eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Český pohár žen získal USK, bronz mají Lvice z Hradce

📁 Články, Domácí soutěže, Ostatní domácí soutěže, Topstory, ŽBL 🕔16.3.2015
Český pohár žen získal USK, bronz mají Lvice z Hradce

Please enter banners and links.

Překvapení se nekonalo, český pohár opět putuje do Prahy. Favorizovaný USK Praha, semifinalista letošní Euroligy, dominoval i ve finálovém duelu proti brněnskému IMOSu a nakonec zvítězil o 42 bodů. Díky dalšímu jasnému vítězství měly obhájkyně v All-Star týmu hned tři své hráčky.

Mnohem vyrovnanější duel se odehrál o bronzové medaile. V tom byly nakonec úspěšnější hráčky Hradce Králové, které lépe zvládly závěr utkání proti Valosunu.

Nejlepší hráčkou turnaje byla zvolena americká pivotka Kia Vaugnová z USK. Ta ve finále zaznamenala 19 bodů a 7 doskoků.

USK dominoval po poločase

Už před utkáním bylo téměř jasné, že USK titul obhájí. Se svou sestavou nemá v Česku konkurenci, přesto byl úvod utkání vyrovnaný. Brňanky dobře bránily, lépe doskakovaly a na začátku druhé čtvrtiny se po střelách Jalčové a Mainclové dokonce dostaly do vedení. Ještě v 15. minutě svítil na ukazateli stav 23:23.

Na to však přišla útočná smršť Pražanek. Kia Vaughnová trefila 11 bodů v řadě a na to Brňanky nedokázaly reagovat. Poslední úsek hry do poločasové přestávky vyhrály Pražanky 17:2.

Od té chvíle hrál na hřišti už jen jeden celek, USK dominoval ve všech aspektech hry a jeho hráčky potvrdily větší zkušenosti i kvality. Právě třetí kvartu ovládly Pražanky v poměru 29:11 a o vítězi bylo jasno. Toho si byli vědomi i trenéři obou družstev a tak dostaly příležitost mladé hráčky.

USK získal letošní pohár naprosto dominantním způsobem, vždyť jeho skóre během dvou zápasů je 201:93. I díky tomu se do výběru All-Star dostaly hned tři hráčky pražského celku. MVP Kiu Vaughnovou v něm doplnily Jana Veselá a Laia Palauová.

Lvicím vyšel začátek čtvrté čtvrtiny

Finálovému utkání předcházel souboj o bronz mezi Hradcem Králové a Valosunem Brno, podle očekávání vyrovnanější. Začátek duelu tomu nenasvědčoval, hradecké hráčky na své soupeřky vlétly s vervou a po sedmi minutách vedly nad rivalkami už 16:2. Dvojice Sedláková – Vlková se ovšem nevzdala, obě hráčky Valosunu si vynutily několik faulů a proměňovaly trestné hody.

Jak se Brnu nepovedl vstup do zápasu, začátek druhé čtvrtiny byl pravým opakem. Východočešky nestíhaly, Brňanky byly aktivnější na doskoku. Velkou komplikací pro Hradec byla ztráta Tatsiany Lichtarovičové, která nasbírala dva fauly v rychlém sledu a po následné technické chybě musela ze hřiště, byla to totiž její pátá osobní chyba.

Po přestávce byla hra stále vyrovnaná, mírný náskok východočeského celku vydržel jen něco málo přes dvě minuty. Přesto Hradec vedl po třech čtvrtinách 56:52. Nápor Lvic na začátku závěrečné desetiminutovky vyústil ve dvouciferné vedení. Povedený úsek soupeřek musel mírnit oddechovým časem brněnský kouč Marian Svoboda, to se mu i povedlo. Po trojce Spraguové prohrával Valosun jen pětibodovým rozdílem, ale blíž ve skóre už se nepřiblížil.

Zkušené hráčky Hradce si výhru pohlídaly, v posledním útoku ji úspěšnou trojkou potvrdila mladičká Michaela Matušková.

Do All-Star týmu se za své výkony dostala i forvardka bronzového celku Michaela Hartigová. Hradec Králové třetí místo v poháru obhájil.

Výsledky finálového dne Hyundai Českého poháru žen

ZVVZ USK Praha – BK IMOS Brno 91:49 (Vaughnová 19, Kat. Elhotová 18, Petrovičová 12, Veselá a Hanušová po 10 – Jalčová 13, Kašpárková 10, Smithová 8, Hindráková 6)

Hradec Králové – Valosun Brno 77:66 (Hartigová 16, Zavázalová 12, Lichtarovičová a Rosenbaumová po 10 – Švrdlíková 17, Pecková 10, Spragueová a Sedláková po 8)

MVP turnaje: Kia Vaughnová (ZVVZ USK Praha)

All-Star tým turnaje: Kia Vaughnová, Jana Veselá, Laia Palauová (všechny ZVVZ USK Praha), Ivana Jalčová (BK IMOS Brno), Michaela Hartigová (Hradec Králové)

Ilustrační foto: Pavel Netolička; Facebookový profil ČBF

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace