eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Dolejší má jasno: „Jsme lepší než kterýkoliv moravský tým!“

📁 1.liga můžů, Články, Domácí soutěže, Rozhovory, Topstory 🕔23.1.2015
Dolejší má jasno: „Jsme lepší než kterýkoliv moravský tým!“

Please enter banners and links.

Hrával v Německu a v mnoha českých klubech, během svých mládežnických let prošel s trochou nadsázky půlku střední Evropy. Řeč je o Janu Dolejším. Dvaadvacetiletý rozehrávač v současnosti hraje v dresu Sokolu Vyšehrad, jenž působí v první lize mužů. Páteční utkání proti Olomouci bude pro něj ozvláštněné, v místním klubu totiž část letošní sezóny hrál. Za nejasných okolností však klub opustil a dostal příležitost v Praze.

Letos patří Dolejší k nejlepším střelcům první ligy, navíc má výborná čísla ve statistice úspěšnosti. Střílí totiž s přesností 56,5 procent z pole a 44,4 procent zpoza trojkového oblouku. Přitom má v zápase dost pokusů, takže se jeho bodový průměr pohybuje kolem 20 na zápas.

Před pátečním duelem jsem zpovídal Honzu nejen o letošní sezóně, ale také o jeho basketbalových prioritách, minulosti nebo o průběhu letošní sezóny.

V pátek hraješ v Olomouci proti svému bývalému týmu. Čekáš vyhrocené utkání?

Možná trochu ano. Ale mělo by to být v pohodě, žádné drama.

Kdo tě tehdy dostal do Olomouce?

Do týmu mě přivedl trenér Pekárek. Na působení jsem se tam domlouval s ním, ale také se svým agentem.

Kdy ses vlastně dostal do povědomí agentů?

To je od doby, kdy jsem se vrátil z Německa. Předtím, než jsem šel do Německa, jsem měl agenta na fotbal, který se staral i o věci týkající se basketu.

Má hodně hráčů v 1. lize svého agenta?

No moc hráčů ho mít nebude. Hlavně mladí hráči a spíš ti, co působí v nejvyšší soutěži.

Největšími soupeři byli kamarádi z Trutnova

Vraťme se k tvému současnému angažmá. Jsi na Vyšehradě spokojený?

Určitě jsem. Hraje se tady styl basketbalu, který mi vyhovuje. Nejvíc mě těší, že máme spolehlivé vedení a hlavně trenéra, který tomu sportu skutečně rozumí.

Když se podíváš na soupisku Olomouce, se kterým olomouckým hráčem by sis zahrál i na Vyšehradě?

Tak nejlépe se mi hrálo se Sedloněm (Jakub Sedlák, pozn. red.). Je to už zkušenější hráč, ví, kam se na hřišti postavit.

Jak často trénuješ v Praze, když většinu času pobýváš v Olomouci?

Ve čtvrtek jezdím domů, tak to beru přes Prahu. Tam absolvuji předzápasový trénink, pak už jen zápas.

Jaký je podle tebe největší rozdíl v trénincích na Vyšehradě a v Olomouci?

Největším rozdílem je trenér. Pavel (Miloš) má zkušenosti nejen jako hráč, ale hlavně teď pobírá hodně zkušeností od slovinského trenéra USK Mirsada Aliloviče.

Dříve ses mi zmínil o rozdílem mezi českou a moravskou skupinou, respektive mezi skupinami Západ a Východ. Proč je podle tebe západní skupina lepší?

Když jsem nastoupil v prvním zápase za Vyšehrad proti Sokolu Pražskému, tak jsem jen koukal, jak to lítá a je to ve všech směrech rychlejší. Měl jsem možnost odehrát zápasy proti Litoměřicím a Trutnovu, ty byly jistě na vysoké úrovni.

Zhodnoť dosavadní průběh ligy. Kdo je podle tebe překvapením, kdo naopak zklamáním?

Liga se od nového ročníku, kdy se rozdělila na zmíněné skupiny, hodně vyrovnala. Překvapením je pro mě určitě mužstvo Šumperka, které se drží ve své první sezóně na solidním místě. Myslím si, že největším favoritem východní skupiny byl tým Brna, které je fakt dobře sestavené mladými kluky a když hostují i hráči z KNBL, tak je to nadprůměrný tým. Nezklamal mě zatím nikdo.

Proti komu se tedy tobě osobně hrálo nejhůř?

Tak na tuhle otázku mám jednoznačnou odpověď. Trutnov. Byli to kluci, se kterými jsem několik let trénoval a hrával. V posledním vzájemném utkání se na mě střídali dva nebo tři kluci, kteří mě hodně dobře znají, navíc mě bránili přes celé hřiště. To bylo nepříjemné.

Trutnov postoupil do skupiny A1, vy jste ve skupině A2. Kdo bude nejtěžším soupeřem v nadcházejících zápasech?

Největším soupeřem budeme asi my sami. Máme na sobě deku z proher, ale jsme mnohem lepší než kterýkoliv moravský tým. Nejtěžší asi bude venkovní zápas v Šumperku, kde je velmi bouřlivá atmosféra.

Když se zmiňuješ o atmosféře, který tým ji má lepší než Šumperk?

V první lize jsem zažil lepší atmosféru jen na trutnovských zápasech play-off, kam chodilo třeba i tisíc lidí. Dá se to srovnat s Děčínem. Jinak v první lize nemá Šumperk konkurenci.

Nabídky jsou. Záleží i na přítelkyni

Nahlédněme do tvého osobního života. Co je teď tvou prioritou? Je to studium, basketbal nebo něco jiného?

Prioritou je přítelkyně, kromě té jsou to dále samozřejmě jak škola, tak i basketbal.

Jak jsi na tom se studiem? Plánuješ pokračovat v Olomouci i přes angažmá v Praze?

Se studiem asi jako každý vysokoškolák v tomto období. Je zkouškové a nervy pracují. Ale není to nic hrozného. Kdyby se mi chtělo učit, tak by to bylo všechno v pohodě (smích).

A co se týče budoucnosti, tak tuhle sezónu dohraji tak, jak je a na tu příští si sednu s přítelkyní a zvážíme všechny nabídky.

Jaké máš ještě basketbalové cíle do budoucna?

Chtěl bych se ještě jednou podívat do zahraničí. Byl jsem tři roky v Německu, kde jsem v mládeži vyhrál titul a byla to moc příjemná zkušenost. Láká mě ještě Rakousko, znovu Německo nebo Austrálie.

Německo, tam je konkurence větší. Dostával jsi dostatečnou příležitost?

Ano, hrál jsem tam za Frankfurt. Hrál jsem Bundesligu do 16, do 18 a do 20 let. A také jsem trénoval s áčkem, které hraje Bundesligu mužů. V dorostu jsem dostával hodně prostoru, stejně tak i v B-týmu. Hra s Američany mi tam hodně pomohla.

Jaké nabídky tedy v současné době máš? Je nějaká z nich ze zemí, které jsi vyjmenoval?

Nabídky jsou, ale uvidíme. A ano, je tam i nabídka z některých těchto zemí. Konkrétnější zatím nebudu.

Ilustrační foto: Facebook Jana Dolejšího; bkolomouc.cz; Jan Dolejší ještě v dresu Basketbalu Olomouc

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace