eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Boj o druhé místo pokračuje, Prostějov i Děčín úspěšní

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔16.3.2015
Boj o druhé místo pokračuje, Prostějov i Děčín úspěšní

Please enter banners and links.

Děčín zničil Opavu ve druhé čtvrtině a díky tomu svého slezského soka porazil 82:65. Od prvních minut Válečníci skvěle stříleli, ale Opava se nenechala zahanbit a naopak dominovala na doskoku. Šiřina svou trojkou 38 sekund před koncem první periody stanovil její konečný stav na 23:21 pro Opavu. První čtyři minuty druhého děství se ještě hrál vyrovnaný zápas, ale v závěrečné „šestiminutovce“ přiletěla noční můra, která bude Opavu ještě dlouho strašit. Domácí povolili Slezanům pouhých pět bodů a sami jich nastříleli 21. Činila se hlavně trojice Houška (7 bodů), Stria (6 bodů) a Landa (5 bodů). Hosty deptala přesnost děčínské střelby: Domácí se trefili celkem osmkrát z 10 pokusů a zaznamenali hned čtyři trojky. Opava má lepší druhé poločasy, a tak se čekalo, jakou taktiku naordinuje trenér Czudek svým svěřencům při osmnáctibodové ztrátě. Kdo si však myslel, že Děčínu po přestávce „odejde“ střelba, ten se hluboce mýlil. Svěřenci trenéra Budínského pokračovali v zaběhnutém trendu a dále zvyšovali svůj náskok, jenž se zastavil na 24 bodech. Poslední čtvrtina se dohrávala více méně z povinnosti a Válečníci po ní mohli se svými příznivci oslavit triumf 82:65.

„Gratuluji Pavlovi a jeho týmu, který myslím odvedl velmi dobrou práci. My jsme se chtěli soustředit, protože už máme takovou přípravu na play-off, do něhož půjdeme určitě z horšího místa, takže pokud chceme postoupit, musíme podat výborný výkon na venkovním hřišti. Dneska v první čtvrtině to z naší strany nebylo úplně špatné, bohužel nás soupeř rozebral ve druhé čtvrtce, kdy jsme prohrávali hlavně v soubojích 1 na 1 a z toho vznikaly volné střely. Soupeř je nemilosrdně trestal, měl v prvním poločase výborné procento – a potom se hraje dobře, když vedete až o 20 bodů. Tam si myslím, že byl klíč toho zápasu, ve druhé čtvrtině jsme na soupeře nenašli recept. Ve druhé půlce jsme chtěli zdvojovat a přizpůsobit se bojovnosti a tvrdosti soupeře, což se podařilo. Druhou půlku jsme vyhráli, nicméně rozdíl už jsme jen kosmeticky upravili. Ostatní hráči dostali příležitost ukázat, co by mohli nabídnout,“ litoval zpackané druhé čtvrtiny kouč hostů Petr Czudek.

„Děkuju Petrovi za gratulaci. Chtěl bych pochválit své hráče, protože myslím, že jsme předvedli velmi kvalitní výkon. Opava je velmi dobrým týmem a mě nejvíc těší, že jsme s ní v základní části čtyřikrát vyhráli, což se nám třeba loni nepodařilo. Dnes to bylo nejpřesvědčivější vítězství – a co k němu vedlo? Po první čtvrtině jsme se museli trochu rychle adaptovat na pohyb míče, atakování ze slabé strany a útočné doskakování Opavy. V první půli měli myslím 7 útočných doskoků, my naopak nula. Druhá čtvrtina s výsledkem 29:9 byla klíčem, proč jsme si vytvořili dílčí náskok, který nás dostal do herní pohody. Tam jsem byl velmi spokojen s tím, jak jsme četli hru, pohybovali míčem a vytvářeli si střelecké pozice s famózním procentem úspěšnosti. Zkušeně jsme to pohlídali, dobře jsme bránili, měli 23 asistencí a pouze deset ztrát. Jsem spokojen a doufám, že takto budeme pokračovat, myslím, že nás trochu nakoplo i vydařené utkání s Nymburkem. Věřím, že v těchto výkonech budeme v závěru základní části pokračovat, ještě nám ale zbývají 4 těžké zápasy,“ řekl trenér vítězů Pavel Budínský.

Slezák se Švrdlíkem porazili Ostravu

Prostějov (bez Dyllana Talleyho) si přijel pro body do Ostravy, přesto první čtvrtina patřila domácím. Ti zpočátku vedli 8-0 a prostějovské trápení v útoku, orámované dvěma ztrátami, uťala až smeč Kamila Švrdlíka. Tři minuty před koncem úvodního dějství Dougherty zvýšil na 17-7, avšak závěr patřil Hanákům. Šteffel s Kouřilem snížili na přijatelných 16:20. Podobně jako Děčín zvládl druhou čtvrtinu s grácií, povedlo se na dvouciferný náskok odskočit i Prostějovu. Rozestříleli se pozdější dva nejlepší střelci zápasu – Kamil Švrdlík a Pavel Slezák. První jmenovaný zaznamenal ve druhé desetiminutovce 7 bodů, Slezák dokonce 10. Poločasový výsledek zněl 31:43. Těžké chvíle pro Ostravu přišly na sklonku úvodní minuty poslední čtvrtiny za stavu 54:63. Za druhou těchnickou chybu byl vyloučen Corey Muirhead, jenž neunesl výrok rozhodčích. Sudí totiž odpískali faul Muirheada na Slezáka, přitom se zdálo, že fauloval spíše prostějovský rozehrávač. Ariete pak utekl na třináctibodový náskok, ale vyloučení Muirheada Ostravany spíše nakoplo. Skvělý Dougherty s Beaumontem pomohli Nové Huti dostat se na dostřel (68:71), jenže naděje Ostravy na potenciální triumf nad favoritem netrvala dlouho. Fantasticky hrající Pavel Slezák proměnil další trojku a definitivní pojistku přidalo Švrdlíkových sedm bodů v řadě. Ostravě nepomohl nakonec ani double – double Frana Doughertyho (13 bodů a 13 doskoků). Pavel Slezák zaznamenal 26 bodů a Kamil Švrdlík si připsal double – double za 26 bodů a 12 doskoků.

Kolín si komplikuje situaci a play off se mu vzdaluje. Svěřenci trenéra Benáčka prohráli v Pardubicích o 44 bodů a díky výhře Lions ztrácí na osmičku opět dvě vítězství. To vše čtyři kola před koncem základní části Kooperativa NBL. Kolínští střelci neměli svůj den, pokud lze vůbec nějak eufemisticky nazvat střelecký kolaps Kolína. Hosté se v Pardubicích trefili za dva body pouze devětkrát ze 47 pokusů! Produkce za tři body nebyla o mnoho lepší (7/26). Vůbec se nedařilo se rozehrávači Bryantovi, jenž minul hned 16 z 18 střel z pole a utkání zakončil se zápornou validitou -6. Celý kolínský soubor byl pak statistiky ohodnocen užitečností 15, což je málo vídané číslo. Hostům nepomohlo ani 17 útočných doskoků. Jak se bude zápas vyvíjet, ukázala už první čtvrtina, jíž domácí vyhráli 25-11. Kolín v ní čtyři minuty nedal koš a podobné trápení předvedli Horák a spol. i ve druhé desetiminutovce. V poločase bylo rozhodnuto, Beksa měla náskok 26 bodů a utkání se spíše již dohrávalo. Nejlepším střelcem domácích se stal s 19 body Lukáš Kotas, naproti tomu Samuel Faifr byl jediným kolínským bijcem, který se dokázal dostat přes 10 bodů (14 bodů a střelba z pole 5/10).

„Hrozně těžko se mi hodnotí takovýto zápas. Určitě bych chtěl pogratulovat Pardubicím, které předvedly zlepšenou formu, naopak my jsme zůstali na stejné vlně, jako v předchozích zápasech venku, kde nevyhráváme. Tohle jsem ale nečekal, takovýto výkon… takovýto přístup k utkání. Musím říci, že jsem velmi zklamaný z výkonu mého týmu, takový přístup nemůžeme mít,“ zlobil se kouč Kolína Predrag Benáček.

„Hráli jsme dobře, hráli jsme to, co jsme chtěli. Dostali jsme se do situací, kdy jsme si mohli vyzkoušet určité varianty. Odolnost soupeře nebyla dnes tak vysoká, aby nás dokázal více prověřit, takže svým způsobem hráči, kteří dostali možnost hrát, se rychle dostali do určité pohody. Měli jsme problémy na útočném doskoku. To je věc, která by se nám neměla stávat. Zejména v úvodu druhého poločasu, do kterého jsme šli s výrazným náskokem, toto nemůžeme dovolit. Ostatní týmy by to trestaly určitě více. Nicméně jsem rád za to, jak jsme dnešní utkání zvládli,“ liboval si naopak lodivod Pardubic Dušan Bohunický.

 

Lions zabrali v obraně, odnesly to Pandy

Ústí přijelo do Jindřichova Hradce bez rozehrávače Michala Čarneckého, který zůstal doma kvůli viróze. Veškerá odpovědnost za útok Slunety tedy ležela na Hernstu Larochovi, který se zase po čase přestavil před fanoušky svého bývalého klubu. A vedl si velmi dobře, byť Lions začali ještě lépe a vedli 7-2. Poněkud přemotivovaný Laroche způsobil dvě ztráty, ale mezitím se zahřál do provozní teploty a pěti body nastartoval ústecký obrat na 17-12. První čtvrtinu získali Severočeši po výsledku 24-18. V domácím dresu se trápil Autrey, a tak si bodovou produkci vzali na starost jiní. Konkrétně Robinson s Novákem a Zuzákem. V první polovině druhé desetiminutovky domácí šňůrou 10-2 otočili skóre a po Novákově smeči a Robinsonových bodech vedli Lions již 42-32 a s Pandami to začínalo vypadat bledě. Větší bodový únik domácích se však nekonal, naproti tomu Ústí zabralo a Burnatowski snížil v polovině třetího kvartálu na 48-49, načež si domácí lavička vyžádala oddechový čas. Po něm Lions zpřesnili obranu a povolilo Slunetě do konce čtvrtiny pouhé dva body. Vedení 59-50 pak bylo základem pro kýženou výhru. Závěr utkání ještě zdramatizoval Laroche, jenž deseti body v poslední minutě přivodil slabším povahám v hale náběh na infarkt, ale domácí si i díky solidní střelbě trestných hodů cenné vítězství pohlídali.

 

Brno zkosilo dalšího protivníka

Záchranářský duel byl na programu v Brně, kam přijel USK Praha i s Nikoličem v sestavě. Nervózní zápas, v němž převažovaly nepřesnosti a obrany nad střelci domácí nakonec ovládli díky dvěma faktorům: Ubránení Mareše (0/9 z pole) a Nikoliče (2/12 z pole) a daleko větší úspěšnost střelby za tři body. Hráči MMCITÉ se zpoza oblouku strefili celkem sedmkrát, na což potřebovali 15 pokusů. Pražané na stejný počet zásahů spotřebovali 26 střel. Jednu z trojek proměnil v samotném závěru první desetiminutovky rozehrávač USK Lukáš Feštr, jenž tak snížil na 17-18. Brňané byli po celý zápas před domácím publikem mírně aktivnější a odměnou jim bylo poločasové vedení 36-31. Trenér Paunovič si mohl pochvalovat variabilitu střelecké produkce, neboť utkání zakončilo se 7 a více body hned sedm hráčů MMCITÉ. Zápas se lámal až v poslední čtvrtině, konkrétně v poslední pětiminutovce. Domácí sice vedli o 11 bodů už v třetí periodě, avšak agilní Štěrba s Nikoličem se postarali o snížení na 48-49. Když utkání vstoupilo do své poslední pětiminutovky, prosadil se za tři body Roman Zachrla, který záhy přidal ještě dvoubodový zásah. Brno rázem vedlo 64-57 a Sovám nastaly těžkosti. Nezkušení vysokoškoláci se v posledních třech minutách se sedmibodovým mankem nevyrovnali a Šiška jistil brněnský triumf číslo 9 z čáry trestných hodů. Dvojciferný rozdíl stanovil závěrečnou trojkou Dygrýn.

Výsledky:

BK Děčín – BK Opava 82:65 (21:23, 29:9, 21:17, 11:16)
Body: Houška 17, Stria 17, Bažant 15, Jelínek 11, Landa 10, Kaša 5, Tucker 4, Bosák 3 – Klečka 13, Cvek 11, Šiřina 9 (5 asistencí), Blažek 8, Kvapil 7, Gniadek 7 (8 doskoků), Dokoupil 5, Vlček 5
Fauly: 19:17; Trojky: 12:7; Doskoky: 20:30; Validita: 99:75

NH Ostrava – Ariete Prostějov 70:86 (20:16, 11:27, 23:20, 16:23)
Body: Zbránek 16, Rohde 15 Dougherty 13 (13 doskoků), Muirhead 8, Číž 6 (5 doskoků), Beaumont 5, Neal 4, Jurečka 3 – Švrdlík 26 (12 doskoků), Slezák 26, Marko 13, Nečas 8 (10 doskoků), Šteffel 7, Mrviš 3, Kouřil 3
Fauly: 20:17; Trojky: 4:6; Doskoky: 35:45; Validita: 68:96

BK Pardubice – Geosan Kolín 94:50 (25:11, 23:11, 16:15, 30:13)
Body: Kotas 19 (6 doskoků), Sanders 14, Půlpán 11, Bohačík 10 (6 doskoků), Wall 10, Škranc 9 (7 doskoků), Kohout 8, Šoula 8, Šoukal 3, Pospíšil 2 – Faifr 14 (6 doskoků), Bryant 9, Djukanovič 8, Ličartovský 6, Horák 5 (6 doskoků), Sýkora 4, Harčár 3, Machač 1
Fauly: 18:21; Trojky: 12:7; Doskoky: 42:41; Validita: 120:15

Lions J. Hradec – Sluneta Ústí nad Labem 83:80 (18:24, 26:14, 15:12, 24:30)
Body: Robinson 20, Zuzák 19, Novák 17 (8 doskoků), White 12, Vošlajer 6 (6 doskoků), Autrey 6, Fait 4, Melski 1 – Laroche 25 (8 doskoků, 5 asistencí), Vette 21 (6 doskoků), Burnatowski 15 (9 doskoků), Pecka 9 (12 doskoků), Alič 7, Jiříček 2, Žampach 1
Fauly: 20:20; Trojky: 5:6; Doskoky: 36:38; Validita: 81:75

MMCITÉ Brno – USK Praha 72:61 (18:17, 18:14, 15:17, 21:13)
Body: Šiška 12 (8 asistencí), Bennett 11, Krakovič 11, Dygrýn 10 (9 doskoků), Marič 9, Zachrla 7, Prášil 7, Norwa 5 – Křivánek 13 (8 doskoků), Feštr 13, Štěrba 12, Krušič 11 (8 doskoků), Nikolič 7, Grunt 4, Mareš 1
Fauly: 19:21; Trojky: 7:7; Doskoky: 34:32; Validita: 83:56

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace