eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Děčín favoritovi zatápěl, překvapení se však nekonalo

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔14.5.2015
Děčín favoritovi zatápěl, překvapení se však nekonalo

Please enter banners and links.

Po duelu o třetí místo začalo ve středních Čechách také finále Kooperativa NBL, v němž domácí Nymburk přivítal poprvé v historii české nejvyšší soutěže celek Děčína. Jedenáctinásobný mistr byl jednoznačným favoritem duelu, který, jak se později ukázalo, byl nakonec daleko vyrovnanější, než si mohl kdokoli představit. Oba týmy výborně bránily, čehož je důkazem konečné skóre 69-64. Domácí byli skvělí ve střelbě za dva body (61 %), zatímco Děčín zaznamenal hned 11 útočných doskoků. Nejlepším střelcem prvního finále se stal domácí shooting guard Chester Simmons, jenž zaznamenal 16 bodů.

Děčín se snažil nezaspat úvod zápasu a po trojce Luboše Strii ve třetí minutě vedli Válečníci 7-4. Domácí vystupňovali obranu a šňůrou 12-1 zcela otočili vývoj na 16-8. Trenér Budínský si vyžádal oddechový čas a po něm již hosté nepovolili Nymburku do konce čtvrtiny ani jediný bod. Naopak sami po bodech Bosáka a Jelínka srovnali na 16-16. Kde hosté skončili v první čtvrtině, tam pokračovali i ve druhé. Robert Landa pěti body v řadě poslal Severočechy do vedení 25-20, avšak domácí favorit ještě do poločasu otočil na poločasových 35-32. Lví podíl na domácím vedení měli dva muži: Petr Benda a Darius Washington.

Po přestávce hned z prvního útoku srovnal trojkou Landa, což ještě více motivovalo Děčín k agresivnímu napadání rozehrávky Nymburku. Ve třetím hracím období tak ani jeden ze soupeřů nevedl vyšším, než tříbodovým rozdílem. Po třiceti minutách svítilo na ukazateli skóre 48-46. V závěrečné čtvrtině Nymburk zapnul „evropský pohon“ a v její polovině po Hrubanových bodech vedl již o deset bodů (62-52). Děčín podporovaný více než stovkou svých fandů se ale vzepjal k závěrečnému ataku a po šestkách hrdiny posledního semifinále – Tomáše Vyorala – hosté prohrávali už jen 64-65. Domácí v poslední minutě využili svých blokařských dispozic (nejprve Washington a poté Hruban) a na druhé straně se trefil Simmons a Nymburk s vypětím sil domácí palubovku uhájil. Série pokračuje v pondělí 18. května od 18:00 v Děčíně.

 

Ohlasy trenérů:

„Předně gratuluji panu Kemzurovi a jeho týmu k prvnímu bodu ve finále. Předvedli jsme dnes velmi hodnotný výkon hodný finále, pro někoho možná až překvapivý. My jsme se pochopitelně připravovali na nejvyšší možnou úroveň hry, kterou chtěl soupeř hrát. Má kompletní tým připravený na finále play-off. My jsme řešili alternace na rozehrávce, protože nám chybí Anthony Tucker, což nebylo jednoduché. Myslím ale, že jsme to zvládli bravurně. Ustáli jsme počáteční nápor a udrželi poločasový výsledek tak, aby o něm nebylo rozhodnuto. Udrželi jsme ho pak po 39 minut a je jen škoda, že jsme koncovku nezvládli lépe. Mohla být ještě dramatičtější. Potřebujeme udělat několik korektur v kombinacích i v obraně a potřebujeme větší jistotu v zakončení z podkošového prostoru, kde někteří mladší hráči trochu panikaří a nechávají se zablokovat, když už vykombinujeme situaci až do podkošové střely. V celkovém obraze si myslím, že jsme dnes předvedli velmi kvalitní výkon, nicméně jsme prohráli a teď je řada na nás. Vím, že se to snadno říká, ale musíme se pokusit jít do druhého zápasu s vítěznou mentalitou a pokusit se pro naše fanoušky zůstat v sérii naživu. Je to obrovská odměna hrát sérii s Nymburkem a velká výzva hrát proti takovým hráčům a týmu, který má odehráno tolik mezinárodních zápasů. Prohráváme, musíme se připravit lépe a věřit tomu, že tu výhru doma zvládneme,“ řekl po prvním finále kouč Děčína Pavel Budínský.

„Bylo to opravdu velmi těžké a kvalitní utkání. Děčín hrál dnes velmi chytře a tvrdě, ale co také čekat od finále. Náš problém byl, že jsme v první půli nechali Děčín doskakovat. V prvním poločase nám dali 12 bodů po útočných doskocích, my dali jenom dva. Ve druhé půli jsme se na doskoku zlepšili. Občas jsme ale zaspali s výpomocí ze slabé strany. Děčín ukazoval opravdu velkého bojovného ducha, což jsme dopředu čekali, jen jsme na to občas v zápase, hlavně v prvním poločase, zapomínali. Ve druhém jsme se zlepšili, několikrát jsme ubránili a rychle skórovali – a bylo z toho desetibodové vedení. Děčín se ale vrátil zpět, protože zlepšil obranu a my jsme měli problémy s exekucí. Měli jsme hluché minuty v útoku a byli pod velkým tlakem. Přestože ho naši hráči umí zvládat, tohle je finále, takže se mohlo stát cokoliv. Také na nás platila zónová obrana, takže budeme muset udělat zlepšení a vymyslet, jak ji příště lépe atakovat. Celkově jsme ale spokojení s výhrou. 1:0 je lepší než 0:1. Někdo si možná myslel, že Nymburk zničí Děčín o dvacet třicet bodů, ale nesmíme zapomenout, že tohle je finále. My musíme zůstat soustředění, připravit se na druhý zápas a přemýšlet, jak zlepšit naši hru. Víme, že nás v Děčíně čeká skvělá atmosféra, bouřlivé prostředí, které požene svůj tým dopředu,“ byl spokojen s vedením v sérii trenér Nymburka Kestutis Kemzura.

 

Výsledek:

ČEZ Basketball Nymburk – BK Děčín 69:64 (16:16, 19:16, 13:14, 21:18)

Body: Simmons 16, Washington 12 (5 asistencí), Benda 12, Hruban 7, Bartoň 6 (10 doskoků), Welsch 6 (7 asistencí), P. Houška 5, Pomikálek 3, Stutz 2 – Bosák 14 (6 doskoků), Jelínek 11, Landa 11, Vyoral 10, Bažant 6, Stria 5 (8 asistencí), J. Houška 4, Kaša 3
Fauly: 15:18; Trojky: 6:8; Doskoky: 34:28; Validita: 89:58

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace