eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Hradec již není neporažený, Brnu pomohly posily z NBL | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Hradec již není neporažený, Brnu pomohly posily z NBL

📁 1.liga můžů, Články, Domácí soutěže, Topstory 🕔13.1.2015
Hradec již není neporažený, Brnu pomohly posily z NBL

Please enter banners and links.

Hradec Králové jako poražený, to je asi největší zajímavost prvních utkání 1. ligy mužů v novém roce. Ve šlágru kola nestačil favorit soutěže na brněnské JBC. Skvělým individuálním počinem se prezentoval Tomáš Kubizňák z Litoměřic. Skvělý střelec z dálky trefil devět trojek z dvanácti pokusů, během letošní sezóny má stále úspěšnost přes 40 procent za trojkovým obloukem.

Kromě brněnského překvapení všichni favorité uspěli. Plzeň porazila Spartu, Zlín naděloval v Ostravě a Opava si poradila se Šlapanicemi.

Plzeň i Jihlava uspěly s outsidery

První utkání 1. ligy mužů v roce 2015 načali hráči Plzně a Sparty. Sparťané měli lepší úvod, výrazně pomohly i tři trojky Gluditise ve druhé čtvrtině. Od druhé půle však nabral jiný směr, smeč Ervinse Mezniekse byla dlouhou dobu posledním košem Sparty. V tu chvíli si Plzeň stačila vybudovat až 23bodový náskok a o vítězství už nepřišla. Domácí mohou být spokojeni s obranou agilního Mezniekse, který nasbíral jen 11 bodů. Ladislav Pecka zaznamenal double-double za 14 bodů a 10 doskoků.

Hráči Jihlavy potvrdili roli favorita proti Liberci. Hostující celek se sice držel na dostřel během první čtvrtiny, pak se však rozehrály všechny posily domácích z NBL. Liberečtí trefili v poslední desetiminutovce jen šest bodů, i proto byl nakonec rozdíl ve výsledku tak značný. Jiří Šoula si připsal 40 bodů do efektivity, za 31 minut stihnul nastřílet 28 bodů, doskočit sedm míčů a získat osm faulů.

Kubizňák trefil devět trojek

Pražský Sokol přijel na palubovku Trutnova bez své mladé opory Filipa Kroutila, přesto jim to na začátku utkání nevadilo. Hosté měli jasně navrch, trutnovští trefili první koš až po čtyřech minutách. Od druhé čtvrtiny se však vývoj duelu otáčel, aktivitou hýřil především Dušan Hlaváček.

V posledním dějství už jasně panovali domácí, Sokolové si nevěděli rady s Ladislavem Malým a již zmíněným Hlaváčkem. Zajímavostí byl konflikt Matěje Bernátha s Lukášem Houserem v závěru utkání. Houser za něj obdržel technickou chybu.

Další pražský celek jel na sever Čech jako outsider. Litoměřice hostily Vyšehrad a ten začal duel naprosto mizerně. Po úvodním selhání, kdy si Litoměřice vytvořili dvouciferný náskok, se hra mírně vyrovnala, i díky trojkám Dolejšího byli hosté na dostřel.

Třetí čtvrtina však byla opět v režii Litoměřic. Perfektním výkonem se prezentoval Tomáš Kubizňák, autor 9 trojek z 12 pokusů. Během třetí čtvrtiny se mu navíc povedlo trefit tři trojky během minuty a bylo prakticky hotovo. V závěru domácí prostřídali sestavu a za posledních šest minut dali pouhé dva body, nicméně Vyšehrad toho nevyužil.

Hradec prohrál po více než roce

Šlágrem kola ve východní skupině 1. ligy byl duel Brna s Hradcem Králové. Hosté přijeli přes rok neporažení, svou sérii chtěli prodloužit i na jihu Moravy. Domácí však nastoupili s pendly z NBL, celou základní pětku tvořili hráči nejvyšší soutěže.

Pětice Šiška, Kozina, Nehoda, Šmíd a Jokl se postarala o úvodní nápor v podobě vedení 7:0. Hradečtí se sice dostali opět do hry, ale po celou dobu utkání tahali za kratší konec. Domácí se kolektivní hrou posouvali k vytouženému úspěchu, přesto hosté neměli daleko k otočení vývoje. Hosty udržoval ve hře aktivní David Šírek, ale v klíčové situaci během závěru ztratil míč a faulovaný Šiška potvrdil trestnými hody vítězství Brna.

VŠB selhala v obraně

Pořádnou lekci dostali basketbalisté ostravské VŠB. V úvodu zápasu proti Zlínu vsadili na střelbu z dálky, ale tato taktika se jim výrazně vymstila. Domácí se drželi díky bodům a doskokům Močigemby, ale během třetí čtvrtiny se rozehrál mladík Menšík a opora Šušák. Zlínští v tu dobu navýšili náskok na 23 bodů. Vysokoškoláci byli mizerní v obraně a výsledkem byla obdržená stovka.

Druhý tým ze severní Moravy už byl úspěšnější. Opavské béčko vtrhlo do zápasu se Šlapanicemi s velkou vervou, po čtyřech minutách vedlo 14:2. Opava se spoléhala na trojici Vlček, Kvapil a Bujnoch. Všichni tři hráli agresivně do koše, forvard Bujnoch se prosazoval i z dálky. Minutu před koncem první půle byl stav 54:32 a přesto, že v druhém poločase domácí polevili, o vítězství už nepřišli. Na rozdíl od Zlína se opavským nepodařilo trefit vytouženou stovku.

Krajské derby ovládla Olomouc

Olomoučtí nastoupili v souboji týmů ze spodní části tabulky proti Šumperku, už i se svou posilou Lubošem Moravcem, jenž v Kolíně nedostává příležitosti. Hosté přijeli naopak pouze s osmičkou hráčů. Rychlý nápor domácích ukončili šumperští oddechovým časem.

Svěřenci Michala Pekárka zlepšili před koncem první půle obrannou fázi a výsledkem bylo dvouciferné vedení. V závěrečné čtvrtině už Olomouc vedla o 21 bodů a toto vedení už nepustila. Domácí si připsali čtvrté vítězství v letošní sezóně.

Skupina Západ

Lokomotiva Plzeň – GBA Sparta Praha 83:63 (Honomichl 23, Aušprunk 15 – Gluditis 14, Meznieks 11)

Vysočina Jihlava – Kondoři Liberec 85:53 (Šoula 28, Číha 12 – Hojdar 13, Jelínek a Němeček 12)

Kara Trutnov – Sokol Pražský 77:60 (Malý 22, Hlaváček 14 a 13 doskoků – Tomas 14 a 11 doskoků, Úlehla 11)

Slavoj Litoměřice – Sokol Vyšehrad 81:70 (Kubizňák 28, Soukup 22 a 10 doskoků – Dolejší 22, Fait a Kysela 13)

Skupina Východ

VŠB Ostrava – SKB Zlín 76:101 (Urbánek 19, Dedek 14 – Menšík 26 a 12 doskoků, Šušák 23)

JBC Brno – Sokol Hradec Králové 82:75 (Šiška 19, Kozina 18 – Kiršbaum a Lachman 13, Majerík 12 a 13 doskoků)

BK Opava „B“ – Sokol Šlapanice 98:80 (Bujnoch 30 a 11 doskoků, Vlček 25 – Pavličík 23, Šebela 18 a 10 získaných faulů)

Basketbal Olomouc – TJ Šumperk 87:74 (Sedlák 27, Andres 17 – Kresta a Müller 19, Vláčel 14)

Ilustrační foto: jbcbrno.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace