eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Nymburk přepisuje historii! Nováček ŽBL postoupil do semifinále přes Žabiny

📁 Články, Domácí soutěže, Topstory, ŽBL 🕔1.4.2015
Nymburk přepisuje historii! Nováček ŽBL postoupil do semifinále přes Žabiny

Please enter banners and links.

Nymburský zázrak v ženském basketbale pokračuje. Po úspěšné sezóně nastupujícího klubu DSK a postupu do play-off dokázal Nymburk zdolat vicemistra z Brna i ve třetím utkání v řadě, a to navíc zcela jednoznačně. Nečekaně snadno tak postupuje do semifinále ŽBL.

Stejného úspěchu dosáhl podle očekávání i pražský USK. Účastník euroligového Final Four porazil VŠ Praha ve včerejším utkání o 47 bodů. Druhá vítězství ve vyrovnaných sériích získala v domácím prostředí družstva Hradce Králové a Valosunu Brno.

Nymburk uspěl i ve třetím zápase. Jednoznačně

V Nymburku dobře věděli, že třetí utkání v sériích play-off jsou velice zrádná, ale od začátku chtěly nymburské basketbalistky postup více než soupeřky. Po pěti minutách zvyšovala Darina Mišurová už na rozdíl deseti bodů a hosté se nemohly dostat ke své hře.

Brňanky ještě v první čtvrtině mírně snížily manko, ale druhá čtvrtina opět napověděla, jak bude vypadat průběh zápasu. Domácímu týmu se dařilo z blízky i z dálky, pod košem úřadovala nezastavitelná Rolleová a z dálky byla velmi efektivní Slovenka Mišurová.

Až na určité momenty byl Nymburk lepší, stále navyšoval své vedení a na začátku čtvrté desetiminutovky už všichni věděli, kdo postoupí. Trenér Bobrovský, který oslavil své 60. narozeniny, tak neměl důvod k radosti. Přesto během zápasu dal šanci všem mladým hráčkám.

Nymburk získal sérii jednoznačně 3:0 na zápasy a potvrdil lepší pozici po základní části. O vítězství se zasadila zejména skvěle hrající Darina Mišurová. Ta zaznamenala 22 bodů, 7 doskoků a 7 asistencí, kromě toho trefila šest trojek z pouhých osmi pokusů.

Brňanky výrazně doplatily na absenci zraněné Ivany Jalčové, která byla společně s trojicí Smithová, Hindráková a Stejskalová tahounkou týmu v sezóně.

Hradecké Lvice odvrátily katastrofu skvělou obranou

Hodně divoký průběh mělo utkání mezi Hradcem Králové a Slavií Praha. Domácí začaly velmi nesoustředěně, vůbec se jim nedařilo v útoku, naopak Slávistky šokovaly hradecké fanoušky přesnou střelbou a výraznou efektivitou v útoku. V šesté minutě vedly Pražanky už 20:5 a trenérka Ptáčková musela opět zvolit timeout. Mizérii v první čtvrtině nakonec zmírnily až v poslední minutě Pochobradská s Rosenbaumovou.

Druhá čtvrtina však byla naprostým opakem. Hradecké Lvice vycenily zuby, přitvrdily v obraně a navíc se jim začalo dařit z dálky. Do poločasu ještě hrozivý rozdíl ve skóre stáhly a otočily. Podobný průběh měla i třetí čtvrtina, která ale byla na body chudší. Ve druhé a třetí kvartě dovolily hradecké hráčky svým soupeřkám nastřílet dohromady pouhých devět bodů a tím prakticky rozhodly o svém vítězství.

V závěru měly Lvice už spolehlivý dvouciferný náskok a pod vedením zkušené trenérky Ptáčkové o vítězství nepřišly. Hradec bude mít zítra první možnost postoupit do semifinále ŽBL.

Valosun musel bojovat až do konce

Výhodu domácího prostředí opět využil Valosun. Brňanky vedly nad Trutnovem ve druhé čtvrtině už o 14 bodů a po přestávce své vedení neustále navyšovaly. Zdálo se, že závěrečné dějství bude jen formalitou, ale po úspěšné střele Spraguové pět minut do konce trutnovské hráčky mocně stahovaly manko. I přes oddechový čas Mariana Svobody byly Východočešky k nezastavení a rozdíl ve skóre se ztenčil na pouhé dva body.

Poslední chvíle domácí hráčky psychicky zvládly, Vlková i Spragueová trestné hody proměnily. Valosunu rovněž chybí jediné vítězství k postupu do další fáze play-off.

Zápas mezi pražskými kluby USK a VŠ probíhal velmi podobně jako dva předcházející duely. USK velmi rychle vedl 12:0 a první čtvrtinu celkově 27:8. „Domácí“ USK lépe doskakoval, přesně střílel z jednoduchých pozic a s každou další čtvrtinou navýšil vedení alespoň o šest bodů.

Outsider z VŠ neměl proti euroligovému družstvu šanci, i poslední zápas prohrál výrazným rozdílem. Přesto je zisk play-off pro tým složený z mladých hráček velkým úspěchem a trojzápas proti „sesterskému“ klubu byl pro něj velkou zkušeností.

Výsledky

Basketball Nymburk – BK IMOS Brno 83:54 (Mišurová 22, Rolleová 14 a 12 doskoků, Peklová 10, Bortelová 9 – Smithová 10 a 10 doskoků, Tetemondová 9, Šoukalová a Mainclová po 6)

Sokol Hradec Králové – BLK Slavia Praha 70:61 (Pochobradská 26, Zavázalová 16, Kuthanová 8, Rosenbaumová 7 – Lowenthalová 22 a 10 doskoků, Effangová 9, Dvořáková 8, Learyová 7)

Valosun KP Brno – Kara Trutnov 82:76 (Vlková 17, Sedláková 13, Pecková 11, Spragueová 10 a 10 doskoků – Ostarellová 22 a 11 doskoků, Mannová 14, Pazderová 12, Prokešová 11)

ZVVZ USK Praha – VŠ Praha 89:42 (Kat. Elhotová 18, Vaughnová 17, Burgrová 13, Petrovičová 10 – Pudláková 9, Sládková, Bakajsová a Nováková 8, Opočenská 4)

Ilustrační foto: ČEZ Basketball Nymburk; zeny.basket-nymburk.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace