eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Bryant drží Kolín v naději, 50 odstínů doskoku pro USK

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔12.3.2015
Bryant drží Kolín v naději, 50 odstínů doskoku pro USK

Please enter banners and links.

Kolínský rozehrávač Darryl Bryant zaznamenal v duelu proti Jindřichovu Hradci 36 bodů a 9 asistencí a velkou měrou se podílel na destrukci tabulkového souseda v poměru 106-86. Kolín nyní na Jindřichův Hradec ztrácí v tabulce jedinou výhru. Svěřenci trenéra Forejta opět nevěnovali pozornost obraně a prohrávali od prvních minut. Skóre otevřel trojkou Bryant, což předznamenalo jeho střelecký koncert v tomto utkání. Domácí vedli v první čtvrtině již 21-11, avšak Lions šňůrou 14-2 otočili vývoj. Zasloužili se o to ponejvíce Lamb Autrey s Tomášem Vošlajerem. V domácím dresu se ke kvalitnímu výkonu probudil Štefan Ličartovský, jenž nakonec zaznamenal 21 bodů a jeho 13 bodů v druhé desetiminutovce pomohlo určit poločasový stav 50-39. Kolín před domácím publikem pokračoval v kanonádě i po přestávce a nedal Lions možnost vrátit se do zápasu. Po další Brayntově trojce to bylo na sklonku třetí minuty třetí čtvrtiny už o 17 bodů. Hosté sice doskočili dvacet míčů v útoku, ale i to bylo málo. Nedařilo se jim zpoza tříbodového oblouku, když trefili pouze čtyři trojky (Kolín 10). Trenéra Forejta může nakonec tešit 25 bodů Pavla Nováka a další double – double Autreyho (19 bodů a 15 doskoků). O udržení osmičky budou muset Jihočeši ještě tvrdě bojovat.

„Já předně gratuluju Predragovi a celému Kolínu k zaslouženému vítězství. A musím jen konstatovat, že Kolín si dneska sebral tu výhru, o kterou se připravil v tom minulém domácím zápase. K dnešnímu utkání já nemám dost co říct, to bude spíš na Predragovi, protože jejich tým byl jasně lepší ve všech směrech a já jsem z toho našeho výkonu strašně zklamaný. Můžeme prohrát s Kolínem, třeba i o dvacet, Kolín je dobrý tým. Ale to, co jsme tady dnes předvedli, to byla hrůza. Pokud bychom měli takto pokračovat dál, tak prostě to play off nebude,“ byl viditelně rozčarovaný hostující trenér Karel Forejt.

Děkuji Karlovi za gratulaci. Kolín dnes odehrál možná nejlepší zápas v sezoně. To, co jsme si řekli před zápasem, skoro všechno se povedlo. Tedy kromě útočného doskoku. Klíčem bylo ubránit clonu s balonem, jak zvrchu, nebo ze strany Robinsona, či Autreyho. Kluci zvládli obranu velmi dobře, třeba Robinson nedal v prvním poločase ani bod. Velká zásluha to byla Vocetky, Faifra a Ličartovského. V útoku jsme chtěli více využít clony s balonem, které hraje Bryant. Dneska se to povedlo, proto je takový výsledek, jaký je. Taky jsme chtěli vyfaulovat jednoho z hostujících pivotů, povedlo se nám to u Standy Zuzáka. Myslím si, že to je taky jedna z příčin, proč jsme dneska vyhráli,“ liboval si kouč Kolína Predrag Benáček.

 

50 odstínů doskoku na Folimance

Ve hře o postup do play off teoreticky zůstává i USK Praha, jenž i díky 50 doskokům zdolal Ostravu. Pražané hrají v dalším kole v Brně a poté hostí Jindřichův Hradec. Pokud by se jim povedlo oba tyto zápasy zvládnout, ztráceli by na osmé Lions teoreticky už jen jedno jediné vítězství. Sovy nastoupili proti Nové Huti bez svého střelce Mitji Nikoliče a první půle byla až na poslední tři minuty vzácně vyrovnaná. Poté se ale šesti body prosadil pivot Pavel Grunt a do kabin šlo v lepší náladě domácí mužstvo (32-26). Právě Grunt dostal v zápase více příležitostí, neboť ústřední centr USK Matej Krušič se dostal velice brzy do problémů s fauly. Třetí čtvrtina, to byla demolice ostravského týmu. Domácí kralovali na doskoku a byl to zejména Jiří Slavík, jenž posbíral celkem 14 doskoků (6 útočných). Po třiceti minutách byla šance hostů na dobrý výsledek více, než mizivá, neboť Sovy vedly 53-35. Čtvrtá čtvrtina se dohrávala více méně z povinnosti. Nejlepším střelcem USK byl s 15 body Lukáš Feštr. Jediným hráčem Ostravy, který se dostal nad desetibodovou hranici, byl Fran Dougherty s 11 body.

„Já bych chtěl kluky pochválit, protože vydrželi být 40 minut koncentrovaní. Opravdu 40 minut. Maximálně vypadli na minuty, ale myslím, že ani to ne. Takhle když budeme koncentrovaní, tak vyhrajeme i zápasy, které byly vyrovnané a prohrály se v koncovce. Za to velký obdiv jak k tomu přistoupili. První poločas zvládli a důležitý byl vstup do toho druhého, kdy Ostrava měla šanci to zlomit, ale kluci se pořád drželi a dokázali ten náskok navýšit. To Ostrava nedokázala odvrátit. Velký rozdíl byl v doskokách. My 50 a Ostrava 25. Tam byl největší rozdíl naší výhry,“ řekl asistent trenéra USK Praha Pavel Miloš.

„Není moc co hodnotit. Myslím, že jsme si to protrpěli až do koncem ale budiž. Jsme z toho výkonu zklamaní. Hned od začátku jsme nehráli na koš. Dlouhou dobu se nám trápí Taylor, dlouho se nám trápí Fran. Celá taková ta cizinecká enkláva se nám teď rozsypala a trápí se. Nevím, čím to je. Dnešní zápas nám nevyšel po všech stránkách a jsme z toho zdecimovaní. To nic nemění na tom, že gratuluju soupeři i s jeho studentskou partou,“ rozmrzele konstatoval asistent kouče Ostravy Marek Stuchlý.

Opava – Beksa: Můj dům, můj hrad

Opava bez Radima Kramného porazila vcelku jednoznačně Pardubice, které toužebně vyhlížejí návrat Dušana Panduly. Slezané vedli prakticky od prvních minut, nenechali si vnutit pardubický styl hry a naopak sami využívali svých předností, jimiž jsou rychlý přechod do útoku a kolektivný hra. Alfou a omegou šlágru kola byl také doskok, na němž domácí neprohráli (28-27). Opavě se také velmi dařila produkce za dva body (73 %), na čemž má velkou zásluhu i muž zápasu Radim Klečka. Rozehrávač Opavy proměnil 9 z 11 dvoubodových střel. Oba celky rovněž velmi slušně stříleli trestné hody. Domácí minuli pouze tři z 29 pokusů a hosté dva z 21. Velmi dobře byli ubráněni hostující podkošoví hráči Bohačík s Kohoutem, z nichž se ani jeden nedostal nad 10 bodů. V poločase vedla Opava 51-34 a po přestávce se hrál vcelku bezstarostný rychlý basketbal, v němž nakonec domácí zaznamenali 102 bodů. Pokud se oba soupeři spolu utkají ve čtvrtfinále play off (a na tuto možnost to čím dál více vypadá), mají se basketbaloví příznivci na co těšit. Kromě 24-bodového Klečky se dařilo i Martinu Gniadkovi, jenž nastřílel 20 bodů (8/9 z pole). Jakubu Šiřinovi utekl o jedinou asistenci ceněný double – double. Nejlepším střelcem východočechů se stal se 17 body Viktor Půlpán (6/7 z pole).

„Gratuluji domácímu celku i Petrovi Czudkovi, myslím, že k zaslouženému vítězství. Od úvodu zápasu byli basketbalovější, dokázali využívat své silné stránky: kombinační hry a rychlé přechodové fáze do útoku. My jsme nedokázali využít hru v dolním postavení, což měla být naše výhoda. Trápili jsme se tam ve hře 1 na 1 a nedokázali jsme z těchto situací skórovat, na druhé straně jsme dostávali jednoduché koše z protiútoků. Nechali jsme rozehrát Radima Klečku, který chodil do nájezdů – navázal na své výkony z posledních zápasů. Ani změnami obran jsme pak nedokázali zareagovat na hru Opavy, takže jednoznačně zasloužené vítězství domácích,“ sportovně uznal porážku lodivod Beksy Dušan Bohunický.

„Mně se zápas hodnotí dobře, protože jsme zahráli dobře. Vyšli jsme z první čtvrtiny: byla tam chuť, nasazení, agresivita. Po prvním poločase jsme byli lepší na doskocích, což pro nás je ojedinělé, a udrželi jsme to až do konce – sice o 1 doskok, ale pro nás je toto alfou a omegou: když jsme agresivní na doskoku a máme i nějaký útočný doskok. Za to jsem rád. I když byl rozdíl ve skóre 20 bodů, Pardubice mají kvalitu. Zkoušely změny: hrály ve vysoké sestavě, v nízké sestavě a my jsme na to museli reagovat. Ne vždy se nám podařilo, že jsme hned našli recept, což je pro nás varování pro příště. Pardubice nejsou soupeř, který to zabalí, ještě se dostaly na 13 bodů. Pořád na nás vyvíjely tlak a museli jsme hrát koncentrovaně až do konce. Třešnička na dortu byla stovka, pro diváky je to fajn. Dušan Bohunický vyzvedl hru Radima Klečky. Opět byl v útoku velice dobrý ve hře 1 na 1, prosadil se proti výborné obraně Pardubic, podtrhl výkon, který podal předtím v Jindřichově Hradci. Pro mě je MVP zápasu, nejen číselně, ale i tím, že právě on rozbil srdce pardubické obrany,“ chválil trenér domácí Opavy Petr Czudek.

Prostějov splnil roli favorita

Prostějov využil širší rotace a lepší podkošové sestavy a podle očekávání porazil Tury ze Svitav. Orli přeskákali Tury 14-6 v útoku a ztratili pouze 5 míčů oproti 15 svitavským. V těchto statistikách tkví příčina 26 – bodové porážky Východočechů. Tuři se ale prakticky 30 minut hry drželi. Prostějov sice po 25 minutách vedl 59-40, ale trojky Šotnara s Macelou pomohli Petrově družině snížit na přijatelnou jedenáctibodovou ztrátu. Demolice Svitav nastala až v poslední čtvrtině, v níž už hostům znatelně ubývaly síly a sám Abercrombie (26 bodů a 6 doskoků) pod košem na všechno nestačil. Hráči Ariete zatížili konto Svitav 36 body a jen málo chybělo, aby se zrodila třetí stovka v tomto kole. Neproduktivnějšími střelci domácích byla dvojice Talley – Švrdlík, která zaznamenala shodně po 16 bodech. Hanáci se tak dotáhli v počtu výher na Děčín, který dnes zajíždí do Nymburka. Tuři ztrácejí i nadále na play off dvě vítězství a budou to mít v posledních pěti kolech hodně náročné.

„Gratuluji domácím k přesvědčivému vítězství. Bylo to přesně co jsme nechtěli a prohra o 26 bodů je pro nás krutá na to, jak jsme hráli v prvním poločase. Je vidět, že domácí jsou na vítězné vlně, hrají s nadšením a velkým nasazením až do konce utkání. Když vedou o 15, tak chtějí vyhrát o 20, když vedou o 20, chtějí vyhrát o 30. Hlavní rozdíl je v tom, že na řadě pozicích jsme menší. Momentální podkošová sestava Prostějova je prostě výborná. Také jsme nedokázali zastavit jejich útočný doskok. Další důležitý parametr jsou ztráty: našich 15 proti 5 Prostějova,“ hodnotil porážku kouč Svitav Stanislav Petr.

„V první půlce jsme tak nějak ještě myšlenkami slavili vítězství v Děčíně. Chvíli nám totiž trvalo než jsme se dostali do tempa, protože v pondělí večer máte těžké utkání, cesta v noci zpět, včera trenink a dnes už utkání. V druhé půli jsme se už rozjeli, hlavně jsme poprvé dobře bránili Abercrobieho, i když dal mnoho bodů, ale musel se na to hodně nadřít. Chtěli jsme chodit do rychlých protiútoků a to se dařilo. Spoustu lehčích košů jsme dali ze ztrát Svitav a tím nakonec mohli hodně střídat. Tím jsme měli více energie a mohli běhat až do konce na rozdíl od hostů,“ řekl kormidelník Prostějova Zbyněk Choleva.

Brno poosmé úspěšné

Brno slaví osmou výhru v letošní sezoně KNBL. Odneslo to Ústí nad Labem, které doplatilo na žalostnou střelbu z pole (34 %) i trestných hodů (65 %). MMCITÉ sice povolilo Larochovi s Vettem nastřílet 20, resp. 21 bodů, avšak třetí čtvrtina byl v podání Jihomoravanů jedna velká defenzivní epopej. Sluneta totiž vstřelila pouhopouhé dva body, o něž se postaral Pecka. Brno vyhrálo třetí desetiminutovku 14-2 a po Krakovičově dvojce v polovině poslední čtvrtiny (65-51) se zdálo, že je rozhodnuto. Ústí ale nesložilo zbraně a Vette s Burnatowskim zaveleli ke zteči domácího koše. Díky četným trestným hodům se hosté dotáhli na dvoubodovou ztrátu 48 sekund před koncem normální hrací doby. Bennett pak dokonce ztratil a Laroche měl na ruce vyrovnání, leč nestalo se – skvělý blok si připsal Jakub Krakovič. Poté se zápas proměnil v šestkovanou a zatímco Dygrýn oba své pokusy proměnil, hostující mazák Alič nikoli a v hale na Morendě mohly vypuknout oslavy. Nejlepším střelcem domácího výběru se stal zkušený Jaroslav Prášil s 19 body.

„Věděli jsme, že Ústí je silný tým plný kvalitních cizinců, ale dobře jsme se připravili. V první půli se hrálo hodně útočně, oboustranně se kašlalo na obranu. V šatně jsme si potom řekli, že to zlomíme jen lepší obranou, a stalo se. Za třetí čtvrtinu jsme dostali dva body a vyhráli jsme zaslouženě. Znovu to byl náš kolektivní útočný výkon, což mě těší dvojnásob. Mrzí mě akorát zbytečných 20 ztrát,“ našel jediný háček brněnský kouč Vladimir Paunovič.

„Dneska jsme viděli, jak se dá zápas vyhrát jenom díky bojovnosti. Když k tomu přičtu naši totální střeleckou impotenci, tak můžeme být ještě rádi, že se zápas dostal do vyrovnané koncovky. Navíc nás trápily útočné doskoky soupeře,“ kritizoval svěřence ústecký trenér Martin Stavěl.

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace