eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Karlovy Vary i Ostrava mají první vítězství, Elhotová rozstřílela Slovanku

📁 Články, Domácí soutěže, Topstory, ŽBL 🕔27.9.2015
Karlovy Vary i Ostrava mají první vítězství, Elhotová rozstřílela Slovanku

Please enter banners and links.

Už jen dva týmy nejvyšší ženské soutěže jsou bez jediného vítězství. VŠ Praha i Strakonice nezvládly ani třetí zápas v letošní sezóně. Naopak ostravská SBŠ a Karlovy Vary se odpoutaly od posledních příček, když oba týmy zvítězily v domácím prostředí.

V repríze bojů o bronz z loňské sezóny Nymburk vrátil Trutnovu tehdejší neúspěch i s úroky. Ze severu Čech si odvezl vítězství o 32 bodů. Uspěli i adepti na medaile, Valosun porazil VŠ Praha a USK vyhrál v Mladé Boleslavi. Tam také diváci viděli střelecké představení Kateřiny Elhotové. Česká reprezentantka nastřílela 33 bodů a trefila všech pět trojkových pokusů.

Nymburk dokonal úspěch po přestávce

Trutnovu se domácí repríza loňského boje o bronz vůbec nepovedla. Hráčky Kary se proti Nymburku držely jen během první čtvrtiny, pak už šlo o jasnou záležitost středočeského klubu. Nymburským basketbalistkám se dařila zejména střelba z delších vzdáleností a na tom byl postavený jejich úspěch.

Trutnovanky nastřílely v druhé čtvrtině jen šest bodů a Nymburk si vytvořil bezpečný bodový odstup. I třetí perioda probíhala přesně podle taktovky Kuruczových svěřenkyň. Hostující hráčky totiž minuly jen minimum střel a rozdíl ve skóre se postupně vyšplhal až na propastných 43 bodů.

Karlovy Vary i Ostrava poprvé slavily

První vítězství zaznamenaly basketbalistky Karlových Varů i SBŠ Ostrava. Karlovy Vary podaly proti Slavii Praha velmi koncentrovaný výkon. I když Západočešky v první půli prohrávaly, stále se proti favoritovi držely na dostřel. Před poločasem hodně pomohlo i pět rychlých bodů Hany Šmídkové.

Obrat ve skóre nastal během třetí desetiminutovky. Slávistky si nevěděly rady s triem Reisingerová, Malečková a Kušlitová a v poslední čtvrtině navíc Karlovy Vary utnuly veškeré ofenzivní snahy Pražanek. V závěrečném dějství navíc Slavia minula všech osm trestných hodů a za poslední tři a půl minuty nedala ani bod. Absolutorium zasluhují zejména mládežnické reprezentantky Malečková a Reisingerová, pro které to bylo první velké vítězství v ženské kategorii.

Ostravanky nastoupily v duelu outsiderů proti Strakonicím a hned daly najevo, že si vítězství vzít nenechají. První čtvrtinu zvládly velmi dobře, ale poté se hra vyrovnala a strakonické hráčky si pomohly dvěma trojkami v krátkém rozmezí. Po přestávce domácí selhaly jak v obranné, tak v útočné činnosti a Jihočešky v okleštěné sestavě získaly vedení.

Duel rozhodovaly momenty v závěru. V něm byla SBŠ koncentrovanější, po zvratu ve skóre hrály jejích hráčky chytře a nakonec dotáhly zápas do vítězného konce. O úspěch se postarala dvojice Lana Dušaničová a Veshaundra Youngová, které zaznamenaly dohromady 47 bodů, 25 doskoků a sedm asistencí.

Elhotová měla střelecký den

USK přijel do Mladé Boleslavi opět se sedmi hráčkami, ale ani to mu nebránilo v zisku dalšího jasného vítězství. První bodovou šňůru měly Pražanky už v úvodní čtvrtině, když si 11 rychlými body v řadě vybudovaly mírné vedení. Do poločasu vedl USK o 21 bodů a prakticky bylo jasno.

Slovanka se však nepoložila, zejména Gobeljičová trápila obranu USK. I když se Mladoboleslavanky snažily s favoritem soutěže bojovat, závěr patřil sestrám Elhotovým. Ty nasázely posledních 19 bodů svého týmu a přispěly k vítězství o 24 bodů. Kateřina Elhotová zaznamenala 33 bodů a trefila všech pět trojkových pokusů, její sestra Karolína pomohla 11 body.

Brněnský Valosun také drží neporazitelnost, ale na palubovce VŠ Praha měl těžkou práci. Svěřenkyně Mariana Svobody vedly po celé utkání, ale jejich náskok byl velmi těsný. Brňanky zlomily své soupeřky až v posledních 12 minutách, kdy jim povolily jen sedm bodů. Vysokoškolačky zradily ztracené míče i špatná střelba, dopustily se dokonce 33 ztrát.

Kara Trutnov – DSK Basketball Nymburk 51:83 (Prokešová 11, Cadyová 9 a 11 doskoků – Kusterová 17, Šiškniuteová 12, Bortelová a Šípová po 11)

BA Karlovy Vary – BLK Slavia Praha 70:60 (Reisingerová 21, Kušlitová 15, Malečková 11 – Nezdařilová 18, Vaughnová 17, Kritscherová 12)

SBŠ Ostrava – U19 Chance Strakonice 70:61 (Youngová 24 a 17 doskoků, Dušaničová 23, Vojtíková 10 – Gaislerová 24, Drachovská 13, Musilová a Krejčová po 11)

Slovanka Mladá Boleslav – ZVVZ USK Praha 71:95 (Minarovičová 24, Gobeljičová 18, Vorlová 9 – Kat. Elhotová 33, Hanušová 14, Kar. Elhotová, Palauová a Vyoralová po 11)

VŠ Praha – Valosun KP Brno 49:59 (Záplatová 16, Opočenská, Nováková a Sládková po 7 – Šujanová 17, Remenárová 10, Adamcová a Mrhálková po 9)

Zdroj foto: Luděk Šipla; www.uskbasket.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace