eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Americká mise Petry Holešínské | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Americká mise Petry Holešínské

📁 Články, Rozhovory, Topstory 🕔16.10.2016
Americká mise Petry Holešínské

Please enter banners and links.

Brněnská rozehrávačka, zocelená nejenom bitvami v ŽBL, ale rovněž evropskými a světovými kolbišti při mistrovstvích, se vydala za oceán posbírat cenné zkušenosti z kolébky basketbalu. Blízko větrného města Chicaga pojí herní praxi rovněž se studiem na prestižní univerzitě.

Představila bys, na jaké univerzitě vlastně jsi a kde přesně se nacházíš?

Jsem na škole University of Illinois at Urbana-Champaign. Univerzita se nachází na pomezí měst Champaign a Urbana, která jsou asi dvě a půl hodiny od Chicaga

V Americe jsi už téměř dva měsíce. Jaké jsou tvoje první dojmy, na co sis musela zvyknout, co tě nejvíc překvapilo a v čem je život na univerzitě jiný?

Zvyknout jsem si musela úplně na všechno – nové město, jazyk, jídlo, spoluhráčky i trenéři. Na rozdíl od střední školy máme hlavně dopoledne daleko víc času. Největší problém je tady asi cestování, protože naše hala je dost daleko od koleje, kde bydlíme. Všichni mi ale hodně pomáhali, abych si tu co nejrychleji zvykla.

Popsala bys, jak vypadá tvůj typický den?

Ráno jdu do školy, potom většinou okolo jedné hodiny na oběd. Ve 14:30 máme posilovnu a v 15:30 nám začíná trénink, který trvá většinou něco přes dvě hodiny. Po tréninku máme rehabilitaci, společnou večeři a večer volno.

V čem se nejvíce liší evropský a univerzitní basketbal?

Basketbal na univerzitě je zaměřený více na hru 1 na 1 a hraje se hodně silově, v čemž jsem zatím hodně pozadu. V obraně pískají daleko více faulů než u nás, hráčky se nesmíme skoro vůbec dotknout rukou.

Na co se nejvíce zaměřujete v tréninku?

V tréninku se trenéři nejvíce zaměřují na odstupování v obraně a closeout. Tím na tréninku většinou začínáme a poté hrajeme hodně 5 na 5. Každý den máme na tréninku 3 – 5 kluků, kteří hrají proti nám a zvyšují tak intenzitu. Před sezonou jsme mohli mít tréninky jen 2 hodiny týdně podle pravidel NCAA. Od 9. 10. už máme 20 hodin týdně, takže je to hodně náročné.

Jak zvládáš školu a jaký obor studuješ?

Škola je zatím v pohodě, přijde mi to podobné jako naše střední, akorát v angličtině. Hodiny mám jenom tři dny v týdnu. Studuji General Studies, což je obor pro prváky, kteří nemají úplnou představu o tom, co by chtěli studovat.

Měla jsi už čas se někam podívat či něco navštívit?

Zatím jsem nikde nebyla. Měla jsem jet na víkend do Chicaga, ale bohužel jsem byla nemocná.

 

Autor: Michaela Gaislerová

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace