eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Ohlédnutí za Mistrovstvím České republiky v basketbale žáků

📁 Mládež 🕔1.5.2009
Ohlédnutí za Mistrovstvím České republiky v basketbale žáků

Please enter banners and links.

Letošní soupeření v Turnově bylo setkáním 6 týmů, které si svoji účast vybojovaly ve skupinách A a B žákovské ligy. Ukázalo se, že ročník 1995 je bohatý na osobnosti, které se nebojí vzít osud utkání do svých rukou. Z hlediska budoucího skládání mládežnické reprezentace budou mít trenéři kam sáhnout. Sešla se úžasná kombinace, kde nechybí výborní rozehrávači, velmi dobří vysocí hráči i dravá a dobře střílející křídla.

Letošní soupeření v Turnově bylo setkáním 6 týmů, které si svoji účast vybojovaly ve skupinách A a B žákovské ligy. Ukázalo se, že ročník 1995 je bohatý na osobnosti, které se nebojí vzít osud utkání do svých rukou. Z hlediska budoucího skládání mládežnické reprezentace budou mít trenéři kam sáhnout. Sešla se úžasná kombinace, kde nechybí výborní rozehrávači, velmi dobří vysocí hráči i dravá a dobře střílející křídla.

Jak si lídři jednotlivých týmů vedli v jednotlivých ukazatelích?

body

Nejlepším střelcem MČR se stal Martin Peterka (BK Pardubice), který v 5 utkáních nastřílel obdivuhodných 181 bodů, což činí průměrně 36 bodů na zápas.
další pořadí:
2. Radovan Kouřil (Snakes Ostrava) 175 bodů – 35b./z.
3. Jiří Šoula (BK Pardubice) 156 bodů – 31 b./z.
4. Adam Pecháček (Sokol Pražský) 140 bodů – 28 b./z.
5. Dominik Heinzel (Proton Zlín) 120 bodů – 24 b./z.

doskoky

Naprostou dominancí pod oběma koši se dají nazvat výkony pivota Protonu Zlín Dominika Heinzela. V 5 utkáních žákovského šampionátu doskočil 104 míčů, což činí průměr téměř 21 doskoků na zápas. 46 krát se soupeřům nepodařilo odstavit Heinzela od koše a 58 krát nedovolil protihráčům opakovanou střelu.
další pořadí:
2. Adam Pecháček (Sokol Pražský) 83 doskoků
3. Martin Peterka (BK Pardubice) 51 doskoků
4. Lukáš Veselý (Snakes Ostrava) 44 doskoků
5. Ondřej Aulich (Sokol Pražský) 41 doskoků

asistence

Nejen, že byl Radovan Kouřil nejlepším střelcem svého týmu, dokázal také pro své spoluhráče připravovat šance pro skórování. Během 5 utkání MČR žáků celkem 36 krát našel volného spoluhráče, který jeho asistenci proměnil. Vynikající průměr 7 asistencí na zápas ukazuje, že Kouřil podával během šampionátu skvělé výkony.
další pořadí:
2. Viktor Půlpán (BK Pardubice) 34 asistencí
3. Jiří Šoula (BK Pardubice) 33 asistencí
4. – 5. Radek Pumprla (Proton Zlín) a Jan Korous (Sokol Pražský) 32 asistencí

trestné hody

Ani utkání s Pardubicemi, kdy pro nemoc odehrál pouze první poločas, ve kterém nestřílel ani jeden trestný hod, nesebralo hráči Protonu Zlín Janu Smržovi titul nejlepší šestkař turnaje. V zápasech MČR se průměrně 5,25 krát v každém utkání trefil z čáry trestného hodu. Při závěrečném ceremoniálu se nemocný Smrža utkal s legendou českého basketbalu Kamilem Brabencem – Smrža 5/3, Brabenec 5/4.
další pořadí:
2. Martin Peterka (BK Pardubice) 4,6 TH/z.
3. Jiří Šoula (BK Pardubice) 4,4 TH/z.
4. Radovan Kouřil (Snakes Ostrava) 4,2 TH/z.
5. Adam Pecháček (Sokol Pražský) 4 TH/z.

Po hlasování trenérů byla určena all stars turnaje o titul mistra České republiky v basketbale žáků v tomto složení: Radovan Kouřil (Snakes Ostrava), Jan Smrža (Proton Zlín), Jiří Šoula (BK Pardubice), Martin Peterka (BK Pardubice), Dominik Heinzel (Proton Zlín).
MVP celého turnaje byl vyhlášen rozehrávač bronzového týmu Snakes Ostrava Radovan Kouřil, který měl nejvíce asistencí, nejvíce získaných míčů a byl druhým nejlepším střelcem šampionátu.

Basketbal je především týmový sport. Jak si vedly ve sledovaných ukazatelích jednotlivé celky?

body

Zcela jednoznačným vládcem byly Pardubice. Nastřílely 583 bodů s procentuální úspěšností za 2 body 63%, za 3 body 35% a TH 65%.
další pořadí:
2. Snakes Ostrava 437 bodů s úspěšností 2 body 54% 3 body 22% TH 59%
3. Proton Zlín 428 bodů s úspěšností 2 body 49% 3 body 20% TH 58%
4. Sokol Pražský 368 bodů s úspěšností 2 body 54% 3 body 25% TH 44%
5. BK Brandýs nad Labem 323 bodů s úspěšností 2 body 44% 3 body 27% TH 53%
6. Sokol Písek 315 bodů s úspěšností 2 body 36% 3 body 29% TH 60%

doskoky

Nejlépe doskakujícím týmem je jednoznačně Proton Zlín, který v útoku doskočil 98 míčů (téměř 20 na zápas) a v obraně 150 (30 na zápas), což je celkem 248 doskoků (průměr téměř 50 doskoků v utkání). V souboji s Pískem doskočili hráči Zlína neuvěřitelných 67 míčů.
další pořadí:
2. Sokol Pražský 58 DÚ, 145 DO, celkem 203 doskoků
3. BK Pardubice 63 DÚ, 112 DO, celkem 175 doskoků
4. BK Brandýs nad Labem 50 DÚ, 110 DO, celkem 160 doskoků
5. Snakes Ostrava 42 DÚ, 111 DO, celkem 153 doskoků
6. Sokol Písek 62 DÚ, 98 DO, celkem 150 doskoků

asistence

Nejlépe o sobě vědí hráči Pardubic, kteří si v turnaji připsali 145 asistencí.
další pořadí:
2. Proton Zlín 103 asistencí
3. Sokol Pražský 101 asistencí
4. Snakes Ostrava 90 asistencí
5. BK Brandýs nad Labem 81 asistencí
6. Sokol Písek 72 asistencí

obrana

Pouze hráči Pardubic a Snakes Ostrava dokázali vyvíjet tlak na hráče soupeře, v některých momentech se to dařilo i hráčům Zlína. Nejvíce získaných míčů si připsali Pardubice – 112 získaných míčů.
další pořadí:
2. Snakes Ostrava 86 získaných míčů
3. Proton Zlín 62 získaných míčů
4. Sokol Pražský 46 získaných míčů
5. BK Brandýs nad Labem 44 získaných míčů
6. Sokol Písek 39 získaných míčů

Pardubice se po loňském stříbru staly nejlepším týmem v ročníku 1995. Obhájce titulu Snakes Ostrava se musel sklonit také před hráči Protonu Zlín a skončil třetí. Vloni bronzový celek NH Ostrava se na MČR neprobojoval, protože obsadil ve skupině B 5. místo.

Konečné výsledky Mistrovství České republiky žáků:
1. BK Pardubice
2. Proton Zlín
3. Snakes Ostrava
4. Sokol Pražský
5. BK Brandýs nad Labem
6. Sokol Písek

Charakteristika jednotlivých týmů:

BK Pardubice – hrály rychlý basketbal, dokázaly si dobře přihrávat míč, nejlépe bránily a to jak osobně, tak v zónovém presinku, často a dobře střílely za 3 body. Opíraly se zejména o dvě osobnosti ve svém středu – Martina Peterku a Jiřího Šoulu. Velmi dobře hrál také Viktor Půlpán, Jakub Hanuš a Jakub Vlček. Všem soupeřům nastřílely více než 100 bodů.
hráči doporučení k dalšímu sledování pro účely reprezentace: Jiří Šoula (K), Martin Peterka (P), Viktor Půlpán (R,1996), Jakub Hanuš (K), Jakub Vlček (R), David Škranc (P,1996)

Proton Zlín – v prvních třech utkáních předváděl disciplinovaný výkon, založený na nájezdech Jana Smrži a podkošové práci Dominka Heinzela, kde ho doplňoval také Martin Gašperik. V obraně se tým spoléhal na ucpávání podkošového prostoru, nedovoloval soupeřům jednoduché koše a nejlépe doskakoval. Ve čtvrtém zápase s Pardubicemi hrál Smrža s horečkou a v poločase odstoupil. Výkon Zlína šel rapidně dolů a i v závěrečném utkání s Brandýsem hráči nehráli dobře. Bojovností ve druhé půli však dotáhli tento zápas do vítězného konce. Další hráči, kteří se dobře zapojovali do hry jsou rozehrávač Radek Pumprla a křídelník Matěj Rubeš. V souboji se Snakes Ostrava se střelecky vytáhl Václav Hegmon.
hráči doporučení k dalšímu sledování pro účely reprezentace: Dominik Heinzel (P), Jan Smrža (K), Radek Pumprla (R)

Snakes Ostrava – tým spoléhal na rozehrávače Radka Kouřila, který velkou většinu času kontroloval míč a buď sám zakončoval nebo adresoval finální přihrávku pro zakončení spoluhráčům. Dobře ho doplňovali Kamil Vašťák a Lukáš Veselý. V utkání se Zlínem doplatili na to, že měli v nohách náročný ranní zápas se Sokolem Pražským. Byli jediným celkem, který dokázal více než tři čtvrtiny držet krok s Pardubicemi, což je cenné zvlášť když se již ve 12 minutě zranil do té doby velmi dobře hrající Vašťák. Vedle Pardubic dokázali také hráči Snakes vyvinout tlak v obraně a donutit soupeře ke ztrátám míče.
hráči doporučení k dalšímu sledování pro účely reprezentace: Radek Kouřil (R)

Sokol Pražský – opíral se o trojici Pecháček, Korous, Aulich. Korous vyvážel drtivou většinu míčů, často najížděl i střílel, Aulich si v situaci 1:1 dokázal poradit v podkošovém prostoru, Pecháček se pohyboval vzhledem ke svým fyzickým dispozicím až příliš často v tříbodovém prostoru, ve chvíli, kdy si seběhl pod koš o dostal míč, byl téměř neomylný, velmi dobře doskakoval a soupeřům svou postavou naháněl strach. V obraně tým nechával soupeře hrát, nevyvíjel tlak na míč, spoléhal se na neúspěšnost střelby soupeře a svůj doskok. V prvním utkání se Snakes měl Sokol v první půli výrazně navrch, ale psychicky to neustál a v prodloužení podlehl. Jakoby ho to poznamenalo i do dalších zápasů, dokázal porazit pouze Písek.
hráči doporučení k dalšímu sledování pro účely reprezentace: Adam Pecháček (P), Jan Korous (R), Ondřej Aulich (P)

BK Brandýs nad Labem – tým bez výrazné individuality, předváděl pěkný týmový basketbal, v útoku se spoléhal na vniky svých hráčů a následné vyhození a další vnik nebo zakončení střelou. V obraně se občas pokoušel o zónový presink nebo osobní presink se zdvojením za půlící čarou. Proti vyšším podkošovým soupeřům si pomáhal zdvojováním. Největším handicapem byla výška jednotlivých hráčů. Jediným vyšším hráčem byl Michal Nepokoj, který zakončoval s vysokou úspěšností za 2 body (60%). Brandýs se lepšil zápas od zápasu, nikdy nic nevzdával a odměnou za jeho aktivní hru bylo vítězství nad Sokolem Pražským.
hráči doporučení k dalšímu sledování pro účely reprezentace: Michal Nepokoj (P), Filip Čeněk (R,1997)

Sokol Písek – celek bez jediného vysokého hráče, v obraně nevyvíjel tlak na míč a špatně doskakoval, v útoku se spoléhal spíše na střelbu ze střední a dlouhé vzdálenosti. Neměl ve svém středu individuality, ale nepředváděl ani obvyklou bojovnost a snahu o rychlý protiútok. Písek z pěti utkání tři zcela vypustil, s Pardubicemi prohrál dokonce o 100 bodů. Jedinou výhru si připsal v prvním zápase s Brandýsem, zejména díky velmi dobré střelbě za 3 body (7 trojek, 46%).
hráči doporučení k dalšímu sledování pro účely reprezentace: Martin Šteier (R, 1996)
 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace