eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Představujeme týmy MNBL – BK Lions Jindřichův Hradec | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Představujeme týmy MNBL – BK Lions Jindřichův Hradec

📁 Basketbal.cz Extra, Topstory 🕔2.10.2013
Představujeme týmy MNBL – BK Lions Jindřichův Hradec

Please enter banners and links.

 Jihočeši by rádi v příštím ročníku MNBL vylepšili loňské poslední místo. Musejí se však vypořádat s odchodem svého dlouholetého lídra Jana Tomance. Lions před touto sezónou kompletně přebudovali kádr. Pomůže jim tato změna k dosažení lepších výsledků?

 

 Vedení Jindřichova Hradce se po loňské neúspěšné sezóně rozhodlo k radikálnímu řezu do svého týmu. Patrně nejbolestnější ztrátou je odchod Jana Tomance, hráče, který byl v minulém roce druhým nejlepším střelcem celé ligy s průměrem téměř 20 bodů na zápas a druhým nejlépe doskakujícím hráčem (8 d/z). Tomanec měl původně namířeno do týmu třetí francouzské ligy. Z tohoto přestupu však sešlo a robustní pivot nakonec podepsal ve Švédsku v týmu Norrköping. Na jihu Čech skončil rovněž rozehrávač Matej Venta, který zamířil do Děčína. Tento slovinský playmaker přišel do Jindřichova Hradce v průběhu minulé sezóny z Prostějova a v dresu Lions se stal nejlepším střelcem MNBL. V týmu nebude pokračovat také trio zkušených Čechů Lukáš Kraus, Ondřej Dygrýn a Roman Zachrla. S prvně jmenovaným bylo sice na začátku přípravy počítáno jako s jednou z opor, nicméně v průběhu léta vedení oznámilo, že ze zdravotních důvodů nebude Kraus za Lions hrát. Končí také Erik Eisman a Jan Čech. Borci, kteří zde hráli ještě v dobách první ligy a pomohli vytáhnout Jihočechy mezi elitu.

Místo po Mateji Ventovi přichází zacelit americký rozehravač Mitch Rolls, u něhož se jedná o první evropské angažmá. Při svém try outu tento hráč přesvědčil trenéry především svými střeleckými dispozicemi, ale i schopností řídit tým. Druhým Američanem na soupisce je Brian Tracey, který v minulém roce hrál v Belgii. Tento 195 cm vysoký hráč vyniká hlavně bojovností a důrazem a podle slov trenéra Forejta by měl právě on nejvíce nahradit Tomance. Zpět do české ligy se po ročním angažmá v Německu vrací Pavel Novák, který dříve působil například v Prostějově, Opavě a naposledy v Plzni, kde zaznamenával průměrně 9 b/z. Šanci v extraligovém kádru dostávají i mladíci Aušprunk, Novák, Hartman a ze španělska se vracející Sahan.

Jihočeši se na nový ročník MNBL připravovali v domácích podmínkách. Z kraje přípravy odehráli několik zápasů s týmy z Německa a Rakouska. Bilance přípravných utkání není prozatím nikterak lichotivá. Lions porazili prvoligovou Olomouc a Spišskou Novou Ves a hned jedenáctkrát odešli poraženi.

3 otázky pro trenéra Karla Forejta:

Z týmu odešel Jan Tomanec, který byl několik let tahounem týmu. Kdo ze současného kádru by ho měl nahradit?

Budeme se snažit, aby se na bodové podpoře podílelo co možná nejvíce hráčů, nicméně bodovými lídry by měli být obě zahraniční posily.

V minulém ročníku jste skončili v MNBL 11., tedy poslední. Jaké jsou ambice Jihočechů v nadcházející sezoně?

I když budeme mít mnohem mladší a nezkušenější tým než v loňské sezóně, chceme vylepšit konečné umístění a dávat co nejvíce prostoru mladým českým hráčům.

Kromě Tomance opustili tým také Dygrýn, Zachrla, Kraus, Čech či Eisman. Jak těžké bude vytvořit novou osu českých hráčů? Mají ti, kteří jsou v současném kádru Lions na to, aby je nahradili?

Všichni zmiňovaní byli určitě kvalitní, zkušení borci. Ti, kteří přišli nyní, budou jistě chtít dokázat, že na tuto soutěž mají. Jak se jim to povede, ukáže čas.

Ostatní kluby si můžete přečíst na následujících odkazech:

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace