eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Ve Španělsku vítězili na úvod hosté | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Ve Španělsku vítězili na úvod hosté

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔3.10.2016
Ve Španělsku vítězili na úvod hosté

Please enter banners and links.

Nevšední zážitek nabídl ostrý start do nového ročníku ACB ligy. V šesti z osmi zápasů se totiž z vítězství radovali hosté!

Můj dům, můj hrad platilo pouze v Madridu a v Murcii. Mistrovský Real na úvod pokořil Malagu, ale odpor jejích hráčů se mu podařilo zlomit teprve v posledních pěti minutách zásluhou Reyese s Llullem. Ti šňůrou 10 bodů v řadě zajistili domácím rozhodující náskok a nakonec i populární stovku. Malaze nakonec k úspěchu nepomohlo ani pět dvouciferných střelců.

Murcia inkasovala deset trojek a dlouho se nemohla hostům z Badalony dostat na kobylku. V závěrečné čtvrtině však zásluhou velké převahy pod košem přece jen srovnala krok a o jejím vítězství rozhodl Argentinec Campazzo košem necelou sekundu před koncem zápasu. Lídr domácích kvůli problémům s fauly odehrál pouze 22 minut, přesto byl s 19 body jejich nejlepším střelcem. V dresu hostů zaznamenal 21 bodů rozehrávač Sábat, který si vytvořil nové osobní maximium v nejvyšší soutěži.

Start do nového ročníku vůbec nevyšel madridským Estudiantes. Doma podlehli Seville a po celý zápas nedokázali ubránit dvojici Nachbar – Žorič, která se postarala o plných 52 bodů vítězů! V týmu Estu zahráli dobře pouze Jackson se Sutonem, zatímco zkušený Traoré zcela propadl a před vyfaulováním stačil odehrát pouze necelých deset minut.

Z Compostely vezou jasnou výhru hráči Baskonie. V jejím dresu zazářil rozehrávač Shane Larkin, který zaznamenal 19 bodů, 6 doskoků a 8 asistencí, a také 18letý Litevec Sedekerskis, autor 12 bodů a 5 doskoků. Pro domácí skončil zápas pohromou, neboť již po necelých pěti minutách se jim zranil navrátivší se kapitán Alberto Corbacho. Ten doznal úrazu tzv. skokanského kolena; přetrhl si patelární šlachu a sezóna pro něj patrně skončila dříve, než začala.

Manresa podlehla Barceloně a diváky v hale bolely oči. V zápase padlo dohromady pouze 106 bodů; poločasový stav 15:23 je vůbec nejhorším výsledkem v historii ACB ligy a 14 bodů (!) z první čtvrtiny je nejhorším výkonem od rozdělení zápasů na čtvrtiny v roce 2000. Hostům chyběla téměř polovina sestavy a nebýt Tomiče pod košem a jeho double double za 13 bodů a 11 doskoků, mohl konečný výsledek vypadat úplně jinak.

Fuenlabrada podlehla doma Bilbau a znovu se potvrdilo, že si s obranou netyká. První poločas hosté vyhráli rozdílem třídy a o vítězství je nepřipravil ani slabší výkon v poslední čtvrtině, do níž vstupovali s náskokem 20 bodů. Domácí s výjimkou Senegalce Diagného zcela propadli pod košem, kde se letní posila Bilbaa Ivan Buva uvedla 17 body a 9 doskoky. Kapitán Fuenlabrady Popovič sice nastřílel 14 bodů, ale proměnil pouze 2 z 11 trojek.

Zaragoza doma nestačila na Valencii, jíž stačil k vítězství zlepšený výkon v závěrečné čtvrtině. V tu chvíli domácí prohrávali jen o tři body. Jenže zatímco v jejich dresu bodoval pouze ojediněle Novozélanďan Fotu, hosté dali tři trojky v řadě a když přidal čtvrtou rozehrávač Vives, vedla Taronja rozdílem 16 bodů a bez problémů si dokráčela pro vítězství. Domácí oproti vítězům o poznání hůře stříleli (40% – 50%) a nepomohlo jim ani 10 asistencí rozehrávače Bellase.

Derby o korunu neoficiálního krále Kanárských ostrovů překvapivě vyhráli hráči Tenereife, byť se v Las Palmas museli obejít bez zraněného kapitána Richottiho. Jeho úlohu střelce však perfektně převzal ostřílený Javi Beirán, který proměnil 6 z 8 trojek a s 21 body, 8 doskoky a 3 asistencemi se stal hvězdou utkání. Domácí přibrzdilo zranění Bo McCalebba, který si poranil kotník a do hry se vrátil až v závěrečné čtvrtině, kdy již byli hosté na koni.

Jelikož v letošním ročníku ACB hraje pouze 17 týmů, měla MoraBanc Andorra volno.

Přehled výsledků 1. kola ACB ligy 2016/2017:

Real Madrid – Unicaja Malaga  101:90
Ayón 16, Carroll a Llull 14 – Musli 14, Nedovič 13, Brooks a Suárez 12

Movistar Estudiantes Madrid – Real Betis Energía Plus Sevilla  82:95
Jackson 17, Suton 16, Cook 8 – Nachbar 30, Žorič 22, Stojanovski 11

Rio Natura Monbus Obradoiro – Baskonia Vitoria  76:92
Yusta 18, Allen 17, Bendžius 11 – Larkin a Šengelija 19, Sedekerskis 12

ICL Manresa – FC Barcelona Lassa  50:56  
Suggs 14, Auda 8, Tomás 6 – Tomič 13, Doellman 11, Oleson 10

Montakit Fuenlabrada – Dominion Bilbao  80:89
Paunič 15, Popovič 14, Diagné 12 – Bamforth 23, Buva 17, Mumbrú 12

Tecnyconta Zaragoza – Valencia Basket  68:80
Benzing 14, Gecevičius 13, Fotu 11 – Martínez 17, Dubljevič 16, Sikma 10

UCAM Murcia – Divina Seguros Joventut Badalona  67:65
Campazzo 19, Soko 11, Faverani 10 – Sabat 21, Lapornik a Vasiliauskas 8

Herbalife Gran Canaria – Iberostar Tenerife  81:92
Planinič 14, Kuric 12, O ´Neale 11 – Beirán 21, Vázquez 19, Bogris 12

Zazářili…

Boštnjan Nachbar – Jeho 30 bodů bylo nejlepším střeleckým počinem 1. kola a Seville zajistilo důležité vítězství nad Estudiantes.
Shane Larkin – Americký rychlík zaznamenal pří premiéře v ACB lize 19 bodů, 6 doskoků a 8 asistencí a v dresu Baskonie zcela zastínil slavnějšího Bargnaniho.
Facundo Campazzo – Argentincův floater necelou sekundu před koncem utkání s Badalonou zajistil Murcii vítězství.

… a zklamali

Ali Traore – Debut v dresu Estudiantes skončil pro reprezentanta Francie pohromou. Vyfauloval se během necelých deseti minut.
Anthony Randolph – Američan v dresu Realu zaznamenal během necelých 20 minut hry pouze 2 body a proměnil jediný ze sedmi pokusů ze hry.
Victor Claver – Zraněními sužovaná Barcelona na něj spoléhala. V Manrese však reprezentant Španělska vyšel bodově naprázdno a ještě se dopustil několika ztrát.

A co Češi?

Jelikož měla Andorra Davida Jelínka volno, ocitl se v centru pozornosti hlavně Patrik Auda z Manresy. Jeho celek sice doma nestačil na Barcelonu, český reprezentant však patřil k tahounům domácích. Po Američanu Suggsovi byl s 8 body druhým nejlepším střelcem, přidal i 5 doskoků a na palubovce strávil jako hráč základní sestavy téměř 26 minut.

Za Obradoiro nastoupil Adam Pecháček, během tří minut na palubovce se však nestačil nikterak zapsat do statistik.

Pouze z lavičky sledoval marnou snahu Zaragozy proti Valencii Šimon Puršl.

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace