eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

V prvním utkání ME U20 divize B Češi porazili Rumuny | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

V prvním utkání ME U20 divize B Češi porazili Rumuny

📁 Mládež 🕔16.7.2009
V prvním utkání ME U20 divize B Češi porazili Rumuny

Please enter banners and links.

V úvodním utkání Mistrovství Evropy divize B v Makedonii porazili svěřenci Františka Róna Rumunsko, když se za vyrovnaného stavu 37 vteřin před koncem trefil David Jelínek. Výhru pak košem a proměněným trestným hodem pojistil Adam Žampach.

 

DOPLNĚN KOMENTÁŘ K UTKÁNÍ!

V úvodním utkání Mistrovství Evropy divize B v Makedonii porazili svěřenci Františka Róna Rumunsko, když se za vyrovnaného stavu 37 vteřin před koncem trefil David Jelínek. Výhru pak košem a jednou šestkou pojistil Adam Žampach.

Trenér František Rón nemá ve Skopje k dispozici všechny nejlepší hráče této věkové kategorie. Vzhledem k blížící se baráži o udržení se Tomáš Satoranský i Jan Veselý účastní přípravy se seniorskou reprezentací a Jakub Kudláček má zlomený prst. Ve výběru mužů do 20 let najdeme pouze jednoho klasického rozehrávače a tím je Luboš Moravec, který nedostal příliš šancí v Mattoni NBL v celku USK Praha (v 5 zápasech odehrál průměrně 4,5 minuty), ale již několik let pravidelně nastupuje v dresu Pardubic v 1. lize.

Největší hvězdou týmu a zároveň tím, kdo je schopen na pozici playmakera také zaskočit, je kapitán Joventutu Badalona U20 David Jelínek, který dva roky sbírá zkušenosti ve Španělsku. Křídelníci Adam Žampach (BK Děčín, 5 zápasů, průměrně 3 minuty), Michal Palát (NH Ostrava, 13 zápasů, průměr 9 minut) a Jan Špaček (BK Pardubice, 10 zápasů, průměrně 6 minut) podobně jako výrazná většina hráčů reprezentačního výběru mnoho minut v nejvyšší soutěži neodehráli, ale dostali příležitost v 1. lize mužů. Žampach v Ústí nad Labem, Palát ve VŠB Ostrava a Špaček v "B" týmu Pardubic. Součástí českého celku je také několik hráčů, kteří jsou schopni hrát jak na pozici vysokého křídla, tak pod košem. Mezi ně patří Tomáš Pomikálek (Kondoři Liberec, 21 zápasů, průměrně 7,5 minuty), Pavel Harčár (BK Pardubice, 13 zápasů, průměrně 6 minut, 1. liga BK Pardubice "B") a Vojtěch Hruban (USK Praha, 38 zápasů, průměrně 12 minut, 1. liga BC Benešov).

Pod košem by si respekt soupeřů měla zjednat čtveřice Jiří Slavík (USK Praha, 32 zápasů, průměrně 10 minut), Martin Gniadek (NH Ostrava, 5 zápasů, průměrně 7 minut, 1. liga VŠB Ostrava), Tomáš Vošlajer (BK Pardubice, 10 zápasů, průměrně 8 minut, 1. liga BK Pardubice "B") a Marek Souček, který sezonu strávil ve Španělsku.

16 července 2009 14:15h
Skopje (MKD)
rozhodčí: Marjan Stojovski (MKD), Borislav Peltekov (BUL), Chris Dodds (SCO)

U20 ČR – Rumunsko 79:74 (22:14, 39:37, 61:51)

střelci ČR: Jelínek 29, Harčár 12, Pomikálek 9, Žampach 8, Slavík 7, Gniadek 4, Moravec 4, Hruban 4, Souček 2

Český výběr nastoupil k zahajovacímu utkání šampionátu v sestavě Moravec, Jelínek, Hruban, Harčár, Slavík. První 3 střely patřily Davidu Jelínkovi, minul pouze první z nich, při té poslední byl navíc faulován a z čáry trestného hodu se nemýlil. Češi tak po minutě a půl vedli 5:0 a v podobném duchu se vyvíjela celá první čtvrtina, na jejímž konci Souček zvyšoval již na 22:12. Soupeř však s klaksonem snížil, ale 8 bodový náskok vypadal i tak nadějně.

Ve druhé čtvrtině se hostům podařilo snížit zejména díky úspěšným trojkám a trestným hodům, vedení našich reprezentantů se smrsklo na pouhé dva body (39:37) a tak měl trenér Rón svým svěřencům v poločasové přestávce co vytýkat.

V úvodu třetí desetiminutovky se sice Rumuni dostali do jednobodového vedení ale Jelínek s Harčárem pak vzali hru do svých rukou a vybudovali českému celku opět mírný náskok, který po svém příchodu na palubovku dvěma úspěšnými střelami navýšil Žampach na deset bodů (61:51).

Závěrečnou část načali dvoubodovými koši Jelínek a Hruban a situace se pro naše barvy vyvíjela velmi nadějně, poté však začala hrůzná pětiminutovka, která málem znamenala obrat v utkání. Soupeř kontroval dvěma rychlými trojkami a během 5 minut naši hráči 4 krát neúspěšně zkoušeli trojku, Slavík minul dvojtakt i dva trestné hody a pouze Jelínek dokázal trefit jednu šestku ze dvou pokusů. Po této sérii neúspěchů bylo skóre vyrovnané, naštěstí se soupeř nedostal do vedení. Na koš Moravce Rumuni obratem odpověděli, ale trefy Harčára a Hrubana znamenaly 4 bodové vedení. Gheorghe snížil, Jelínek dal obě šestky, stejně si však vedl Gutoaia a po Harčárově nepřesné trojce vyrovnal opět Gheorghe. Závěr byl v rukou nejlepšího hráče zápasu. Minutu před koncem Jelínek svou střelu minul, ale Slavík doskočil a míč opět putoval do rukou českého ostrostřelce. Ten se již nemýlil a 37 vteřin před koncem zaznamenal vítězný koš. Po neúspěšné střele Araraua navyšoval český náskok Žampach po asistenci Harčára, Slavík poté zablokoval trojkový pokus Gutoaii, Stretea poté fauloval a Žampach pečetil pětibodovou výhru jednou úspěšnou šestkou.

Český tým se spoléhal zejména na dvoubodové střely (51/31 – 60%) naopak z 20 trojkových pokusů našly cíl jen dva, které vyslal nejlepší střelec zápasu Jelínek. Na doskoku si dobře vedla dvojice Harčár (9 doskoků), Slavík (5 doskoků) a tým dobře dirigoval kapitán Moravec, který během utkání neztratil ani jednou míč (celkem ČR 7 ztrát, což je velmi dobré číslo).

K utkání se vyjádřil trenér reprezentace ČR U20 František Rón: "Jsem nesmírně rád, že jsme vyhráli. Panují zde nepříliš dobré klimatické podmínky. Většinou výsledek v prvním utkání předurčuje co a jak dál, takže doufám, že se nám šampionát povede."

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace