eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

V TV duelu uspěli Tuři, Ostravě se zranil Číž | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

V TV duelu uspěli Tuři, Ostravě se zranil Číž

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔14.10.2014
V TV duelu uspěli Tuři, Ostravě se zranil Číž

Please enter banners and links.

Aktualizováno o pondělní dohrávku!

Michal Šotnar popravil Ostravu! I tak by mohl znít titulek k dohrávce 5. kola Kooperativa NBL. Tak jednoduché to ovšem nebylo. Domácí Tuři začali večerní televizní duel lépe a především díky trojkám Martina Vaňáka a Stanislava Votroubka si drželi vedení, které se zásluhou vysoké úspěšnosti střelby z pole obou celků zastavilo na skóre 26-23. Pokud se první čtvrtina odehrála prakticky bez obran a v rychlém tempu, tu druhou zpomalily jak ztráty (zejména na svitavské straně), tak zlepšená defenziva Ostravy. Co však přivodilo ostravskému kouči Medveckému vrásky na čele byly 4 osobní chyby (po 17,5 minutách) jeho klíčového rozehrávače Číže. Jeho borci využívali okének v Tuří obraně a nemilosrdně trestali každou ztrátu domácích. Pro diváky zahrál jeden tento rychlý protiútok Corey Muirhead, jenž zasmečoval po otočce o 180 stupňů. Ke spokojenosti domácího publika se Tuři po přestávce opět chytili střelecky a otočili vývoj duelu. Hostům dělalo potíže zejména duo podkošových hráčů Votroubek – Abercrombie. První jmenovaný ničil Novou Huť spíše z delší vzdálenosti, obrovitý centr Abercrombie zase využíval svá kila pod košem. Vše bezpečně dirigovlali rozehrávači Šotnar s Macelou.

Neblahá situace pro Ostravu se odehrála na konci čtvrté minuty poslední čtvrtiny, neboť se zranil Číž, který při protiútoku špatně došlápl a přivodil si výron v kotníku. Ostravští pak zápas dohrávali de facto bez klasického rozehrávače, poněvadž trenér Medvecký nepustil do hry Goinse. Za šest a půl minuty v posledním kvartálu padly pouhé čtyři body (2-2), nicméně střelecké trápení protrhli dříve domácí borci, kteří postupně získali vedení 64-55 a zdálo se být rozhodnuto. Hostům se však zásluhou Beaumonta a Rohdeho povedlo snížit na jednobodový rozdíl a 16 sekund před koncem normální hrací doby měl dokonce Jiří Dedek na ruce vyrovnání. Ke škodě Nové Huti však proměnil pouze jednu šestku, takže hosté museli opět faulovat. Macela trestné hody s přehledem trefil, ovšem podobně se vedlo i Beaumontovi, jenž svou druhou trojkou v krátkém sledu srovnal na 67-67. Poslední slovo měl ale Michal Šotnar naběhnuvší si do levé strany, jehož tříbodová rána s klaksonem propadla obroučkou po šťastném odrazu. Tuři tak mohli na vlastní palubovce oslavit veledůležitý triumf 70-67.

„Já ani nevím, že jsem to stihl, myslel jsem, že jsou tak jen dvě vteřiny, a tak jsem to odhodil a spladlo to tam. Ale my jsme vedli dvě minuty před koncem o 9 bodů a do téhle koncovky jsme se podle mě vůbec nemuseli dostat, ale ta poslední střela… Takovou jsem snad ještě v životě nedal,“ smál se šťastný střelec Michal Šotnar po utkání. Jeho trenér, Stanislav Petr, byl velmi rád, že jeho tým doma dokázal zvítězit: „Takový zápas s podobným rozhodnutím jsem snad ve své trenérské kariéře nezažil. Nemůžu však říct, že bych nebyl spokojen s průběhem. Do utkání jsme nastoupili bez Tomáše Teplého, ta sestava se musela změnit, ale kluci k tomu přistoupili zodpovědně. Ten závěr se mi ale vůbec nelíbil. Nechtěli jsme si nechat dát volnou trojku, což se Ostravě podařilo, tohle se nesmí stávat. V závěru jsme měli štěstí, že tam Michalovi spadla ta střela, takže s výsledkem jsem spokojen.“

Šlágr pátého kola byl k vidění na Hané, kam přijeli vyzvat Prostějov Válečníci z Děčína. Ti se chtěli prezentovat důslednou obranou, ovšem kombinace prostějovské kvality a dlouhé cesty ze severu Čech udělaly své. V první čtvrtině se Ariete dařilo prakticky vše, na co jeho hráči sáhli a výsledkem bylo vedení 27-18, které bylo ještě velkým dílem dáno produktivitou děčínského Jiřího Jelínka, jenž sám nastřílel 8 bodů. Druhá čtvrtina už byla o poznání vyrovnanější. K vidění byl svižný basketbal, kterému nechybělo nasazení, ani body. Hosté Prostějovu dopřávali velké množství trestných hodů, ti však tyto standardní situace pohříchu zahazovali. Poločasový stav 45-36 určila až Vyoralova dvoubodová střela, jež propadla domácí obroučkou devět sekund před poločasem. Psychologicky to znamenalo povzbuzení pro Severočechy, kteří se dostali na jednociferné manko. Hned po přestávce proto Válečníci snížili na 42-46 a domácí kouč Choleva si vyžádal oddechový čas. Po něm se zase více dařilo Ariete, které se kolektivní zásluhou ujalo vedení 56-44. Definitivní rozuzlení přinesly závěrečné čtyři minuty třetí periody, v nichž Děčín neskóroval a povolil Orlům další šňůru, tentokrát 7-0. Poslední čtvrtina tak znamenala pouze korekci dvacetibodového vedení Hanáků, kteří nakonec slaví triumf 87-72. Hráčem utkání se stal Američan Dylan Talley, jenž nastřílel 23 bodů a doskočil 3 míče.

Domácí kouč Zbyněk Choleva po utkání nešetřil chválou: „Většinu času jsme hráli aktivně, oproti utkání v Pardubicích byla lepší obrana, tentokrát už od první čtvrtiny. Hráli jsme týmově a utkání jsme měli pod kontrolou. Dylan Talley byl klíčovým hráčem, je silný na nohách, přestože je faulován, dá koš. Tradičně chválím vůdce Radka Nečase, k doskokům přidal 6 asistencí.“ To jeho protějšek Pavel Budínský neskrýval zklamání: „Blahopřeji domácím, byli lepší, basketbalovější. Od začátku vytvářeli tlak v obraně, odřízli nás od některých kombinací a vytvořili si brzy dvouciferný náskok. Nám dnes mnoho věcí dělalo problém. Prostějov má velký útočný potenciál a dokázal toho využít. Basketbalovost dnes prokázali jen Jelínek s Vyoralem. Ostatní dnes neměli svůj den.“ 

Na vítězné vlně se veze USK Praha, který přivezl trochu nečekanou výhru z Ústí nad Labem. Vyrovnaný duel rozhodli vysokoškoláci ve svůj prospěch až v samotném závěru, kdy odskočili domácím na čtyřbodové vedení, které si USK udržel až do konce. Mezi hlavní tahouny Sov patřil rozehrávač Lukáš Feštr (12 bodů, 4 doskoky a 6 přihrávek) s křídelníkem Michalem Marešem, který se stal nejužitečnějším mužem hostí (19 bodů a 5 doskoků = validita 24). Ústecký celek si zápas prohrál jak na doskoku (19-30), tak i na čáře trestného hodu, kde Stavělovi hráči minuli hned 10 střel z 24. Nahrávačské galapředstavení ukázal divákům domácí rozehrávač Hernst Laroche, jenž zaznamenal nevídaných 17 asistencí (a jen 2 ztráty). Vyrovnal tak rekord NBL z roku 2005, který do této chvíle držel pouze Ivan Tomeljak z Mlékárny Kunín. Pandám příliš nepomohlo ani 27 bodů Jamese Rahona, Pražané naopak slaví druhý triumf v řadě, tentokrát v poměru 86-82.

Asistent trenéra USK Praha, Tomáš Grepl, byl rád za cennou výhru z venkovního prostředí: „První polovina zápasu byla z naší strany taková ospalá a pro nás bylo jedině dobře, že nás Ústí nepotrestalo a do kabin se šlo za vyrovnaného stavu. Druhou půli v pozitivním slova smyslu ovlivnila dvojitá technická chyba pro našeho hlavního trenéra Mirsada Aliloviče, který musel opustit palubovku a hráči se konečně probudili, začali hrát s mnohem větší energií a to bylo, myslím, rozhodující pro dnešní zápas.“

„Gratuluji kolegům k vítězství. Zápas byl po celou dobu vyrovnaný, my jsme se však nedokázali vyrovnat v obraně se silovými hráči USK Praha. Nebyli jsme včas tam, kde jsme měli být, i když jsme se na USK teoreticky dobře připravili. Pro mě rozhodující situace byla, když jsme vedli ve třetí čtvrtině o sedm bodů, nechali jsme si však dát hloupý koš a následně jsme inkasovali technickou chybu, což hosty nakoplo a v té koncovce měli i více štěstí,“ konstatoval domácí trenér Martin Stavěl.

Kolín přívítal v rámci 5. kola brněnský MMCITÉ, jenž podobně jako Medvědi neměl do té doby na svém kontě ani jedno vítězství. Ofenzivní první čtvrtina začala pro domácí velmi dobře a ti už po dvou minutách vedli 8-0. Pro Kolínské bylo důležité, že se střelecky chytili Hammond s Ličartovským, kteří oba proměnili hned své úvodní trojkové střely. Minuly však další dvě a půl minuty a naráz bylo všechno jinak: Chán s Ličartovským vyprodukovali ztráty, jejich spoluhráči minuli celkem čtyři střely a Brno (konkrétně Krakovič s Dygrýnem) začalo chyby domácích trestat a MMCITÉ otočilo na 9-8. Ličartovský s Hammondem však byli při chuti a svými trojkami pomohli domácí celek nakopnout k větší aktivitě, a tak po úvodní desetiminutovce svítil na tabuli stav 28-20.

Mírný náskok Geosanu pokračoval i ve druhé čtvrtině, ovšem i navzdory horšící se úspěšnosti střelby šli Brňané nakonec do šatny pouze se čtyřbodovým mankem (44-40). O premiérovém vítězství Kolína tak musela rozhodnout až třetí čtvrtina. Tu domácí načali šňůrou 9-0. K nezastavení byl především pivot Aleš Chán a hosté naproti tomu nebyli s to se trefit do soupeřova koše vícekrát za sebou. Kolínské útoky také navíc zastavovali maximálně za cenu faulu a domácí náskok utěšeně rostl. Po třiceti minutách vedl Kolín 70-50 a i přes mizernou a bodově chudou poslední část můžou svěřenci Predraga Benáčka oslavit první triumf v Kooperativa NBL v této sezoně. Kolín házel celkem 36 trestných hodů, což domácím borcům značně ulehčilo situaci. Domácími tahouny bylo opět duo Aleš Chán – Bryan Hammond, které se postaralo dohromady o 48 bodů (každý 24). Brněnské akcie pomáhal držet šestnáctibodový Ondřej Dygrýn.

„Gratuluji kolegovi k zaslouženě vyhranému zápasu. Už potřetí za sebou je pro nás smrtelná třetí čtvrtina, Prostějov doma, Opava doma, Kolín venku. První poločas je vyrovnaný, třetí čtvrtinu prohráváme, s Prostějovem -20, dneska -16 a zápas skončil -15. Nemůžu si to vysvětlit, nechápu to. Na straně Kolína dali dva hráči po 25 bodech. My to nejsme schopní ubránit. Výhra Kolína byla zasloužená. My budeme přemýšlet, co se děje v naší třetí čtvrtině,“ zakončil pozápasový rozhovor brněnský trenér Vladimir Paunovič. To jeho protějšek Predrag Benáček byl samozřejmě rád za premiérovou výhru: „Děkuji za gratulaci. Konečně první vítězství. Všichni jsme rádi, že se to konečně stalo. Ale musím říct, že všichni hráči, kteří hráli, ztratili hodně sil a za málo, měli jsme vyhrát mnohem víc. Dneska se nám povedlo 25 minut, kdy jsme hráli dobře. Minulý zápas s USK to bylo 18, dneska 25, zlepšujeme se. Věřím, že příští zápas to bude ještě mnohem víc a bude to lepší. Brno je nepříjemný soupeř, mladý, běhavý. Po celý zápas se nevzdávali, hráli až do poslední minuty. Jsem rád, že jsme vyhráli, ale musíme ještě změnit spoustu věcí, pokud chceme hrát lepší basket.“

Opavský devítičlenný lazaret přivítal Jindřichův Hradec a Slezané se museli mít na pozoru před ofenzivní silou soupeře. Přesto se asi nepoučili z první půle minulého utkání v Brně a Lions si v první čtvrtině dělali pod soupeřovým košem doslova co se jim zlíbilo. Opavský doskok jakoby ani neexistoval a výsledkem tohoto chaosu na obranné polovině, k němuž se přidaly i nepřesnosti v útoku, bylo patnáctibodové vedení Lions. Započatý trend pokračoval i v další fázi zápasu a byl to především Robinson, na nějž nedokázali domácí aplikovat Czudkův defenzivní recept. Šiřina s Dokoupilem přesto vykřesali pro Opavu naději a snížili na poločasových 35-46. Rozuzlení však měla přinést až poslední čtvrtina, v níž Lions částečně odešla střelba, částečně Opava zlepšila obranu. 4:17 před koncem normální hrací doby srovnával po úspěšných trestných hodech Jakub Blažek na 71-71 a o drama bylo postaráno.

Hosté poté vždy o dva body vedli, Opavští následně srovnali. Přítrž tomuto trendu učinil až Radim Klečka svou trojkou, jež znamenala domácí vedení 78-77. Ten samý hráč poté po Autreyho ztrátě zvýšil na 80-77 a s Lions to začalo 35 sekund před koncem čtvrté čtvrtiny nedobře. Jejich trenér Karel Forejt má ale v sestavě Donalda Robinsona a ten nejpve snížil na jednobodový rozdíl a 9 sekund před koncem po faulu na svou osobu dokonce srovnal skóre na 81-81. Opava se ze závěrečného útoku již netrefila a diváci se mohli těšit na pětiminutovou extra porci. V té ale k jejich nelibosti jejich miláčci nezachytili náskok a Lions postupně po koších Zuzáka, Robinsona a Autreyho odskočili na šestibodové vedení. Opava ovšem ukázala, že se doma jen tak nevzdává a 21 sekund před koncem prvního nastavení Lyčka srovnal trojkou na 90-90. Poslední slovo však měli basketbalisté z Jihu Čech. Stanislav Zuzák poslal hosty do dvoubodového vedení a Lukáš Stegbauer o chvíli později zblokoval Cveka (a následně získal odražený míč) a Jakubu Blažkovi nezbylo nic jiného, než takticky faulovat. Robinson poté pojistil hostující čtyřbodový triumf, protože Opavě už nezbyl čas na jakýkoliv zvrat.

Opava si utkání prohrála na doskoku 27-49, což po zápase komentoval domácí kouč Petr Czudek slovy: „Nezasloužili jsme si vyhrát. Máme problémy s doskokem a dnes se to znovu ukázalo. Vadí mi to, že jsme v obraně nekoncentrovaní. Na soupeře jsme se dobře připravovali, věděli jsme, že je silný na útočné polovině. Bohužel, jak bylo vidět, zápasová příprava byla zbytečná,“ zlobil se Czudek.

 

www.basketbal.cz, www.cbf.cz / sport.idnes.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace