž Fenerbahce nakonec hladce zvítězilo 92:74. Veselý přispěl k vítězství 22 body, 10 doskoky, 4 asistencemi,. 2 zisky a 1 blokem a byl největší hvězdou derby.

Úspěšný týden má za sebou další reprezentační dlouhán Ondřej Balvín, který v 5. kole Eurocupu pomohl Bayernu Mnichov k vítězství 68:44 v Podgoricy. Do zápasu naskočil nečekaně v základní sestavě a byl to on, kdo zaznamenal první čtyři body Bayernu. Ve druhé čtvrtině přidal další čtyři body a nakonec byl s 8 body třetím nejlepším střelcem hostů v utkání. Odehrál celkem 12 minut a vedle 8 bodů přidal ještě 3 doskoky a 1 asistenci. V ligovém utkání proti Bremerhavenu pak úspěšně navázal na výkon z Podgoricy. Znovu nastoupil v základu a během 18 minut na palubovce zaznamenal 14 bodů, 2 doskoky, 2 asistence a 1 blok. Dal vůbec první koš utkání, dvakrát se blýskl povedenou smečí a po rozehrávači Johnsonovi byl druhým nejlepším střelcem Bayernu, který zvítězil s přehledem 103:78.

Jeho smeč proti Podgoricy se dostala dokonce mezi Top 10 akcí pátého kola Eurocupu.

Na povedený výkon proti Murcii navázal David Jelínek ve španělské ACB lize i na palubovce poslední Manresy a v minisouboji s kolegou z české reprezentace Patrikem Audou měl nakonec větší důvod ke spokojenosti. Jeho Andorra zvítězila těsně 93:91, Jelínek zaznamenal 14 bodů a 3 asistence a byl po Gruzínci Šermadinim druhým nejlepším střelcem vítězů. Kaňkou na jeho výkonu byla nevalná úspěšnost z trestných hodů; proměnil jen čtyři z osmi a v poslední minutě minul hned tři ze čtyř. Domácí Patrik Auda zaznamenal 6 bodů a 4 doskoky, ve třetí čtvrtině se blýskl nekompromisní smečí přes obránce po přihrávce od Američana Suggse, v dramatické koncovce se však ani jednou nedostal k zakončení.

O poznání méně důvodů ke spokojenosti mají zbývající dva Češi v ACB. Šimon Puršl se sice vrátil do sestavy mezi dvanáctku vyvolených, vítězství Zaragozy nad Fuenlabradou 80:75 však znovu sledoval pouze z lavičky. Tři minuty na palubovce, nula ve statistikách. Tak vypadal výstup Adama Pecháčka v dresu Obradoira proti Gran Canarii v utkání, které jeho tým doma prohrál 90:87. Obradoiru se uzdravil zkušený dlouhán Nacho Llovet a minuty pod košem dostává od kouče Fernándeze dle očekávání namísto Pecháčka on.

Uplynulý týden vyšel na jedničku slovinskému Domžale, k jehož oporám patří Tomáš Kyzlink. Slovinci po třech porážkách v Lize mistrů konečně zvítězili. Doma roznesli na kopytech dánský Aarhus 78:59 a odchovanec USK Praha byl s 21 body nejlepším střelcem zápasu, v němž přidal ještě 4 doskoky a 1 asistenci. Ve slovinské lize pak Kyzlink pomohl 15 body, 2 doskoky a 2 asistencemi k vítězství 85:70 nad Škofjou Lokou, díky němuž se Helios po šesti kolech posunul do průběžného vedení v tabulce.

Ve čtvrté španělské lize pokračuje ve spanilé jízdě Santander. V baskickém Zarautzu zvítězil pošesté v řadě a na vítězství 75:68 měl zásadní podíl Tomáš Hampl. Ten se blýskl bezchybnou střelbou; proměnil všech devět pokusů ze hry a zaznamenal 20 bodů, 5 doskoků a 2 bloky.

Vedení v tabulce si po osmi kolech rakouské ligy udržuje WBC Wels. Naposledy zvítězil na hřišti Traiskirchenu 82:71 a veterán Aleš Chán k němu během 17 minut na palubovce přispěl jako náhradník 8 body, 4 doskoky a 2 asistencemi. Na hřiště přišel na konci první čtvrtiny, ihned se uvedl košem a měl zásadní podíl na tom, že na konci první půle vedl Wels už o dvacet bodů.

Ve vynikajících výkonech pokračuje ve slovenské lize Filip Halada. Bývalý hráč Sparty se v Komárně propracoval do základní sestavy a rázem patří mezi jeho nejlepší střelce. Minulou středu pomohl 12 body a 6 doskoky k vítězství 95:62 nad Svitem, v posledním kole pak 21 body a 5 doskoky k výhře 91:82 ve Spišské Nové Vsi. Zkušený Luboš Stria v Handlové po odchodu trenérů Růžičky s Pivodou a Jiřího Jelínka do Svitav osiřel a na zápas v Nitře nebude mít dobré vzpomínky. Jeho tým sice vyhrál 86:85, Stria ovšem zaznamenal pouze 3 body a navíc se vyfauloval.

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace