eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Na zimáku padl rekord, Nymburk je však krok od titulu | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Na zimáku padl rekord, Nymburk je však krok od titulu

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔19.5.2015
Na zimáku padl rekord, Nymburk je však krok od titulu

Please enter banners and links.

Po vyrovnaném prvním duelu v Nymburku (69-64) se finálové série play off Kooperativa NBL přesunula do Děčína, ale ne na Maroldovku, nýbrž na Zimní stadion. Děčínské vedení takto chtělo uspokojit obrovskou poptávku po lístcích na historicky první domácí finále v sedmdesátileté existenci klubu. Na vypůjčené palubovce od České basketbalové federace vyrukovali Válečníci na obhájce trofeje s téměř vyprodaným zimákem! Cestu do ochozů si našlo plných 4.850 diváků, což je nový rekord NBL!

Válečníci hnáni skvělým publikem začali ke spokojenosti jeho velké většiny skvěle a po třech a půl minutách vedli 6-0. Domácí skvěle bránili a Nymburk neproměnil některé jednodušší střely. Jako první odčaroval kletbu děčínského zimáku Benda jenž se trefil po Hrubanově přihrávce z bezprostřední blízkosti koše. Stejný hráč zaznamenal po ztrátě domácích i další čtyři body a rázem bylo vyrovnáno. Hostům dělal problémy fyzicky disponovaný a také na pivota velmi pohyblivý Jelínek, na což reagoval trenér Kemzura stažením Luboše Bartoně, jehož nahradil Burnsem. Tou dobou byl již na palubovce pozdější hráč utkání Chester Simmons. Právě tento Američan pěti body pomohl otočit na 15-14 pro Nymburk.

Ve druhé periodě začaly Děčín srážet zbytečné ztráty, jichž celkem v zápase zaznamenal 18. V koprodukci s nymburskými trojkami to znamenalo navyšování náskoku mistra. Po jedné z nich upravil Raivio na 27-22. Tou dobou už měl tři osobní chyby Stria, který tak odpočíval na střídačce. Diváky zvedl opět ze sedadel až Lukáš Bažant, jenž pěti body v řadě vyrovnal na 30-30. Závěr druhé čtvrtiny však opět patřil Nymburku: Hruban, Simmons a Welsch se postarali o poločasový výsledek 42-35 z pohledu Nymburku.

Třetí čtvrtina začala 150 sekundami bez bodu, které uťal až trojkou Luboš Stria. Ke smůle Děčína hned z následujícího útoku odpověděl Washington a po dvou bodech domácího kapitána Houšky přesně zacílil i Bartoň (40-48). Hosté využívali skulin v děčínské zónové obraně a když bylo potřeba, vždy dali koš. Po trojce Raivia, Hrubana a dalších bodech Washingtona vedli hosté po třiceti minutách již 64-49 a utkání měli pevně ve své moci. Poslední kvartál Děčín už jakoby vypustil a s Nymburkem (jenž doskočil patnáctkrát v útoku) nakonec prohrál 61-87. Přesto domácím hráčům aplaudovala zaplněná hala. Nymburk může o dvanáctém zlatu z KNBL rozhodnout příští středu (27. května) od 20:00 na své palubovce.

 

Ohlasy trenérů:

„První věc, kterou bych chtěl zmínit, tak chci poděkovat za skvělé prostředí a atmosféru, která dneska panovala. Samozřejmě jsem věděl, že Děčín bude hrát a že půjde za výsledkem, bude bojovat a nic nevypustí. Čekali jsme, že to bude těžký zápas a že musíme zůstat koncentrovaní celý zápas, což si myslím, že jsme dokázali. Věděli jsme, že komunikace dneska bude velmi složitá kvůli hluku a hlasitosti fanoušků. Myslím, že jsme se poučili oproti prvnímu utkání, byli jsme lépe připravení na zónovou obranu, kterou Děčín praktikoval. Také jsme lépe pohybovali míčem, díky tomu jsme měli lepší střelecké pozice a také s tím spojenou vyšší úspěšnost. Důležitým faktorem byly doskoky, kde jsme odvedli mnohem lepší práci než v prvním utkání. Zastavili jsme také děčínský rychlý protiútok a byly podle mě důležité i body z druhé šance po útočných doskocích Děčína, v tom se opírám o statistické údaje, kdy Děčín dal pouze 6 bodů z druhé šance, což byl podle mě další klíč. Nicméně vím, že ještě není hotovo, ale samozřejmě jsme rádi, že jsme tohle zvládli. Musíme zůstat v klidu, nohama na zemi a soustředění, protože znám děčínského trenéra, který se nikdy nevzdává,“ řekl nymburský kouč Kestutis Kemzura.

„Předně gratuluji kouči Kemzurovi a týmu Nymburka k získání druhého bodu. Kdybych po utkání neviděl tabuli, kde bylo skóre, tak jsem měl pocit, že Děčín vyhrál. To jsou ty smíšené pocity, protože prohrát o 26 bodů a mít ovace ve stoje, to je snad možné jenom v Děčíně. Tohle byl nejkrásnější zápas, který jsem v nejvyšší soutěže koučoval, protože ta atmosféra byla fantastická. Myslím, že to donutilo právě i Nymburk hrát s maximální koncentrací a úsilím. Nymburk systematicky dokáže vytvářet tlak na obou polovinách hřiště, jak v obraně, tak v útoku. Byla jen otázka času, kdy tomuto tlaku podlehneme, a já myslím, že jsme vydrželi určitě první a druhou čtvrtinu. Poločas nás ještě držel v naději, že bychom to mohli zvrátit, nicméně jak už tady bylo řečeno, systematický tlak, kdy jsme zbytečně ztráceli míče ve hře 1 na 1, prohrávali jsme také na útočném doskoku souboje o odražené míče, protože Nymburk byl schopen tam v širší rotaci ten tlak vytvořit, a pochopitelně lepším pohybem míče proti zónové obraně si vytvářel dobré střelecké pozice, které proměňoval. Musím říct, že to pro nás bylo mentálně obtížné. Ale pro některé hráče je to křest ohněm, mrzí mě, že tu nemůže být druhý rozehrávač Anthony Tucker, poněvadž Tomáš Vyoral ve dvaadvaceti letech musí čelit obrovskému tlaku, ale snaží se a pere se s tím stejně jako další hráči. Tohle bylo reálné vyústění situace, dalo se čekat, že se Nymburk poučí a první utkání si rozebere. Nebudeme mít ovšem hlavy dole, ke třetímu utkání chceme přijet s myšlenkou na výhru a uděláme všechno pro to, abychom tuto situaci ještě zdramatizovali. Vypadá to jako absurdní, ale máme to napsané v erbu. 4850 diváků dnes bylo unikátní a kromě Děčína si utkání musel užít i Nymburk. Kéž by takových zápasů bylo v Čechách víc,“ prohlásil trenér poražených Pavel Budínský.

 

Výsledek:

BK Děčín – ČEZ Basketball Nymburk 61:87 (16:17, 19:25, 14:22, 12:23)

Body: Vyoral 14, Jelínek 12, Houška 8 (7 doskoků), Bosák 8, Stria 7, Bažant 5, Kaša 4, Landa 2, Hendrych 1 – Raivio 15, Simmons 14 (7 doskoků a 7 asistencí), Benda 13 (6 doskoků), Bartoň 11, Washington 11, Burns 7, Hruban 6 (5 asistencí), Welsch 4 (5 asistencí), Houška 4, Kříž 2
Fauly: 23:18; Trojky: 5:9; Doskoky: 35:37; Validita: 51:114

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace