eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Křížová v důležité chvíli udržela nervy. Hradec Králové opět zvítězil

📁 Články, Domácí soutěže, Topstory, ŽBL 🕔19.1.2015
Křížová v důležité chvíli udržela nervy. Hradec Králové opět zvítězil

Please enter banners and links.

Hradec dál jede. Ve šlágru 13. kola Ženské basketbalové ligy porazil brněnský IMOS 73:69 a potvrdil tak svou silnou pozici na druhém místě tabulky. V souboji na opačném konci tabulky uspěla Slovanka na palubovce Karlových Varů. Výborným výkonem se uvedla Sarina Simmonsová. V městském derby zvítězila VŠ Praha nad Slavii. Brněnský Valosun i USK Praha neměly se svými soupeřkami problém, oba týmy zvítězily rozdílem třídy.

USK i Valosun bez problémů

Dvě jasná vítězství si připsaly basketbalistky Valosunu Brno a USK Praha. Brněnský celek přijel do Ostravy bez zraněné kapitánky Sedlákové, přesto od začátku udával tempo hry. Přesto, že utkání začalo netradičně již ve 12 hodin, pro oba týmy nebyl problém hrát svižný basketbal. Hosté trestaly každou chybu domácích a pomalu navyšovaly náskok. V poločase vedl Valosun už o 17 bodů a SBŠ nakonec proti favoritovi utrpěla debakl 52:80.

Podobně Strakonice na domácí palubovce neměly šanci proti euroligovému celku. Strakonické nastoupily pouze v osmi hráčkách a USK prakticky rozhodl již v první čtvrtině. Tu ovládl o 16 bodů, jeho hráčky tak mohly postupně zvolnit hru. V kádru domácích aktivitou vyčnívaly snad jen Vrančičová s Kastanekovou. Trenéři obou klubů si mohli dovolit prostřídat všechny hráčky, jediná Lenka Bartáková z USK odehrála méně než 17 minut.

Learyová v závěru selhala, VŠ si připsala důležité vítězství

Malé překvapení bylo k vidění v Praze. VŠ Praha nastoupila v derby proti Slavii a již první čtvrtinu měla navrch, aktivní byly Záplatová a Nováková. Hráčky Slavie se prakticky po celé utkání dotahovaly, při zisku vedení jej nedokázali bezpečně navýšit. V závěru měly Slávistky skvělé možnosti na otočení vývoje, nicméně v klíčové chvíli Learyová netrefila ani jeden trestný hod, na to Borecká ztratila míč a Vysokoškolačky mohly slavit vítězství. Slavia doplatila na devět neproměněných šestek, úspěšnost pod 60 procent ji stála vítězství.

Šlágr kola ovládl domácí Hradec Králové

Tahák kola se hrál v Hradci. Ve výborné formě hrající domácí přivítaly brněnský IMOS a po dvou trojkách mělo skvělý start do zápasu. Brňanky se dostaly do vedení jen na několik málo úseků hry, domácí si udržovaly mírné vedení. Chvílemi to byl souboj Lichtarovičové se Stejskalovou, ta pro změnu vůbec nestřídala a odehrála celých 40 minut.

Hradec byl aktivnější hrou z blízké vzdálenosti, Tereza Kuthanová svou aktivitou pomohla vývoj zápasu zvrátit. Bobrovského svěřenkyním pomalu docházely síly, prakticky celé utkání odehrály jen se šesti hráčkami, vždyť sedmá Šoukalová odehrála necelých pět minut.

Nervózní závěr nakonec dopadl lépe pro domácí. V důležité chvíli neproměnila Kateřina Křížová trestný hod, ale Stejskalová v těžké pozici pro doskok upustila míč do autu. Po dalším faulu už Křížová obě šestky proměnila a definitivně pojistila vydřené vítězství. Křížová střílela v utkání celkem 18 trestných hodů.

Nymburk překvapil v Trutnově

Trutnovské basketbalistky se pomalu tlačí v tabulce do první trojky, ale v domácím prostředí proti Nymburku narazily. Východočeský klub začal hůř, ale Prokešová pomohla otočit duel. Na to se však rozstřílela Monreová, který trefila 10 bodů v řadě. Útočný duel měl průběh jako na houpačce, do poslední desetiminutovky už šly hostující s mírným náskokem. V polovině závěrečné kvarty se nymburské výrazněji odpoutaly, Mišurová a Rybová svými tříbodovými střelami lámaly odpor Trutnova. V nejdůležitějších chvílích pak Mišurová podržela hosty, Nymburk si odvezl z Trutnova vítězství 84:77.

Karlovy Vary se mohly odpoutat od předposledního místa v tabulce, ale duel se Slovankou nezvládly. Domácí minuly 11 trestných hodů z 21 pokusů, navíc dovolily dát soupeřkám 88 bodů. Také souboj cizinek vyzněl jasně ve prospěch Slovanky, Sarina Simmonsová a Corin Adamsová daly jen o bod méně než zahraničí kvartet Karlových Varů. Mladoboleslavské hráčky si vybudovaly podstatný náskok až ve třetí čtvrtině. I poté byla Simmonsová k neudržení a tlačila svými body i doskoky Slovanku k vítězství. K tomu se vyfaulovala klíčová hráčka domácích Halaszová. Ačkoliv se na to vyfaulovala i Simmonsová, Slovanka si až do závěrečného klaksonu držela alespoň pětibodový náskok. Pro mladoboleslavský tým je to teprve třetí výhra v letošním ročníku.

Výsledky

SBŠ Ostrava – Valosun KP Brno 52:80 (Hilliard 15, Dušanič 14 – Šípová a Vlková 14, Jonesová 13)

Sev-en Strakonice – ZVVZ USK Praha 41:81 (Kastaneková 13, Milliganová 9 a 10 doskoků – Robinsonová a Petrovičová 17, Hanušová 12)

VŠ Praha – BLK Slavia Praha 71:70 (Elhotová 19, Záplatová 16 – Lowenthalová 15, Learyová 13 a 13 doskoků)

Hradec Králové – IMOS Brno 73:69 (Lichtarovičová 27, Křížová 15 – Smithová 18 a 12 doskoků, Stejskalová 15)

Kara Trutnov – Basketball Nymburk 77:84 (Prokešová 22, Pazderová 19 – Mišurová 17, Monreová 16 a 10 doskoků)

Loko Karlovy Vary – Slovanka Mladá Boleslav 81:88 (Kušlitová 19, Halaszová 16 – Simmonsová 23 a 13 doskoků, Adamsová 23, Minarovičová 14)

Ilustrační foto: Luboš Lorinc, www.luboslorinc.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace