eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Plzeň zdolala Hradec, parádní šňůra pomohla Zlínu k vítězství. Jihlava nastřílela stovku

📁 1.liga můžů, Články, Domácí soutěže, Topstory 🕔16.2.2015
Plzeň zdolala Hradec, parádní šňůra pomohla Zlínu k vítězství. Jihlava nastřílela stovku

Please enter banners and links.

Předehrávka 4. kola 1. ligy mužů nabídla fanouškům v Plzni zajímavou podívanou. A to se šťastným koncem pro domácí. V nejočekávanějším duelu kola porazili plzeňští basketbalisté silného soupeře z Hradce Králové. Vyrovnané klání zlomila Plzeň ve svůj prospěch během poloviny závěrečné periody.

Zlín potvrdil dobrou formu a uspěl na hřišti Sokola Pražského. O výhru se postaralo zejména duo Chwaszcz a Šušák. Důležité vítězství si veze Olomouc z Liberce. Pekárkovi svěřenci navýšili své šance na postup do play-off.

S pořádnou ostudou odjeli hráči Ostravy z Jihlavy. Domácí jim nastříleli 107 bodů a přitom jim v obraně povolili pouhých 60 bodů. Pro ostravské hráče je to druhý debakl z posledních tří zápasů.

Litoměřice stále drží neporazitelnost. Opava se i bez Kryštofa Vlčka dlouhou dobu držela na dostřel, ale závěr duelu si Severočeši pohlídali.

Plzni patřila závěrečná desetiminutovka

Šlágr 4. kola se hrál již v pátek. Plzeňští basketbalisté přivítali druhý celek tabulky z Hradce Králové a zápas byl podle očekávání vyrovnaný již od úvodního rozskoku. Domácí klub nastoupil po porážce ve Zlíně tentokrát v nejsilnější sestavě a nechyběl ani nejčastěji smečující hráč soutěže Ladislav Pecka.

Po vyrovnané první půli převzali taktovku hosté, na konci třetí čtvrtiny Peter Majerík zvyšoval náskok hostů už na deset bodů. Čtvrtá čtvrtina však probíhala v režii Plzně, hradečtí hráči ztráceli hodně míčů a často faulovali. Nepomohl jim ani oddechový čas, na straně domácích zářili především Honomichl s Peckou.

Dvě minuty před koncem vedla Plzeň o sedm bodů, avšak na nepříznivý výsledek zareagoval Ondřej Peterka úspěšnou trojkou. Půl minuty před koncem proměnil Majerík pouze jeden trestný hod a Plzeň ještě ztrátou míče darovala Hradci možnost k vyrovnání. Poslední trojkový pokus však Peterka minul a domácí se tak radovali z vítězství 80:77.

Zlínští se rozstříleli v Žitné ulici

Zlín potvrdil dobrou formu i v Praze. Zápas na palubovce Sokola Pražského měl podobný průběh jako výše zmíněný duel v Plzni, ale třetí čtvrtina patřila zlínským. Hosté byli úspěšní zejména z dálky, v polovině třetí periody trefili 17 bodů v řadě. Včetně šestek proměnili devět střel za sebou a díky tomu si vybudovali osmnáctibodové vedení. Velmi dobrý výkon podala dvojice zkušených zlínských hráčů Ondřej Chwaszcz a Michal Šušák, oba dohromady nasbírali 42 bodů.

Trutnov přijel do Brna bez zraněného střelce Jakuba Velenského, avšak právě Brňané se v utkání trápili se střelbou za tři body. Domácí si vybudovali výraznější náskok během druhé desetiminutovky, když Ingr zvyšoval na 44:34. Vrublovi svěřenci drželi bezpečný bodový odstup prakticky až do konce zápasu. Nejblíž vyrovnání byl Trutnov na začátku čtvrté čtvrtiny, ale Brňané díky Šiškovi opět bodově odskočili.

Z individuálního souboje Kaša – Šiška nakonec vyšel lépe trutnovský pivot, ten zaznamenal 30 bodů a 16 doskoků. Domácí rozehrávač však pomohl svému klubu 25 body k vítězství.

Opava na severu Čech neuspěla

Litoměřice měli proti Opavě vynikající nástup. Domácí hráči trefili šest z prvních sedmi střel, rychle si vytvořili dvouciferný náskok. Začátek druhé půle ovšem patřil Slezanům, kterým se dařilo ze všech pozic. Litoměřicím však pomohl oddechový čas.

Dvě minuty před koncem měli Severočeši opět bezpečný bodový odstup a Opavě navíc uškodila technická chyba pro Michala Ihringa. Litoměřicím pomohl zejména Michal Šotnar, autor 20 bodů, 12 získaných faulů a 5 asistencí. Hostům naopak citelně chyběl křídelník Kryštof Vlček.

Olomouc si veze výhru z Liberce

V nadstavbové skupině A2 se nadále nedaří Liberci. Na sever Čech přicestovali hráči Olomouce a to jen s osmičkou hráčů, přesto nechyběly největší opory. Za Olomouc tak nastoupili jak Sedlák, tak i Andres, Moravec a Scripcaru.

Přesto že se hostům nedařilo z dálky, prakticky po celý zápas si udržovali mírný odstup. Dařilo se především Moravcovi, autorovi 21 bodů, 5 doskoků a 5 asistencí.

Liberec je stále s jedinou výhrou na chvostu tabulky, Olomouc si naopak veze důležitou výhru a získala důležité body ve snaze o postup do play-off.

Jihlava nadělila VŠB další debakl

Se sestavou plnou hráčů KNBL nastoupila Jihlava proti ostravské VŠB. Hned sedmička hráčů nastupuje kromě Vysočiny i v nejvyšší soutěži a jejich kvalita se projevila. Hosté byli první čtvrtinu vyrovnaným soupeřem, ale od druhé periody se zápas pro ně stal tragédií. Nástup do druhé půle vyzněl mnohem lépe pro Vysočinu, která daný úsek ovládla 16:2. Na konci třetí čtvrtiny vedli domácí 71:40 a závěr duelu se hrál takřka bez obrany, padlo v něm totiž 56 bodů.

Nedařilo se ani jednomu z ostravských ostrostřelců, Urbánek a Dedek trefili po sedmi bodech. Naopak Jiří Šoula zazářil 27 body.

Sparta se drží na postupové příčce

Vyšehrad přijel na jižní Moravu bez svého nejlepšího střelce Jana Dolejšího, ale ani domácí Šlapanice nemohly nasadit svou oporu, Zdeňka Šebelu. Domácí celek měl po celý zápas navrch, výraznější náskok si však vytvořil až před poločasovou přestávkou, když se bodově činil zejména Rotrekl.

Hostům se vůbec nedařilo střelecky, netrefili ani jeden z 15 trojkových pokusů. V polovině závěrečné čtvrtiny vedly Šlapanice o 15 bodů, ale naději na úspěch ještě vykřesal Svoboda šesti body v řadě. Definitivní potvrzení o vítězství domácích však dodal minutu před koncem Hilšer, který trojkou zvýšil na rozdíl devíti bodů.

Pražská GBA Sparta se drží na příčkách zajišťující postup do play-off. V značně defenzivním utkání rozhodla o vítězství nad Šumperkem už do poločasu. Spartě se povedla druhá čtvrtina, kterou ovládla 26:12. Dvouciferný náskok si pak držela až do konce.

Výsledky

Lokomotiva Plzeň – Sokol Hradec Králové 80:77 (Pecka 22 a 12 doskoků, Aušprunk 16, Honomichl 15 – Kiršbaum 19, Majerík 18 a 11 doskoků, O. Peterka 13)

Sokol Pražský – SKB Zlín 77:85 (Štěpánek 24, Brůha 16, Tomas 14 – Chwaszcz 22, Šušák 20, Krutílek 16)

JBC Brno – Kara Trutnov 80:74 (Šiška 25, Jokl 12, Nehoda 9 – Kaša 30 a 16 doskoků, A. Peterka 13, Malík 11)

Kondoři Liberec – Basketbal Olomouc 60:71 (Vaněk 16, Příhonský 15, Bárta a Raabe 10 – Moravec 21, Sedlák 17, Scripcaru 13)

Slavoj Litoměřice – BK Opava „B“ 90:82 (Šotnar 20 a 12 získ. faulů, Soukup a Kubizňák 17 – Lyčka 21, Bujnoch 18, Matějka 14)

BC Vysočina Jihlava – VŠB Ostrava 107:60 (Šoula 27, Stegbauer 19, Potoček 16 – Jozek 15, Marek 13)

Sokol Šlapanice – Sokol Vyšehrad 73:64 (Rotrekl 26, Hilšer 13 a 10 doskoků, Kereselidze 9 – Štěrba 17 a 13 doskoků, Kysela 17, Dvořák 7 a 10 doskoků)

GBA Sparta Praha – TJ Šumperk 67:51 (statistiky nejsou k dispozici)

Ilustrační foto: Hynek Sladký, Loko Plzeň

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace