eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

ACB liga 2016/2017 – Kdo se objeví v play off? | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

ACB liga 2016/2017 – Kdo se objeví v play off?

📁 ACB (Španělsko), Články, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔29.9.2016
ACB liga 2016/2017 – Kdo se objeví v play off?

Please enter banners and links.

Seriál představování účastníků nadcházejícího ročníku španělské nejvyšší soutěže pokračuje týmy, jejichž ambicí je postoupit do play off.

Ústup ze slávy postihl andaluský celek Unicaja Malaga, který poprvé od roku 2001 nebude zastupovat Španělsko v Eurolize. Dříve vyprodaná Martín Carpena Arena notně prořídla a po odchodu klubových legend Garbajosy, Cabezase či Haislipa připomínají dosažené výsledky jízdu na horské dráze. Přestupová politika vedení klubu v posledních letech má k optimu daleko a tolik potřebné stability zatím ne a ne dosáhnout. Jen v loňské sezóně se v Malaze vystřídalo hned dvacet hráčů!

Tak je tomu i před nastávající sezónou. Řady klubu opustila šestice hráčů, včetně opor Kuzminskase, Markoviče a Vázqueze. Na jejich místo klub angažoval nových šest hráčů. Po vynikající sezóně v Manrese přišel srbský obr Dejan Musli, který má pomoci především v obraně a na doskoku. Pomáhat mu budou Američan Jeff Brooks a Hamady N´Diaye ze Senegalu. První disponuje přesnou rukou a citem pro doskok, druhý je specialistou na obranu. Původně se klub dohodl na smlouvě se skvěle doskakujícím Trevorem Mbakwem, lékařská prohlídka však odhalila závažné problémy s jeho koleny a z angažmá rychle sešlo.

V útoku bude Malaga spoléhat na ofenzivní eso Kyla Fogga. Američan byl v minulé sezóně nejlepším střelcem německé Bundesligy a své ofenzivní možnosti naznačil již v přípravě. Tureckému Fenerbahce nasázel 37 bodů, včetně sedmi trojek. Ofenzivní kvality týmu má umocnit rovněž Polák Adam Waczyński, v uplynulé sezóně lídr Compostely, stejně jako rozehrávač Oliver Lafayette, který by po nepříliš vydařených angažmá v Olympiakosu a Miláně rád navázal na povedenou sezónu ve Valencii před třemi lety.

V přípravě Malaga nestačila ani na jednoho z potentátů. Postupně podlehla Baskonii, Gran Canarii i Realu a ve třetím prodloužení i tureckému Fenerbahce.

Příchody: Kyle Fogg, Dejan Musli, Jeff Brooks, Adam Waczyński, Oliver Lafayette, Hamady N´Diaye
Odchody: Mindaugas Kuzminskas, Fran Vázquez, Stefan Markovič, Jack Cooley, Edwin Jackson, Will Thomas

Prognóza před sezónou: Postup do play off

Před rokem se málem nepřihlásili do nejvyšší soutěže, po příchodu bohatého sponzora si mohli v Bilbau oddechnout a postup do play off jim unikl jen díky nešťastné porážce v posledním kole základní části trojkou zpoza poloviny. Situace z loňska se letos v létě neopakovala a vedení klubu učinilo vše, aby baskický celek mezi nejlepšími osmi celky pro play off letos rozhodně nescházel.

Ke změně došlo na postu hlavního trenéra. Sito Alonso neodolal nabídce konkurenční Baskonie a jeho místo zaujme Carles Duran, který v posledních dvou sezónách působil jako asistent ve Valencii a předtím čtyři roky úspěšně vedl druholigový záložní tým Badalony.

Zásadním krokem bylo udržení kapitána Mumbrú, resp. veterána Hervelle. Jinak bylo třeba až na výjimky budovat úplně nový kádr. Rozehrávač Raul Lopéz ukončil kariéru, Lotyš Bertans zamířil do bohaté Darussafaky, nové působiště našli rovněž Begič, Hannah a Ruoff, hostování ukončili Suárez s Todorovičem.

Nový tým vypadá na papíře velmi dobře. Ze Sevilly přišel Američan Scott Bamforth, z Fuenlabrady belgický reprezentant Jonathan Tabu. Na jejich bedrech bude spočívat organizace hry a pravidelný přísun bodů, jelikož jsou k tomu předurčeni. Záda jim bude krýt veterán Javi Salgado, což potěšilo řadu fanoušků, jelikož patří mezi největší legendy klubu. Slovinec Miha Lapornik zase platí za spolehlivého obránce, který umí trefit za tři body. Podkošové sestavě dominuje nigerijský obr Michael Eric, který byl v uplynulé sezóně zvolen do první pětky nejlepších obránců NBA D-ligy. Skvěle doskakující a blokující hráč má navíc zkušenosti z Evropy – před dvěma lety úspěšně působil v italském Brindisi. V Serii A si loni udělal jméno i Chorvat Ivan Buva, který nahradil řeckého dlouhána Bogrise. Černohorská naděje Danilo Nikolič na sebe upozornil v týmu Mega Leks v ABA lize.

Ze šesti přípravných zápasů vyhráli hráči Bilbaa polovinu. V každém zápase se prezentovali atraktivní ofenzivní hrou – průměrně zaznamenali v každém utkání hodně přes 80 bodů, a nově příchozí Bamforth, Buva i Eric potvrdili své kvality.

Příchody: Michael Eric, Scott Bamforth, Ivan Buva, Jonathan Tabu, Javi Salgado, Danilo Nikolič, Carles Duran (trenér)
Odchody: Sito Alonso (trenér), Clevin Hannah, Mirza Begič, Dairis Bertans, Alex Ruoff, Marko Todorovič, Alex Suárez, Tautvydas Šležas, Raúl López (konec kariéry)

Prognóza před sezónou: Postup do play off

Pokračování: 1 2 3
Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace