eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Stria potopil Lions, USK si opět vyšlápl na Prostějov | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Stria potopil Lions, USK si opět vyšlápl na Prostějov

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔17.2.2015
Stria potopil Lions, USK si opět vyšlápl na Prostějov

Please enter banners and links.

Ondřej Kohout řádil v pondělním TV duelu v Ostravě. Pivot Pardubic měl spolu s Jobim Wallem (22 bodů) hlavní zásluhu na triumfu Východočechů 89-79. Zaznamenal totiž double – double za 16 bodů a 15 doskoků. To vše za 25 minut na palubovce. Pardubičtí přeskákali Novou Huť 44-29 (16-8 v útoku), což byl hlavní důvod pro jejich 23. výhru v této sezoně. Za Ostravu tentokrát nenastoupil v základní sestavě Taylor Rohde, jeho místo zaujal Fran Dougherty, což směrem do útoku nebylo oslabení, v obraně však Američan, podobně jako celá Ostrava, hořel. Beksa zaznamenala 47 bodů v první půli při střelbě z pole téměř 60 %. Rozhodující únik se udál na začátku druhé čtvrtiny, do níž hosté vstupovali ve vedení 24-19. Čtyři ztráty Ostravy v prvních pěti minutách dopomohly Pardubicím k vedení 35-23. Kohout, Kotas a Sanders nakonec stanovili poločasový stav na 47-31. Šňůrou 11-2 v rozmezí tří minut třetí čtvrtiny se ale Ostravští vrátili do utkání (47-53), ovšem Pospíšil se Sandersem dodali opět Pardubicím klid. Přesto po třech čtvrtinách nebylo o ničem rozhodnuto (56-62). Domácí ještě v polovině posledního dějství snížili na 65-70 (resp. 69-74), ovšem Pardubice jsou natolik zkušené mužstvo, že hráči už nepřipustili žádné výraznější drama, naopak vedení ještě navýšili.

„Zápas se mi hodnotí dobře. Myslím si, že rozhodl první poločas, v němž jsme dokázali využít našich silných stránek, hlavně přechodové fáze z obrany do útoku. Dostávali jsme se do jednoduchých zakončení, také v postupném útoku jsme dobře útočili přes kombinaci pick-and-roll, kde aktivita ostravských hráčů z pohledu obrany nebyla až tak velká. V posledních zápasech, které jsem mohl vidět, hrála Nová huť opravdu dobrý basketbal. Jeli jsme do Ostravy s pokorou a začali jsme dobře – v první půli jsme domácí tým dokázali udržet na 31 bodech. Co se týče druhého poločasu, domácí v něm změnili obranu pick-and-rollu, hráli aktivní předskok a to nám začalo dělat problémy. My na to dokážeme reagovat, ale tentokrát nám trvalo dlouho, než jsme si zvykli na aktivnější obranu soupeře. Postupem času se nám to podařilo a udrželi jsme utkání pod kontrolou až do konce,“ shrnul vítězný zápas kouč Pardubic Dušan Bohunický.

„Nemám co dodat… Dušan to zhodnotil naprosto přesně, jak to bylo, já se s jeho hodnocením ztotožňuji. Zápas jsme prohráli v prvním poločase, gratuluji Pardubicím k vítězství,“ byl stručný domácí trenér Dušan Medvecký.

 

Když je Stria hrdinou

Hlavní postavou zápasu severu proti jihu se stal děčínský ostrostřelec Luboš Stria. Třiatřicetiletý hráč nastřílel 17 bodů, včetně dvojky se závěrečným klaksonem, která rozhodla o tom, že oba body poputují do Děčína. Rozhodujícímu momentu předcházela ztráta Stanislava Zuzáka. Lions před utkáním mlžili o své marodce, ale podobně, jako proti Pardubicím, nastoupili kompletní. Hráli s chutí, dařilo se oporám a Děčín nebyl tak důsledný v defenzivě, což mělo za následek poločasové vedení Lions 51-44. Děčín ale prožil lepší první půli třetí čtvrtiny, lépe doskakoval i střílel a zaslouženě srovnal (především zásluhou Vyorala) na 56-56. A za chvíli bylo ještě lépe: Jakub Houška šestkami poslal dokonce do dvoubodového vedení. Jindřichův Hradec má však Autreyho a ten šesti body v krátkém sledu pomohl překlopit vedení zpět na stranu domácích. V poslední čtvrtině pokračovala přetahovaná o každý bod, avšak častěji byli ve vedení Lions. Závěr ale dopadl lépe pro hosty, kteří přeskákali Jihočechy v útoku 15-7 a James Tucker zaznamneal double – double za 13 bodů a 12 doskoků. Domácím nepomohlo ani 22 bodů a 8 přihrávek Lamba Autreyho.

„Gratuluju Pavlovi a Děčínu k vítězství. Já musím dneska klukům poděkovat, protože po tom, co nás v posledních dnech postihlo, ty zdravotní peripetie s nedoléčenými hráči, kteří vylezli z postele a chtěli pomoct, protože naše situace není teď úplně dobrá. Ty síly jim prostě chyběly v nejméně vhodnou chvíli. Příčinu toho, že jsme prohráli o dva body, bych hledal v některých situacích, kdy jsme mohli dát lehký koš, ale nedali jsme ho – a tam si myslím, že možná právě byl ten úbytek sil některých hráčů nejpatrnější. Zpackali jsme koncovku, je to škoda, nemělo by se na takovéto úrovni stávat, že Děčínu darujeme ještě poslední útok, ale je to sport. Pro hráče, stejně jako pro nás trenéry, to znamená obrovské vypětí. Stalo se, Děčín nabídnutou šanci využil a myslím si, že šťastně vyhrál,“ litoval těsné porážky domácí lodivod Karel Forejt.

„Myslím, že pro nás jednoznačně mentálně nejtěžší utkání s Jindřichovým Hradcem. Jak to ve sportu bývá, když máte prozatimní bilanci 3:0, tak se dá očekávat zvýšená motivace soupeře. Obecně se ví, že mají obrovskou útočnou sílu – a když navíc domácí proměňovali v prvním poločase trojky s úspěšností 69 procent, tak pro nás i deficit sedmi bodů byl ještě víceméně přívětivý, protože jsme sice dělali mentální chyby v obraně. Ale mnohdy skutečně rychlost a provedení u Autreyho a Robinsona je těžké zastavovat, z toho pak čerpají další hráči. Nicméně ve druhém poločase se z toho stalo utkání, kdy každou chvilku se někdo ujal vedení. Jsem moc rád, že jsme tu dobře zahranou koncovku zvládli. Nechci říct se štěstím, ale Luboš (Stria) to vystřelil celkem dobře, tak jak jsme si to namalovali – a proměnil. Domácí několik okamžiků před tím mohli výhru strhnout na svou stranu, ale to je kouzlo téhle hry. Bylo to infarktové utkání se šťastným koncem pro nás a této cenné výhry si moc považujeme,“ spokojeně komentoval utkání Pavel Budínský, trenér Děčína.

 

Prostějov Folimanku znovu nedobyl

Nadšeně bojující USK Praha stále myslí na play off. V sobotu svěřenci trenéra Aliloviče zdolali Prostějov a na osmé místo jim schází už jen dvě vítězství. Sovy skvěle bránily, lépe doskakovaly (34-25) a Matej Krušič udržel na uzdě pivoty hostů. V útoku pak řádili Mareš (20 bodů) s Nikoličem (17 bodů). V poločase to ale vypadalo lépe pro Ariete: Hosté zvládli lépe druhou polovinu druhé čtvrtiny a vybudovali si poločasový náskok 42-34. Třetí čtvrtina však jednoznačně patřila domácím, kteří povolili Orlům skórovat pouze 11 bodů. Sami jich nastříleli 21 a vedení 55-53 dávalo pro oko nezaujatého diváka tušit skvělý finiš. Prostějovu se nedařily trojky, ani trestné hody. Poměrně vyrovnaný stav vydržel až do konce sedmé minuty poslední periody, když USK vedl jen 65-63. Šest trestných hodů Mareše a jako bonus technická chyba prostějovské lavičky zlomily odpor Hanáků. Mohutná šestkovaná v závěru pouze upravila skóre na konečných 77-71 pro Pražany.

„Gratuluji domácím k velmi dobrému výkonu, hlavně v obraně, kde nás téměř zastavili, byť jsme ten zápas měli velmi dobře rozehraný. Poločasové vedení, fauly Krušiče, to vše jsme bohužel nepřenesli do druhé půle. Třetí čtvrtinu jsme výrazně prohráli a celý zápas jsme se nedostali do tempa. Dali jsme dvě trojky, střelci byli nějak stále obsazení, hledali jsme podkošové hráče, od kterých měla být nějaká pomoc, ale ta tam nebyla. Pokud jsme chtěli hrát dolu přes pivoty, jako že jsme chtěli, protože máme 4 a Krušič měl fauly. Tam jsme se nedokázali prosadit, naopak v obraně jsme jen sbírali fauly. Pro nás špatný zápas. Střelecky jsme vyhořeli, nedávali jsme ani trestné hody, soupeř nás přeskákal. Špatný zápas. Gratuluji domácím,“ zlobil se kouč hostí Zbyněk Choleva.

„Kluci v prvním poločase hráli velmi dobře, až na poslední tři minuty, kdy jim hodili míče do ruky, dostali je do tempa a oni si udělali drobný náskok a k tomu se přidali útočné doskoky. V tu chvíli se to pro nás nevyvíjelo dobře, ale kluci ukázali sílu toho týmu a bod po bodu ve třetí čtvrtině začali ten náskok stahovat, až se dostali na plichtu a pak už bylo vidět, že si více věří. Byli agresivnější v nájezdech, Prostějov musel používat ruce a tím pádem dostávali naše kluky do většího tempa, protože na nohách nestíhali. Bylo vidět, že si více věříme a za tou výhrou jdeme. Dobře jsme se také vraceli do obrany, to bylo důležité,“ zářil asistent trenéra USK Pavel Miloš.

 

Kolín pokropený živou vodou

Opava opět propadla na doskoku (24-39) a odváží si z Kolína porážku 85-94. Domácí naproti tomu získali důležitou 11. výhru v sezoně. Po 23 bodech nastříleli Darryl Bryant a Štefan Ličartovský, jenž trefil hned pět trojek. Poměrně vyrovnaný zápas rozhodly kromě doskoků ještě trojky: Zatímco Kolín trefil celkem 12 střel z 25 pokusů, Opavě se tolik nedařilo a pomohla si pouze pěti zářezy z 20. Kolín několikrát v zápase vedl o 6 – 8 bodů, ale Slezané se vždy dotáhli. Poločas 47-39 dával polabskému celku víc klidu, ale ten nevydržel dlouho. Gniadek se Cvekem otočili na 48-47 pro hosty a začínalo se od znova. Domácí se ale mohli spolehnout na přesnou ruku Ličartovského a po třech čtvrtinách především díky němu svítilo na tabuli skóre 68-60. V závěrečné čtvrtině už Kolín nedopustil drama a pevně třímal otěže zápasu ve svých rukou. Jedinou menší výjimkou bylo snížení na šest bodů ztráty v šesté a sedmé minutě posledního kvartálu, ale byl to opět Ličartovský, jenž proměnil trojku a bylo hotovo.

„Gratuluji kolegovi a celému Kolínu k zaslouženému vítězství. Od samého začátku jsme chtěli odřezat od balonu Bryanta. Během první čtvrtiny se to celkem i dařilo, ale pak se k velkému výkonu rozehrál Ličartovský. Soupeři jsme dovolili asi patnáct útočných doskoků. Kolín nás předčil také v úspěšnosti trojek a trestných hodů,“ komentoval opavský trenér Petr Czudek.

„Děkuji Petrovi za gratulaci. Opava dnes chtěla vyhrát, ale my jsme chtěli o něco víc. Právě ta naše bojovnost (po celých 40 minut) nám pomohla porazit velmi nepříjemného soupeře. V první čtvrtině hosté ubránili Bryanta, ale nakonec jsme urvali první poločas. Ještě jednou musím pochválit kluky za bojovnost, s jakou poslední zápasy hrají. Ještě bych chtěl pochválit všechny tři hráče, kteří hrají na pozici rozehrávačů: Jsou to Darryl Bryant, Djukan Djukanovič a Liči (Štefan Ličartovský). Dohromady třímají 17 asistencí, což je skvělé. Taky se nám vrátil doskok, se kterým jsme měli dříve problémy. Dobře jsme stříleli za dva body, dali jsme řadu košů z protiútoků a já jsem velmi spokojen, řekl po utkání trenér vítězů Predrag Benáček.

 

Comeback Turů se špatným koncem

Brno vydřelo triumf nad Svitavami. Svěřenci trenérského dua Paunovič – Vrubl vedli ve třetí čtvrtině již o 15 bodů, přesto se museli do poslední chvíle strachovat o výsledek. Mohl za to hrůzostrašný vstup do poslední čtvrtiny (4-17) a Tuři rázem prohrávali jen o tři body. S chutí hrající Teplý nasázel Brnu čtyři trojky a necelé tři minuty před koncem Svitavy srovnaly na 71-71. O vítězi se rozhodovalo až v závěru. Nejlepší střelec domácích Prášil (20 bodů) proměnil veledůležitou trojku, která posunula domácí do vedení o 5 bodů. To už Jihomoravané silou vůle udrželi a slaví šesté vítězství v této sezoně. Hostům nepomohl ani double – double (16 bodů a 12 doskoků) Coryho Abercrombieho.

„Až na jednu chvíli, kdy bylo v závěru vyrovnáno, jsme celý zápas vedli, takže si myslím, že jsme si zasloužili vyhrát. V dalších deseti kolech ale musíme zmenšit rozdíl obou poločasů a pracovat na větší kontinuitě hry. To jsou zkrátka ty naše výkyvy. Ani kdybychom ve čtvrté čtvrtině vedli o dvacet, tak nesmíme polevit,“ podotkl kouč vítězů Vladimir Paunovič.

„Poslední dobou to nezvládáme mentálně. Převáží u nás vždy emoce nad vlastním výkonem. Ale tentokrát paradoxně musím říct, že nás technické chyby nakoply a vrátili jsme se ještě do zápasu,“ vysvětloval po utkání trenér Turů Stanislav Petr.

Výsledky:

NH Ostrava – BK JIP Pardubice 79-89 (19-24, 12-23, 25-15, 23-17)

Nejlepší střelci: Dougherty 19, Zbránek 16, Číž 13 (7 doskoků), Muirhead 13 – Wall 22, Kotas 19 (8 doskoků a 8 získaných faulů), Kohout 16 (15 doskoků), Sanders 11

USK Praha – Ariete Prostějov 77-71 (17-18, 17-24, 21-11, 22-18)

Nejlepší střelci: Mareš 20, Nikolič 17 (7 doskoků), Krušič 12 (8 doskoků), Feštr 8 – Šteffel 14, Marko 13, Nečas 12, Slezák 12

Geosan Kolín – BK Opava 94-85 (23-20, 24-19, 21-21, 26-25)

Nejlepší střelci: Ličartovský 23, Bryant 23 (11 získaných faulů), Machač 16 (9 doskoků), Horák 12 (9 doskoků) – Gniadek 20, Klečka 14, Dokoupil 12, Blažek 11

Lions Jindřichův Hradec – BK Děčín 81-83 (23-25, 28-19, 16-22, 14-17)

Nejlepší střelci: Autrey 22 (8 asistencí), Zuzák 14, Robinson 13, Vošlajer 10 – Stria 17, Vyoral 16, Houška 14 (8 doskoků), Tucker 13 (12 doskoků)

MMCITÉ Brno – Qanto Tuři Svitavy 78-75 (15-14, 22-16, 30-18, 11-27)

Nejlepší střelci: Prášil 20, Bennett 13, Krakovič 11, Šiška 10 – Teplý 19, Abercrombie 16 (12 doskoků, 7 získaných faulů), Šotnar 16, Votroubek 12

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace