eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Španělská ACB liga je zpět! Ostrý start obstará bitva o Superpohár

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔22.9.2016
Španělská ACB liga je zpět! Ostrý start obstará bitva o Superpohár

Please enter banners and links.

Jedna z nejlepších soutěží v Evropě otevírá své brány, a tak se pojďme podívat na čtveřici týmů, které se v pátek a v sobotu v baskické Vitorii střetnou v boji o tradiční Superpohár.

FC Barcelona Lassa – Real Madrid (pátek 21:30)

Naposledy se ze zisku prestižní trofeje radovala FC Barcelona, obhajoba loňského triumfu však bude pro její hráče velice náročným úkolem. V letní přestávce totiž Barcu postihly nečekané odchody klíčových hráčů. Tomáš Satoranský se dohodl s Washingtonem, Alex Abrines s Oklahomou, Jamajčan Samuels zamířil do čínské ligy. Po osmi letech skončil na lavičce kouč Xavi Pascual. A aby toho nebylo málo, kvůli přetrženým vazům v koleni bude pod košem scházet několik měsíců Nigerijec Lawal.

Vzniklé ztráty bylo potřeba urychleně nahradit. Novým lodivodem se stal Řek Jorgos Barcokas, ostřílený trenér, známý svou náročností, který před třemi roky dovedl Olympiakos k triumfu v Eurolize a naposledy se s ruskou Kubání probil do Final Four. Spolu s ním přišel z Ruska i španělský reprezentant Victor Claver, který v Kubáni oživil uvadající kariéru. V Rusku vedení Barcy ulovilo i velkou rybu v podobě rychlíka Tyrese Rice, jednoho z nejlepších rozehrávačů na evropských palubovkách, který by měl být lídrem nového týmu. Záda mu má krýt zkušený Petteri Koponen, jehož však vyřadilo ze hry zranění krku, které utrpěl při autonehodě před několika málo dny během turnaje v Aténách.

Superpohár bude první ostrou zkouškou nového týmu. Své možnosti Barca naznačila proti CSKA Moskva a Maccabi Tel Aviv. V obou případech odešla těsně poražena, ale zatímco proti ruskému gigantovi dokázala v závěru zlikvidovat ztrátu a podlehla až v prodloužení, proti Maccabi v posledních minutách promarnila dvouciferný náskok.

Úhlavní sok Katalánců, s nimiž se utká v pátečním semifinále, má naopak nepoměrně příjemnější starosti. Ze sestavy Realu Madrid zmizel v létě pouze rozehrávač Sergio Rodríguez, jenž neodolal nabídce Philadelphie. Ve španělské metropoli naopak zůstává na další tři roky (!) klíčový pivotman Gustavo Ayón, k němuž přibyl další dlouhán Anthony Randolph. Američan v posledních letech oblékal dres Kubáně, kde se vypracoval na jednoho z nejlepších podkošových hráčů na Starém kontinentu. Vedení Bílého baletu přivedlo z Olympiakosu i robustního Othella Huntera, o něhož trenér Laso moc a moc stál. Mezeru po Rodríguezovi má zacelit zkušený Dontaye Draper. Napoprvé mu angažmá v Madridu nevyšlo, nyní má šanci na reparát. V přípravě navíc zazářil mladík Dončič, takže lodivod Realu má před ostře sledovaným soubojem samé příjemné starosti.

Baskonia Vitoria – Herbalife Gran Canaria (pátek, 19:00)

Velkou neznámou bude i pořádající Baskonia Vitoria, jíž se v uplynulé sezóně povedl husarský kousek v podobě postupu do Final Four Euroligy a do semifinále španělské ligy. V klubu však nezůstal takřka kámen na kameni a proto se nabízí celá řada otazníků. Banka Laboral Kutxa přestala být v názvu klubu a ten se po letech vrací k názvu Baskonia. Trenéra Perasoviče – vyslyšel vábení bohatého tureckého celku Anadolu Efes – střídá progresivní Sito Alonso, který doposud sklízel úspěchy v Badaloně, San Sebastianu i Bilbau. S Perasovičem zmizely i dosavadní opory. Bourousis s Jamesem se upsali Panathinaikosu, Adams bude hrát v Číně a s klubem vede na dálku slovní válku o dlužné peníze. Do NBA zamířil zkusit štěstí Lotyš Bertans a dlouhán Planinič dal přednost nabídce Gran Canarie.

Kdo potáhne slavný celek letos? Vedení klubu šokovalo v červenci zprávou o podepsaní dvouleté smlouvy s italským dlouhánem Andreou Bargnanim, jedničkou draftu v roce 2006, který odehrál v NBA přes 500 duelů s průměrem téměř 15 bodů na zápas. Z NBA přichází rovněž rychlík Shane Larkin, jenž patřil v uplynulé sezóně vedle Bargnaniho mezi tahouny Brooklynu. Spolu s Francouzem Rodriguem Beauboisem – ten si pro změnu vyzkoušel NBA v dresu Dallasu – má být zmíněné trio hlavní údernou zbraní Baskonie. Německý dlouhán Johannes Voigtmann naopak nepřichází jako hvězda, ale jako poctivý pracant, jehož zdobí všestrannost, houževnatost a práce pro tým.

Přípravu Baskonie notně poznamenala série zranění. Bargnani neodehrál jedinou minutu, Larkin pouze dva zápasy, Superpohár kvůli zranění vynechá i Beaubois, trio Blažič, Hanga a Voigtmann plnilo reprezentační povinnosti. Dosavadní zápasy tak baskický celek absolvoval prakticky v úplně odlišné sestavě, než ve které by měl vyběhnout do nové sezóny.

Soupeřem domácích bude v pátečním semifinále ostrovní celek Herbalife Gran Canaria. Ten znovu vsadil na kontinuitu a vedení klubu se podařilo udržet většinu kádru pohromadě a změna na postu trenéra – legendárního Aita Renesese vystřídal Luis Casimiro, ambice ostrovanů rozhodně neohrozí. Do Turecka zamířil pouze obr Omič, do litevského Žalgirisu pak rozehrávač Pangos.

Mezery v kádru se podařilo zacelit více než zdařile. Na post rozehrávače přichází Bo McCalebb, jehož dovednosti představovat netřeba. Loni ostrovany zle potrápil v dresu Limoges  a vedení se zalíbil natolik, že jejich nabídka přebila řadu zvučnějších zájemců. Omiče nahradí veterán Richard Hendrix, jemuž k zařazení mezi elitní pivotmany schází jen a pouze vyšší postava. Cennou posilou bude chorvatský reprezentant Darko Planinič, který byl v přípravě nejlepším střelcem Grancy. Američan Royce O´Neale bude cennou posilou na perimetru. Z německého Ludwigsburgu přichází s vizitkou všestranného hráče, jemuž není cizí ani útok, ani obrana, což již v novém působišti stačil dokázat.

Příprava vyšla celku z Las Palmas na jedničku. Ostrované vyhráli všech šest zápasů a rychlík McCalebb se okamžitě stal novým lídrem týmu.

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace