eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Hráči Tenerife potupili Fuenlabradu a jsou senzací ACB ligy

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔21.11.2016
Hráči Tenerife potupili Fuenlabradu a jsou senzací ACB ligy

Please enter banners and links.

Celek z Kanárských ostrovů dosáhl nejvyššího vítězství v historii klubu a po devíti kolech se v tabulce drží na vynikající třetí příčce.

Fuenlabrada byla na jeho palubovce neškodná a s výjimkou úvodních minut nekladla odpor. Domácí sice přišli na začátku druhé čtvrtiny o zraněného Frana Vázqueze, jejich náskok přesto narůstal a zásluhou přesné střelby z dálky činil na konci třetí části už dvacet bodů. Závěrečných deset minut si pak příznivci Tenerife budou ještě dlouho přípomínat. Svěřenci kouče Vidorrety proměnili jedenáct po sobě jdoucích (!) pokusů ze hry, zaznamenali 37 bodů, včetně šesti trojek, a dosáhli díky tomu vůbec nejvyššího vítězství v ACB lize v historii klubu. Připsali si sedmé vítězství v sezóně a patří k nejpříjemnějším překvapením letošního ročníku.

V celém utkání dali patnáct trojek, zatímco hosté pouze jedinou, a křídelník Javi Beirán zaznamenal poprvé v sezóně double double za 14 bodů a 12 doskoků.

Vedoucí Real Madrid se na výhru na palubovce v Las Palmas musel řádně napracovat a rozhodl až jeho zlepšený výkon v poslední čtvrtině. Hrdiny Realu se trochu neočekávaně stali náhradníci; nejprve se z dálky prosadil švédský internacionál Taylor a krátce po něm svou čtvrtou trojkou v zápase i veterán Nocioni. Díky nim vedl Bílý balet dvě minuty před koncem dvouciferným rozdílem, který mu zajistil osmé vítězství v sezóně.

Veterán Felipe Reyes v zápase překonal hranici 7 500 bodů v nejvyšší soutěži a v historické tabulce nejlepších střelců se posuul na osmou příčku. K překonání sedmého Joea Arlauckase (7 543) mu nyní schází pouze 39 bodů.

Barcelona, jíž Real v pátek večer deklasoval v Eurolize rozdílem 39 bodů, zvítězila nad Estudiantes a i v jejím případě měli na výhře velký podíl náhradníci. Švéd Ericcson zaznamenal 18 bodů a překonal své dosavadní maximum, Američan Dorsey kraloval pod oběma koši a připsal si 13 doskoků. Barca v průběhu zápasu výborně střílela z dálky; v prvním poločase její hráči zaznamenali devět trojek, po přestávce přidali další dvě a když tři minuty před koncem třetí čtvrtiny vedli už 69:35, bylo o jejich vítězství rozhodnuto.

Baskonia byla doma proti Zaragoze velkým favoritem, vítězství nakonec zachraňovala až v prodloužení, do nějž zápas dovedl z trestných hodů necelou sekundu před koncem normální hrací doby rychlý Shane Larkin. V nastavených pěti minutách naplno explodoval francouzský rozehrávač Rodrigue Beaubois, který v nich zaznamenal osm bodů a s 22 body byl nejlepším střelcem domácích v utkání. Sedmnáct přidal uzdravený Andrea Bargnani, o bod méně kapitán Ádam Hanga. Porážku Zaragozy neodvrátil ani dlouhán Stevan Jelovac a jeho 30 bodů.

S chutí si zastříleli i hráči Murcie, kteří naplno bodovali na palubovce Sevilly, jíž nadělili nepopulární stovku. Vítězství jim domácí darovali svou nemohoucností ve druhé čtvrtině, v níž dali pouhé tři body, což je historicky nejhorší výkon v dějinách klubu. Na konci prvního poločasu vedli hosté už 52:23 a ve zbývajícím čase už nebylo oč hrát. Co hůř, Sevilla přišla kvůli poraněnému kotníku o rozehrávače Cheryho.

O velké překvapení se doma postarala Badalona, která si vyšlápla na silnou Valencii, přestože nebyla s to ubránit pod košem obrovitého Kravcova. Na konci třetí čtvrtiny se ale domácím povedlo odskočit na sedm bodů a tento náskok se hostům ve zbývajícím čase přes veškerou snahu nepodařilo smazat. Dvakrát se dostali na rozdíl jediného bodu, ovšem domácí kapitán Vidal s přispěním amerického dlouhána Jordana vždy našli odpověď a když se neujala ani závěrečná trojka rozehrávače Diota, bylo překvapení na světě.

Na posledním místě v tabulce zůstává s jedinou výhrou i nadále Manresa. Její porážku v Bilbau neodvrátil ani Patrik Auda, který zaznamenal 13 bodů a 2 doskoky a byl nejlepším střelcem v hostujícím dresu. Ani on, ani jeho spoluhráči však nenašli po celou dobu zápasu recept na obranu dvojice Mumbrú – Eric. Domácí kapitán předvedl úžasný výkon, když zaznamenal 22 bodů, 8 doskoků, 7 asistencí a 5 zisků, urostlý Američan pak dokonale využil problémů hostů pod košem a bavil diváky nevídanými kousky.

Další český reprezentant v ACB lize naopak zvítězil. Andorra si doma poradila s Obradoirem a David Jelínek přispěl k šestému vítězství v sezóně a posunu na průběžné čtvrté místo v tabulce 7 body a 2 doskoky, zatímco hostující Adam Pecháček se na palubovku vůbec nedostal. Hosté na konci třetí čtvrtiny během chvilky ztratili vedení a když už se v závěru zápasu dostali na rozdíl jediného koše, sebral jim poslední zbytky naděje po přesném pasu od rozehrávače Albicyho gruzínský obr Giorgi Šermadini.

 

Přehled výsledků 9. kola Endesa ligy 2016/2017:

Herbalife Gran Canaria – Real Madrid  68:76
Kuric 15, Báez 11, McCalebb 9 – Llull 13, Ayón a Nocioni 12

FC Barcelona Lassa – Movistar Estudiantes Madrid  92:80
Ericsson 18, Tomič 17, Oleson a Vezenkov 12 – Jackson 25, Wilson 10, Fernández, Page a Vicedo 9

MoraBanc Andorra – Rio Natura Monbus Obradoiro  91:87
Walker 16, Antetokounmpo, Martín a Šermadini 11 – McConnell 22, Whittington 21, Allen 12

Retabet Bilbao – ICL Manresa  91:76
Mumbrú 22, Eric 19, Bamforth 15 – Auda 13, Trapani 12, Aranitovič a Tomas 9

Divina Seguros Joventut Badalona – Valencia BC  86:84
Bogdanovič 16, Jordan 15, Abalde 14 – Kravcov 23, Diot 14, Martínez a Thomas 10

Iberostar Tenerife – Montakit Fuenlabrada  96:50
Richotti a White 15, Beirán 14 – Paunič 12, Llorca, Rey a Šmits 6

Baskonia Vitoria – Tecnyconta Zaragoza  101:92 po prodl.
Beaubois 22, Bargnani 17, Hanga 16 – Jelovac 30, Fotu a Holt 14

Real Betis Energía Plus Sevilla – UCAM Murcia  77:103
Garcia 17, Chery 13, Žorič 9 – Baron 19, Campazzo 17, Benite 16

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace