eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Prostějov zničil Děčín a ovládl pohárové Final Four

📁 Články, Domácí soutěže, Ostatní domácí soutěže, Topstory 🕔22.2.2015
Prostějov zničil Děčín a ovládl pohárové Final Four

Please enter banners and links.

Hyundai Final Four je minulostí a probasket.cz vám servíruje to nejpodstatnější, co se v pátek a v sobotu v Brně odehrálo. Tak například domácí MMCITÉ zvládl lépe utkání o třetí místo a překvapil nevýrazně hrající Pardubice. Hráči východočeského klubu po nepostupu do vysněného finále jakoby ani neměli motivaci, tím ovšem nelze snižovat brněnský výkon plný odhodlání a bojovnosti. První pohárový vavřín získal až překvapivě jednoznačně Prostějov, jenž zničil děčínské finálové ambice především díky skvělé třetí čtvrtině.

Semifinále: Děčín udolal Pardubice, dál podle očekávání letí i Orli

Semifinále číslo jedna mezi druhým a čtvrtým celkem KNBL nabídlo urputnou bitvu obran, která byla plná nepřesností. Pardubice se musely ve Final Four obejít bez jednoho ze svých klíčových hráčů, slovenského křídelníka Dušana Panduly. Po dvaceti minutách byli spokojenější Severočeši, kteří zvládli minisouboj ve druhé polovině druhé čtvrtiny 13-8 a po dvaceti minutách tak svítilo na ukazateli v hale Rosnička skóre 34-28. Čtyřmi body a dvěma doskoky se na této minišňůře podílel Robert Landa. Do třetí desetiminutovky však vstoupili Válečníci prachbídně: Minuli hned devět střel z pole a Beksa otočila na 36-34. Střeleckou smůlu protrhl až Jiří Jelínek, jehož záhy napodobil kapitán Jakub Houška a Válečníci opět vedli. Po třech čtvrtinách bylo ale opět srovnáno (45-45) a začínalo se od nuly. Pardubicím v defenzivním duelu srazily vaz dvě trojky Jamese Tuckera v rozmezí 50 sekund a špatná střelba v závěru zápasu. Taktické šachy v poslední minutě už nikam nevedly a Bekse nestačilo ani 18 bodů Levella Sanderse a 17 bodů Jobiho Walla. Nejlepším střelcem Děčína se stal se 17 body Jelínek.

„Gratuluji Děčínu. Hodnotí se mi to těžce, protože jsme cítili velkou šanci s tím, že s Děčínem máme vyrovnanou bilanci a víme, co od toho čekat. Věděli jsme, že to bude těžká hra. Klobou dolů před našimi hráči, jak se dokázali fyzicky vyrovnat s touto hrou. Nás limitoval útočný projev, ve kterém jsme nebyli tolik sebevědomí, hlavně co se týká střel. Nedokázali jsme proměnit střely z dálky. Děčín měl také horší procento, ale dokázal se dostat do zápasu. Jeho trojky byly jedním ze zlomů. Chtěl bych ještě vyzvednout jeho útočný doskok. Po celý zápas jsme s ním měli problém,“ sportovně uznal porážku pardubický kouč Dušan Bohunický.

„Že se to utkání bude muset oddřít a odmakat bylo jasné už od začátku. Bylo to utkání, do kterého oba týmy daly hodně energie. V prvním poločase hodně nervozity, technických chyb. Na druhou stranu ale myslím, že to bylo koukatelné utkání. Nakonec rozhodlo to, že jsme měli více střelců, kteří se zapsali do listiny, i když nás zlobili Ell Sanders a Jobi Wall. Rozhodlo několik málo detailů a to, že jsme se v posledních minutách dostali do čtyřbodového a pětibodového vedení, které jsme pak kontrolovali. Chtěl bych poděkovat svému týmu za výkon v rámci možností i Pardubicím, které hrály také velmi dobře. Bylo to play-off utkání na jedno vítězství,“ hodnotil zápas lodivod Děčína Pavel Budínský.

Až nebývale vyrovnané bylo i druhé semifinále, do něhož nastoupil jako jasný favorit tým Prostějova. Soupeřem mu bylo v tabulce NBL poslední Brno, které nakonec nasadilo (byť jen na 4 minuty) nováčka v sestavě, amerického pivota Coxe. V první polovině utkání se hrál spíše bezstarostný basketbal a obrany nebyly silnou stránkou ani jednoho mužstva. V poločase sice vedli Hanáci 41-35, ovšem Brno se drželo neustále na dostřel a ani jednou v první půli neprohrávalo dvouciferným rozdílem. Domácí ekipu táhl rozehrávač Ondřej Šiška, jenž nakonec zaznamenal double – double za 18 bodů a 12 doskoků (validita 28).Nedařilo se naopak Bennettovi (5/17 z pole) a Zachrlovi (1/9 z pole). Zvláštní motivaci měl proti svému bývalému klubu Jakub Krakovič, autor 15 bodů. Skvělá byla v podání Brna třetí čtvrtina, v níž dokonce vedlo i o tři body a Ariete se nedařilo proměňovat jednodušší pozice. Prostějov ale v posledním dějství využil širšího kádru a i zkušeností a nakonec si došel pro postup. O celkový triumf 75-67 se v poslední čtvrtině nejvíc zasadil Jan Tomanec, jenž nastřílel 8 bodů (celkem jich dal 18).

„Jsme rádi za vítězství. Samozřejmě se nabízí trochu podcenění, protože v lize je Brno dole. Zkušenost z ligy máme. Vždycky jsme udávali tón. Soupeř nám dělal velké problémy v situacích 1 na 1, kdy nás obcházel, a na útočném doskoku. Naštěstí jsme pak zahráli kombinačně, spadla nám nějaká střela a byli jsme silní pod košem. Velmi těžký zápas až do poslední čtvrtiny, kde jsme trošku odskočili,“ řekl po postupu do finále prostějovský trenér Zbyněk Choleva.

„Chtěli jsme bojovat celých 40 minut, bránit tvrdě. Trápili jsme Prostějov 35, 36 minut. Je to obrovská škoda. Udělali jsme pár chyb v poslední čtvrtině, kde se to lámalo, z plus čtyři na mínus šest. Mrzí mě to, protože kluci si to dnes zasloužili. Myslím, že kdybychom vyhráli, tak by to bylo zasloužené vítězství,“ litoval porážky trenér MMCITÉ Vladimir Paunovič.

BK Děčín – BK JIP Pardubice 64-59 (17-14, 17-14, 11-17, 19-14)

Nejlepší střelci: Jelínek 17, Vyoral a Houška po 12, Tucker 8 – Sanders 18, Wall 17, Kohout 10, Pospíšil 8, Kotas 5

MMCITÉ Brno – Ariete Prostějov 67-75 (22-24, 13-17, 22-18, 10-16)

Nejlepší střelci: Šiška 18, Krakovič 15, Bennett 14, Zachrla a Marić po 7 – Tomanec 18, Mrviš 12, Švrdlík 11, Slezák 8, Šteffel 6

 

O 3. místo: Bronz zůstal v Brně

Brno před svými diváky ukázalo nesmírnou touhu po bronzové trofeji a nakonec si ji i vybojovalo. Utkání se od počátku hrálo v rychlém a bezstarostném tempu. První periodu díky precizní střelbě ovládly Pardubice 24-19. Mírný náskok si Beksa udržovala i ve druhé čtvrtině, avšak na sklonku této desetiminutovky zavelel ke zteči Šiška, jenž proměnil už druhou trojku v tomto hracím období. O půl minuty později jej napodobil Zachrla a MMCITÉ prohrával už jen o dva body. Po dvaceti minutách vedli Východočeši 47-46 a všichni napjatě čekali, co se bude dít po přestávce. Vyrovnaný stav, či mírné vedení Pardubic vydrželo až do osmé minuty třetí části. Pak Zachrla další trojkou otočil na 62-60 pro domácí a nastartoval tak šňůru 9-4, která dostala Brno na koně. Hosté ještě utkání dokázali otočit a vedli 76-74, ale poslední slovo měli Brňané. Veterán Jaroslav Prášil sedmi body sestřelil naděje favorita na třetí místo a MMCITÉ mohl se svými fandy oslavit cenný triumf 90-79.

„V prvé řadě bych chtěl poděkovat všem divákům. Myslím, že třetí místo je velký úspěch. Zahráli jsme výborný zápas už i včera, škoda, že to nevyšlo. Mohlo z toho být klidně druhé nebo i první místo. Náš tým má určitě sílu a 12. místo není odpovídající tomu, na co ten tým má a co dokáže. Jako držitelé Divoké karty a pořadatelé jsme to zvládli a neudělali ostudu,“ radoval se kapitán bronzového celku Filip Šmíd.

„V podstatě jsme sem jeli pro vítězství a boj o třetí místo pro nás byl trochu zklamáním. Myslím si, že i tak jsme k tomu zápasu přistoupili dobře. Možná se projevila trochu větší únava. Rozhodla rozhodně větší bojovnost Brna,“ konstatoval po utkání kapitán Pardubic Lukáš Kotas.

MMCITÉ Brno – BK JIP Pardubice 79-90 (24-19, 23-27, 18-22, 14-22)

Nejlepší střelci: Kohout 19, Sanders 18, Wall a Kotas po 14 – Šiška a Zachrla po 18, Prášil 16, Krakovič 14, Šmíd 7

Finále: Orli lepší Válečníků

Ve finále se střetli dva kandidáti na medaile z KNBL, tedy Prostějov a Děčín. Bookmakeři nefavorizovali ani jednoho ze soupeřů, ale přece jen více sil mohli mít prostějovští, kteří měli v semifinále přece jen schůdnějšího soupeře. Hanáci od počátku skvěle bránili a vypracovali si vedení 20-12 po první čtvrtině. Severočeši se ale nevzdávali a povedenou pasáží mezi čtvrtou a sedmou minutou druhé periody snížili až na 24-26, respektive 26-28. Lví podíl na ukrojení náskoku měli především Vyoral s Jelínkem. V prostějovském dresu se rozehrál ke skvělému výkonu Talley a v obraně dominoval Radek Nečas. Poločas 36-29 pro Ariete znamenal převahu na útočném doskoku a také lepší střelbu za dva body. Třetí čtvrtina byla pro Válečníky jako ze zlého snu. Nakupili v ní totiž sedm ztrát a jejich útok byl zcela bezzubý. Výsledkem bylo skóre 27-6 pro Orly za tento kvartál, který rozhodl o majiteli poháru. MVP Hyundai Final Four byl zvolen právě Radek Nečas, jenž nakonec nasbíral 10 bodů, 8 doskoků, 3 zisky a blok. Titul by si zasloužil jistě i Talley, jenž nakonec nastřílel 22 bodů a doskočil 8 míčů. Z děčínského výběru se nejvíce dařilo Jelínkovi s 13 body a 9 doskoky.

„Ten výsledek je krutý. Jen chvilku jsme byli vyrovnaným partnerem. Bohužel jsme dnes hráli špatně. Prostějov hrál agresivně od začátku. My jsme vydrželi první poločas na sedmi bodech. Nástup do třetí čtvrtiny nás dostal na kolena a z nich jsme se už nezvedli. Máme zápasy, kdy nedáváme a pak těžko hledáme někoho, kdo by to otáčel. Soupeř naopak byl sebevědomý a hrál výborně. Gratulace,“ byl po prohře ve finále smutný trenér Děčína Pavel Budínský.

„Já na ty trofeje moc nejsem, ale je to vynikající pocit. Prostějov o ní dlouho usiloval a teď jí máme tady, byť si na ní hodně brousil zuby Děčín. Možná to přebrousil až moc. Přes Brno jsme možná dnes měli víc energie. Slavíme a jsme za to hrozně rádi. Je to teď pro Prostějov událost, ale sezóna nekončí a chceme být co nejvýš v Kooperativa NBL,“ neskrýval radost trenér vítězů Zbyněk Choleva.

Ariete Prostějov – BK Děčín 84-51 (20-12, 16-17, 27-6, 21-16)

Nejlepší střelci: Talley 22, Švrdlík 13, Nečas 10, Tomanec 9, Slezák 8 – Jelínek 13, Kaša a Tucker po 8, Stria 6, Vyoral 5

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace