eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Lvice čeká osmifinále, vyučily je Španělky | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Lvice čeká osmifinále, vyučily je Španělky

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔1.10.2014
Lvice čeká osmifinále, vyučily je Španělky

Please enter banners and links.

Lekci z produktivity v úterý naděloval evropský mistr. Součástí článku také poslední utkání všech základních skupin.

Češky nastupovaly k duelu již jako jistý postupující, minimálně mezi dvanáctku nejlepších. Překonat závěrečnou překážku ve skupině, a sice jeden z nejlepších světových výběrů, Španělsko, by bylo něco navíc. Bonus, jenž by byl ohodnocen přímou účastí ve čtvrtfinále a splněním hlavního cíle na MS.

Naše reprezentantky nezvykle oproti předchozím střetnutím vykročily správnou nohou a to, co se nepovedlo jak s Brazílií, tak s Japonskem, se tentokrát podařilo. S vynikající obranou v zádech se uskutečnil rychlý menší trhák na 4:0, zásluhu na tom měly „turecké“ opory Kateřina Bartoňová a Ilona Burgrová. Favoritky z Pyrenejského poloostrova sice brzy skóre dorovnaly, ale byly to opět zástupkyně země ze srdce starého kontinentu, které po příspěvcích Kateřiny Elhotové a Evy Vítečkové odskočily na 7:4. V té chvíli byla česká hra na velmi vysoké úrovni a nejeden fanoušek si mohl myslet, že by to přeci jen při úterním odpoledne mohlo klapnout. Bohužel pro červenomodrobílé barvy přislo vzápětí obrovské vystřízlivění. Soubor trenéra Lubora Blažka nedal téměř deset minut bod ze hry, jediné navýšení zaznamenala náhradní rozehrávačka Kateřina Sedláková z trestných hodů. K tomu se přestalo dařit rovněž na vlastní polovině a přestože Španělky neměly kdovíjakou úspěšnost střelby, „normální“ špatný doskok Lvic jim přinášel mnoho nových šancí na zakončení. Zlobily nás převážně hvězdy soupeře Cruz, Lyttle, Nicholls a Torrens. Prvním, kdo prolomil mlčení tuzemských jehňátek, byla znovu v pohodě se prezentující Bartoňová. V té chvíli byla však ztráta dávno dvouciferná a nadále narůstala. Nejhorším mínusem bylo na začátku 18. minuty manko sedmnácti bodů. Do poločasu přesto Lvice stáhly na 13, prosadily se Sedláková a Vítečková.

Pokud někdo čekal, že se Češky s nepřízní popasují, musel být zklamán. Obrázek hry se výrazněji nezlepšil. Šutérská mizérie pokračovala a dostat se pod magickou hranici 10 punktů se nepodařilo. Ve třetí čtvrtině se španělský break natáhl dokonce na 19. Do poslední periody se sice znovu podařilo přitáhnout, nic to ale v závěrečném účtování nezměnilo. Španělky stále výborně kombinovaly, měly rychlý a smrtící protiútok a na toto počas celého zápasu Lvice prostě a jednoduše recept nenašly. Propast se místy rozšiřovala až k nebezpečně vypadajícímu propadáku. Opory si pro tentokrát vzaly lehčí dovolenou. Blamáž se ovšem zažehnat vcelku podařilo, pozitivem navíc bylo, že se poprvé na turnaji objevily na palubovce Tereza Pecková, Michaela Stejskalová a Tereza Vyoralová. Jejich zařazení může být rozhodně přínosem v osmifinálovém souboji. V něm nás dnes od 15:15 čekají nevyzpytatelné Kanaďanky, jež stojí mezi českým úspěchem a neuspěchem na šampionátu. Kouč Blažek si posteskl, že protivník odvedl až moc dobrou práci a nepouštěl jeho ovečky do pozic, na které jsou zvyklé. Prohru ale nebral vyloženě jako zklamání, o síle protivníka jsme přeci jen všichni věděli dopředu. Zároveň neskrýval pýchu, že se Česká republika může poprat o čtvrtfinále, navíc 2. místo v základní skupině je trochu nadplánem. Kanada na druhou stranu bude podle něj soupeř spíše na psychiku, Lvice ji neporazily dlouhé čtyři roky, až do letošního turnaje v Karlových Varech. Snad bude právě toto vítězství dostatečnou oporou k postupu dále.

Španělsko – Česká republika 67:43 (14:9, 20:12, 14:13, 19:9)

Body: Lyttle 17 a 14 doskoků, Cruz 12, Torrens 9 – Bartoňová 8, Hanušová 7, Sedláková 5

Doskoky (útočné): 49 (17) – 39 (12)

Trojky: 4 – 2

Ztráty: 17 – 23

Fauly: 19 – 19

 

Společně s českou reprezentací se ze skupiny A protlačila ze třetího místa do osmifinále Brazílie, která dala jednozačnou stopku houževnatým Japonkám a to poměrem 79:56. V „béčku“ byly kostky dávno vrženy, jisté prvenství mělo Turecko a tudíž mohlo s Mosambikem sehrát klidnou partii s náhradnicemi. Triumf se ale podařil i tak, konkrétně 64:54. Přímá bitva mezi Francií a Kanadou o druhou pozici vyzněla lépe pro galského kohouta, jenž přetlačil zámořského soka 63:59. Skupina C měla také výrazného adepta na přímou cestu do čtvrtfinále, Austrálie si však musela tento fakt zasloužit v měření sil s Běloruskem. Nebyl to pro ni ale žádný problém, o čemž svědčí drtivá výhra 87:45. Dále jdou i Kubánky, které si v pohodě poradily s Jižní Koreou 73:57. Očekávané mistryně světa z USA daly v „déčku“ jasně najevo, že nevypustí byť jediné utkání, ačkoliv čtvrtfinále měly zarezervované, a rozebraly na součástky Angolu při rekordním bodovém přídělu mistrovství 119:44. O druhou příčku si to rozdaly Čína se Srbskem a v dramatické koncovce se radovalo Srbsko, díky průběhu po zásluze, 65:63.

 

 

www.basketbal.cz, www.fiba.com / fiba.com

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace