eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Jsou pendlové nutností 1. ligy? | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Jsou pendlové nutností 1. ligy?

📁 Basketbal.cz Extra, Topstory 🕔16.12.2011
Jsou pendlové nutností 1. ligy?

Please enter banners and links.

Většina prvoligových týmů využívá, pokud to zápasový rozpis MNBL dovolí, hráče z nejvyšší české soutěže. Basketbal.cz se zabýval tímto ožehavým tématem a hledal odpovědi, zda jsou pendlové nutností 1. ligy. Ano či ne?

Je nutno poznamenat, že otázka pendlujících hráčů v druhé nejvyšší české soutěži je dvousečnou věcí. Na jedné straně je faktor dát co nejvíce příležitostí talentovaným hráčům, jenž mají před sebou slibnou budoucnost, aby snáze zvládli přechod do mužského basketbalu.

Tento logický krok lze pochopit v loňské sezóně u Tomáše Vyorala, když vypomáhal mateřskému Sokolu Pražskému. Další případem, kdy pendlování říkáme ano, je působení Michala Šotnara v Litoměřicích pod taktovkou otce Rudolfa. Devatenáctiletý rozehrávač v celku, jenž ho vychoval, odvádí cenné služby a viditelně mu zápasové vytížení jde k duhu. V USK totiž patří k nejvytěžovanějším hráčům (29,6 minut na zápas) a s průměrem bezmála 5 asistencí na utkání už v této statistice vévodí Mattoni NBL. 

Zelenou dáváme i pardubickému Martinu Peterkovi a Jiřímu Šoulovi. Oba se ve svých 16 letech velmi dobře zabydleli v mužskému basketbalu a v sousedním Hradci Králové se řadí k šestici dvouciferných střelců v týmu. Samotný Šoula byl překvapen, jak se dokázal etablovat na 1. ligu. „Myslel jsem si, že na to nebudu vyzrálý a fyzicky připraven, ale je to dobrý“.

Protipólem zůstává fakt, že v případě vítězství ve vyřazovacích bojích by naprostá většina účastníků 1. ligy odmítla postoupit do MNBL. S ohledem na finanční situaci či nedostačující kvalitu kádru, s tím, že by nadále nemohli počítat s výpomocí pendlů, pokud by do týmu nepřestoupili. Jedním příkladem za všechny je odmítnutí Sparty po finálovém vítězství nad Plzní.

Proto je nasnadě rozumnější začleňovat do týmu hráče z mládežnických výběrů na úkor pendlů. Své o tom vědí v Liberci. Zatímco v předešlé sezóně dosáhli Kondoři na pouhá 3 vítězství, nyní jich mají 7 po 14 odehraných kolech. Zároveň osmnáctiletý rozehrávač Josef Příhonský je na 6. místě mezi střelci s 16 body na zápas a vážným kandidátem na reprezentační dres výběru do 20 let.

Při hodnocení úrovně 1. ligy na tento problém narazil i hráč Jindřichova Hradce Michal Norwa. „Je zde víc pendlů z NBL. Je otázkou, zda je to vždy ku prospěchu týmu. Myslím, že by měli dostávat více příležitostí mladí hráči.“

Ano, čím více hráčů se zkušeností z Mattoni NBL se objeví na prvoligových palubovkách, tím vzrůstá atraktivita soutěže. Ale jak k tomu přijdou stabilní členové kádru, kteří absolvují kompletní tréninkovou porci za týden a ve výsledku upřednostnění pendlů jim srazí nejen minutáž, především však sebevědomí a touhu na sobě nadále pracovat.

Palčivým problémem je i poměrně málo času na zapracování pendla do sestavy. Výpomoc kolínského Jakuba Němečka v Liberci přibližuje Kondor Štěpán Martínek. „Trénuje s námi minimálně jednou týdně. On musí pojmout velké množství informací za mnohem kratší dobu. Je přímo už na hráči, jak dokáže tyto informace vstřebat a úkoly plnit“.

Pouze vedoucí Jindřichův Hradec, šestý Sokol Pražský a třináctá Mladá Boleslav nemají na soupisce pendlující hráče. Opakem je dění ve Vyšehradě. Trenér reprezentace do 18 let Jan Ulrych může postavit základní pětku z hráčů Plzně (Honomichl, Pecka, Říha a Mařík) a Chomutova (Kudláček). Především trojlístek Honomichl, Pecka a Říha, z nichž nejvíce startů (5) za Vyšehrad má písecký Kamil Říha, se výraznou měrou zasloužil o důležitá 2 vítězství uchraňující od bojů o záchranu. Proti Spartě se zasloužili o 48 bodů z výsledných 95 a Sokolu Pražskému nasázeli 51 bodů z celkových 85. Účastník nejvyšší české soutěže ze sezóny 2009/2010 má nyní za vydatného přispění pendlů bilanci 5-9 a na 10. místě hledí na poslední Kladno s čtyřbodovým odstupem.

Kde je tedy chyba? Všichni říkají, že dělají vše pro dobro českého basketbalu, nicméně pokud mohou, vždy pomoc pendlů využijí. Částečným řešení je posunutí věkových kategorií mládeže (U15, U17, U19). 

Minulost už ukázala, že ani nálepka vicemistra z ME kadetů není vstupenkou do velkého basketbalu. Buď samotní hráči příliš nedostali příležitost proniknout do mužského basketbalu, anebo usnuli na vavřínech a talent promrhali.

Těšme se z toho, že stříbrní kadeti Martin Peterka, Jiří Šoula a Prokop Slanina se nastálo zapracovali do kádru Hradce Králové, respektive prostějovské rezervy a sem tam se naskytne příležitost zlínskému Davidu Zumerovi a Matěji Rubešovi. Jedině tak vede cesta k lepším zítřkům. Pendl není vždy zárukou vítězství a především světlejší budoucnosti.

Kompletní zpravodajství z 14. kola první ligy

Jakub Tomas v učení Kevina Lovea, zlí Kondoři výrazně nad plánem

Volání ze Států Jiří Šoula nevyslyšel a nyní hraje i 4 zápasy za víkend

Karel Forejt o MNBL, Krausovi, Dygrýnovi a vítězství nad Kolínem

Mattoni NBL je pro Štěpána Reinbergera nadále výzvou

Der se více do zakončení, nabádá Michala Mareše trenér Scalabroni

Miroslav Pospíšil: "Věřím na diktát schopných lidí"

Náhoda a Petr Janouch udělali z Jakuba Velenského komentátora ČT4

Michal Norwa: Raději sehrát tým v 1. lize, než bojovat o holé bytí v MNBL

Nekoncentrovanost po celý zápas stála Kondory nejedno vítězství

Prostějov "B" má trable s pivoty a pod košem využívá Filipa Šmída

Vzpomínky na letní pohádku hojí Fanymu basketbalové srdce

Na švýcarskou štaci vzpomíná Pavel Novotný rád, teď se basketem baví

Martinu Hrubému se splnil sen a po boku otce hájí barvy Vyšehradu

Stále patnáctiletý vicemistr Evropy, přesto už prvoligový Matěj Rubeš

Čísla 14. kola první ligy

106 – Tolik bodů inkasovala nejhorší obrana první ligy. Prostějovská rezerva totiž uštědřila Mladé Boleslavi porážku 106:57.

4 – Z čista jasna se přestalo Sokolu Pražskému dařit a počtvrté v řadě prohrál. Svěřenci Radka Tremla podlehli Spartě 79:93 a propadli se dobrém vstupu do sezóny už na 6. místo.

94,7 – Stabilní výkonnost si udržuje Jakub Tomas. Pivotman Sokola Pražského sice porážce nezabránil, nicméně proti Spartě minul pouze 1 z 19 trestných hodů a dosáhl na výbornou úspěšnost 94,7%.

Program 15. kola

Pátek, 16. prosince

19:00 Lions Jindřichův Hradec – BK Kladno

19:30 BK Kondoři Liberec – Sokol Vyšehrad, BC Benešov – BA Sparta

Sobota, 17. prosince

17:00 AŠ Mladá Boleslav – BK Opava „B“

Neděle, 18. prosince

14:00 KARA Trutnov – Sokol Pražský

15:00 Proton Zlín – BK Prostějov B

Úterý, 20. prosince

20:00 Sokol Hradec Králové – Slavoj Litoměřice

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace