eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Na slovíčko s Jiřím Welschem | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Na slovíčko s Jiřím Welschem

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Rozhovory, Topstory 🕔22.2.2016
Na slovíčko s Jiřím Welschem

Please enter banners and links.

Rodák z Holic, který už v 16 letech hrál první ligu za Pardubice. Jeho následující kroky následovaly do slovinského euroligového týmu Olimpija Lublaň. Poté se stal druhým českým hráčem v americké NBA. Po nejlepší lize světa přišel návrat na evropský kontinent, kde hrál za španělský tým Unicaja Malaga. Dnes je Jiří kapitán v domácím gigantu – Nymburku. Bude ta letošní sezóna jeho poslední? Jak se těší na kvalifikaci o olympijské hry? Čtěte dále!

Jiří, jaký byl pro tebe rok 2015 co se týče soukromého života, ale i toho sportovního?

Ze soukromého života to byl rok zlomový, jelikož se mi v červenci narodila dcerka, takže jsem se stal otcem. A z toho sportovního? Taktéž významný. Řekl bych, že jsme zahráli historický šampionát pro český basketbal s českou reprezentací ve Francii a v Lotyšsku. Rok 2015 byl pro mě výborný.

Jak se po sportovní stránce cítíš v letošním roce?

Teď líp než na začátku prvních pár týdnů. Na podzim jsem byl zraněný a před Vánoci a po Vánocích na mě přišla trochu herní krize, takže jsem se z toho potřeboval dostat, ale v posledních týdnech se cítím líp.

Český basketbal je teď krok od velkého úspěchu, když máme šanci postoupit na olympijské hry. Jaká je podle tebe šance a co říkáš na soupeře?

Já si myslím, že z toho teoretického pohledu jsme čtyři zápasy od postupu na olympijské hry. Zní to mnohem jednoduše, než to asi je a bude v reálu, ale myslím si, že los byl pro nás dobrý. První soupeři jako Lotyšsko a Japonsko jsou soupeři, se kterými jsme se už minulé léto potkali. S oběma týmy také vítězně. Takže v těchto zápasech nám to dodává určitou sebedůvěru a sebevědomí do těch bojů. Hrajeme v Srbsku a ta celková cesta povede přes domácí výběr, takže to bude velmi těžké.

S Nymburkem momentálně válčíte ve VTB lize, kde máte šanci na play-off, jenže hrozí CSKA. Co na to říkáš?

Šance je reálná. Chtěli bychom jít z co nejlepšího místa do play-off. Rozhodně se chceme vyhnout osmému místu, které znamená soupeře z Moskvy – CSKA. Samozřejmě někdo to vidí jako zajímavou zkušenost. My jsme proti nim hráli už dvakrát a neměli jsme moc šancí.

Pro příští sezónu FIBA plánuje nový formát Euroligy, kterou má nahradit Champions League. Jaký máš na to názor ? Je to určitě obrovská šance se utkat s nejlepšími týmy v Evropě.

Já si myslím, že tady funguje určitá dezinformace o tom, které kluby v té lize budou hrát. Představa o tom, že sem budou jezdit týmy typu Barcelony, nebo Fenerbahce, Real Madrid je prostě nereálná. Tyto týmy chtějí startovat v Eurolize a v její nové podobě. Nicméně tento projekt zní zajímavě. Doufám, že to bude mít budoucnost. Najít nějaký formát soutěže a sjednotit ji, kde budou startovat všechny nejlepší týmy v Evropě. Pokud bude mít šanci Nymburk hrát tuto soutěž, jelikož se musí stát mistrem, tak to určitě bude super. Jestli u toho budu já, tak to nevím, protože mi po sezóně končí smlouva. Takže to je otázka.

Na to bych chtěl navázat. Pokud bude zájem z Nymburka, tak budeš ještě hrát? A pokud ne, tak kam povedou tvoje další kroky po sportovní kariéře?

Momentálně plány, které mám, jsou takové, že chci úspěšně a zdravě dokončit sezónu s klubem. Po ní být co nejlíp připravený na olympijskou kvalifikaci. Co se bude dít po tom, nemyslím na to, a nechci to rozvíjet. Já se vnitřně připravuji na to, že to může být moje poslední sezóna, ale nejsem definitivně rozhodnutý. Uvidím, jaký bude zájem z klubu, abych tady pokračoval.

Jaký by jsi vypíchl tvůj největší zážitek v NBA, a jaký v Eurolize?

V NBA asi zápas, když Lebron James dal 56 bodů v Torontu. To byl asi nejdominantnější individuální výkon, který jsem mohl na vlastní oči vidět. A v Eurolize? Vítězný play-off nad Barcelonou, po kterém jsme s Malagou postoupili do final four. To byla euforie!

 

Zdroj foto: yomama.blgz.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace