eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Nymburk slaví dvanáctý titul | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Nymburk slaví dvanáctý titul

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔21.5.2015
Nymburk slaví dvanáctý titul

Please enter banners and links.

Basketbalisté Nymburku porazili ve třetím utkání finálové série Děčín vysoko 96-59 a stali se podvanácté mistry České republiky. K úspěchu v celé sérii jim dopomohla fantastická obrana (inkasující v průměru pouze 61 bodů na zápas), širší hráčská rotace a v neposlední řadě také zkušenosti nabyté v evropských pohárech. Nejužitečnějším hráčem finálové série byl po zásluze zvolen Chester Simmons, jehož aktivita, obrana a přesná střelba byly také jedním z klíčů k nymburskému úspěchu. Marketingový ředitel generálního partnera KNBL – pojišťovny Kooperativa předal kapitánovi Nymburku Jiřímu Welschovi zbrusu novou trofej a šampioni mohli spustit gejzír bujarého veselí. Zkrátka nepřišli ani basketbalisté děčína, jejichž kouč Pavel Budínský byl vyhlášen nejlepším trenérem sezony. Válečníky přijely do Nymburku podpořit dva plné autobusy fandů a po utkání se hráči i diváci radovali ze stříbrných medailí.

Děčín stíhal držet s favoritem krok pouze necelou první čtvrtinu. Mistr skvěle zahušťoval prostor pod košem, nedovolil Válečníkům útočný doskok a ti se prosazovali téměř výlučně za tři body. Hosté se museli velmi časo uchylovat k těžkým střelám v časovém presu a přes bránící hráče, což vedlo k tomu, že první periodu domácí ovládli poměrem 20-11. Za první dvě a půl minuty čtvrtiny druhé zaznamenali hosté sedm bodů, zatímco za následujících sedm a půl minuty pouze čtyři, což definitivně rozhodlo zápas. K velmi dobrému výkonu se rozehráli veteráni Welsch s Bartoněm, kteří byl byli podporováni Američany Simmonsem a Washingtonem. Po poločase, v němž Nymburk vedl 44-22 již nikdo nepochyboval, že Kemzurův soubor oslaví na domácí palubovce dvanáctý titul. Ten tým z Polabí získal naprosto zaslouženě, neboť v této sezoně prohrál pouze jednou v Prostějově.

 

Ohlasy po utkání:

„Děčín si zasloužil hrát ve finále, měli jsme důstojného soupeře a museli jsme hrát naplno. Když se někdo podívá na skóre, řekne si, že to bylo snadné, ale snadné jsme si to udělali svým výkonem. Měli jsme těžkou sezonu a nedosáhli jsme všeho, čeho jsme chtěli. Všichni čekali, že ligu vyhrajeme, bylo dost tlaku, ale zvládli jsme to. Máme titul a to je hlavní,“ řekl trenér Nymburku Kestutis Kemzura.

„Tohle utkání nemůže zkreslit celou sezonu, ve které jsme byli dvakrát ve finále. V lize i v poháru. To je naprosto dobré. Jak říkal Jaromír Jágr, medaile jsou ve vitrínách a zapadnou prachem, ale prožitky, které si odnášíme, jsou zcela jiná věc. Rád bych věřil tomu, že to budeme schopni napodobit. Mrzí mě, že jsme nebyli týmem, který by držel Nymburk více ve střehu. Doplatili jsme na to, že klíčoví hráči mleli z posledního, neměli v nádrži benzín,“ řekl trenér Děčína Pavel Budínský.

„Měli jsme takovou – nechci říct malinko špatnou – ale nahoru dolů sezonu. Byla dlouhá, ale teď jsme všichni zdraví a šli jsme do toho naplno, udělali jsme, co jsme měli a získali jsme titul. A vlastně bez porážky v play off. Já jsem hrál ligu pouze v útlém věku a další kompletní sezonu až teď ve veteránském věku, takže jsem samozřejmě moc rád, že můžu mít časký titul ve sbírce,“ prohlásil po utkání křídelník Nymburku a kapitán české reprezentace Luboš Bartoň.

„Dostali jsme dnes trošku klepec, ale to je dobré. Kdyby mi někdo před 14 dny řekl, že budeme druzí, tak jsem nejšťastnější člověk na světě – a my jsme, takže vlastně jsem nejšťastnější člověk na světě. Ta série se lámala na přelomu poločasů v tomu druhém zápase. Bylo to pro nás hrozně energeticky náročné. Určitě budu na toto play off vzpomínat velmi rád. Postupové oslavy v semifinále s Prostějovem, ten druhý finálový zápas doma, kdy jsme dokázali téměř vyprodat hokejovou halu. Úžasná věc. přivedete další děti ke sportu a to je úžasná věc. Měli jsme skvělou partu, drželi jsme všichni při sobě – hráči, trenéři, realizační tým a fanoušci – to byl základ našeho úspěchu,“ nechal se po utkání slyšet kapitán Děčína Jakub Houška.

„Krásný pocit, protože to byla hodně dlouhá a hodně náročná sezona. Letos bylo hodně krizí. Já už loni 30. června začal přípravu s reprezentací, takže vlastně teď dokončuji jedenáctý měsíc hry. Takže ten pocit vítězství je skvělý. Je to má třetí sezona tady v Nymburce a třetí titul, vyhrávat se nikdy neomrzí. Měli jsme hodně široký kádr a i když nám trápily zranění – Rado Rančík vypadl na celou sezonu, Darius Washington a Chester Simmons byli zranění – tak jsme vždy dali dohromady a dokázali jsme vyhrávat týmovou hrou. A musím říct, že jsme měli opravdu dobrou partu,“ liboval si kapitán Nymburka Jiří Welsch.

Výsledek:

ČEZ Basketball Nymburk – BK Děčín 96:59 (20:11, 24:11, 27:14, 25:23)

Body: Welsch 13, Burns 12, Raivio 11, Kříž 10, Simmons 9, Stutz 9, Benda 7, Washington 7 (11 asistencí), Hruban 7, Bartoň 7, Pomikálek 4 – Vyoral 17, Kaša 9, Jelínek 8, Bosák 7, Bažant 6, J. Houška 4 (8 doskoků), Linhart 3, Stria 3, Landa 2
Fauly: 10:19; Trojky: 12:9; Doskoky: 32:29; Validita: 134:37

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace