eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Přestupové novinky z Kooperativa NBL | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Přestupové novinky z Kooperativa NBL

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔10.7.2015
Přestupové novinky z Kooperativa NBL

Please enter banners and links.

Letní příprava klubů je pomalu za dveřmi a poté, co skončil minulý ročník naší nejvyšší soutěže se naplno rozběhla přestupová „škatulata“. Nejvíce činnými kluby na přestupové burze byly vedle Nymburka překvapivě i Pardubice. Koho ulovily, se dočtete v následujícím příspěvku.

ČEZ Basketball Nymburk

Mistr z Nymburka se snaží zachovat osu týmu, leč od nové sezony budeme na jeho lavičce vídat staronovou tvář: Reprezentačního kouče Ronena Ginzburga, jenž vystřídá na postu hlavního trenéra dvanáctinásobných šampionů Litevce Kestutise Kemzuru, jemuž se nepodařilo naplnit cíle vedení klubu v Eurocupu a VTB lize. Můžeme se jen dohadovat a spekulovat, jakto, že najednou hlavní trenér české basketbalové reprezentace může trénovat i klub, když to loni u Pavla Budínského bylo překážkou pro další pokračování u „repre“. Když však vlastníte nejlepší český klub posledních 15 let a zároveň jste předsedou ČBF, je pak všechno jaksi jednodušší. Ale zpět k přestupovému dění v Nymburku.

Vedení se nepovedlo prodloužit smlouvu klíčovému rozehrávači Dariusi Washingtonovi, v jehož osobě měl Nymburk po letech na pozici PG konečně muže na správném místě. Náhradu za něj si nymburští skauti vyhlédli v Litvě a konkrétně v týmu Pieno Žvaigždés Pasvalys. Čtyřiadvacetiletý a 185 centimetrů vysoký Michael Dixon vloni zaznamenával v litevské lize v průměru 10 bodů a 3,5 asistence na zápas. Je otázkou, jak rychle se sžije s novým týmem a zda mu vydrží zdraví. Právě to jej v minulosti často vyřadilo ze hry. Důležitou zprávou pro nymburské příznivce je fakt, že v týmu další dva roky zůstane český reprezentant Vojtěch Hruban. Novými tvářemi jsou belgický PF Maxime De Zeeuw a kubánský SG / SF Howard Sant-Roos. První jmenovaný odehrál loňskou sezonu v eurocupovém Virtusu Řím, a tak jej čeští fandové mohli vidět ve dvou utkáních proti Nymburku. V Tipsport Aréně, tedy v zápase, v němž Nymburk zvítězil po trojnásobném prodloužení, De Zeeuwovi unikl o jediný bod cenný double – double (9 bodů a 10 doskoků). Kubánec Sant-Roos přichází do Polabí rovněž z Itálie, ovšem ze Serie B, konkrétně z mužstva Assigeco Casalpusterlengo, kde minulou sezonu v druhé italské lize průměrně zapisoval 14,1 bodů, 6,1 doskoků a 4 asistence. Posledním nováčkem v hráčském kádru mistra je šestadvacetiletý Američan Julian Vaughn z PAOKu Soluň, hrající na pozici centra. Jeho tým skončil v řecké A1 lize na třetím místě hned za giganty Panathinaikosem a Olympiakosem. Vaughn tomu v průměru pomáhal 8,4 body a 5,5 doskoky na utkání.

BK Děčín

V kádru finalisty z Děčína je zatím relativní klid, kromě toho, že klub neprodloužil smlouvu americkému rozehrávači Jamesi Tuckerovi. Zacelit díru v sestavě přichází Ondřej Šiška z Brna. Mladý rozehrávač prožil na jihu Moravy výbornou sezonu a patřil k tahounům posledního celku Kooperativa NBL. Trenér Budínský sází na zapracování mladých hráčů do děčínské sestavy, a tak v létě nelze očekávat nějaký výprodej a velké změny, jakkoli zájem o některé hráče (v čele s Tomášem Vyoralem) byl. Do této koncepce zapadá i křídlo, jež naposledy působilo v Litoměřicích – Šimon Ježek. O dění u Válečníků vás budeme i nadále informovat.

Ariete Prostějov

Bronzový celek uplynulé sezony – Prostějov se bude muset vyrovnat z odchodem celého kvarteta hráčů. Do Pardubic odešlo duo Švrdlík – Nečas, které tak ještě rozšíří ex-prostějovskou enklávu na východě Čech. Dále na Hané již neuvidíme SG Dylana Talleyho a slovenského reprezentačního křídelníka Tomáše Mrviše. Jediným jménem do kolonky příchodů je tak opavský křídelník a čerstvý ženáč Petr Dokoupil, jenž se na rodnou Hanou vrací po čtyřech letech působení ve Slezsku. Ostatní hráče bronzového kádru se podařilo udržet, stejně tak bude u týmu dále působit trenérské „novojičínské“ duo Zbyněk Choleva – David „Bobo“ Hájek.

BK Opava

Opava zatím hlásí tři ztráty, přičemž o jedné se vědělo již delší dobu. Hráčskou kariéru ukončil kapitán a legenda klubu Ladislav Sokolovský, který jde zkusit štěstí jako trenér mládeže do Nymburka. Jan Lyčka odchází do USA, kde jej čeká studijní pobyt a posledním mužem opustivším slezskou palubu je Petr Dokoupil. Jedinou čárkou v kolonce příchodů je zatím Filip Zbránek z Ostravy.

BK JIP Pardubice

Jak jsme již avizovali, pardubické vedení udělalo dvě zásadní změny: Na postu centra a vyššího křídla. Místo kapitána Zbyňka Pospíšila, jenž se po vleklých zdravotních problémech rozhodl pověsit basketbalové boty na hřebík, přišel Kamil Švrdlík a Petra Bohačíka pro změnu nahrazuje další Orel Radek Nečas. První jmenovaný přinese kýžená kila pod koš, druhý zase zkušenosti, přehled na palubovce a skvělou obranu. V klubu skončil křídelník Jiří Šoula, jenž si stěžoval na nízké herní vytížení a hledal si angažmá v klubu, kde si více zahraje. Nakonec po necelých 14 dnech shánění „živobytí“ Šoula zakotvil v Jindřichově Hradci. Důležitá zpráva pro všechny pardubické fandy byla ta z úst legendy Levella Sanderse, který odložil plánovaný konec kariéry a prodloužil si pobyt na českých palubovkách ještě o rok.

Zítra se můžete těšit na druhou část článku, kde se budeme věnovat klubům od 6. místa dále dolů.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace