eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

MVP žákovské ligy Jiří Šoula | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

MVP žákovské ligy Jiří Šoula

📁 Mládež 🕔13.4.2009
MVP žákovské ligy Jiří Šoula

Please enter banners and links.

Loňský model se osvědčil a tak i letos se žákovská liga hrála ve dvou skupinách po 12 týmech. Jak dopadla základní část a kteří hráči nejvíce upoutali? To vše a navíc rozhovor s MVP si můžete přečíst jedině na portálu probasket.

Loňský model se osvědčil a tak i letos se žákovská liga hrála ve dvou skupinách po 12 týmech. Jak dopadla základní část a kteří hráči nejvíce upoutali? To vše a navíc rozhovor s MVP si můžete přečíst jedině na portálu probasket.

Na začátku sezony vzbudil velkou bouři nevole zásah STK, která oproti zvyklostem přesunula tým nasazený v kvalifikaci mezi "české týmy" (BK Pardubice) do skupiny B a nenasazené družstvo mezi "moravskými týmy" (BC Kolín) do skupiny A. Ač se všichni trenéři kladně vyjádřili k návrhu Petra Hály zavést po základní části play off, nebyl tento návrh přijat a ke konfrontaci mezi týmy obou skupin tak dojde až na Mistrovství České republiky.

Ve skupině A se tak mohly do bojů o postup na MČR zapojit i týmy, od kterých se to před sezonou nečekalo. Skupina měla být velmi vyrovnaná, za největšího favorita byl považován Sokol Písek. Změna nastala 11. listopadu, kdy bylo vyřízeno hostování Adama Pecháčka ze Sokola Žižkov do Sokola Pražského. Od této chvíle Sokol Pražský neprohrál zápas a většinou vyhrával vysokým rozdílem. O zbylá postupová místa se bojovala do posledního kola a nakonec se radoval Brandýs nad Labem a Písek, těsně za branami postupu skončil Kolín. Na dalších příčkách se umístil Děčín a za ním Domažlice. Ve druhé části tabulky se seřadili Vyšehrad, Liberec, Ústí nad Labem, Plzeň, Jičín a Sparta.

Ve skupině B dominovali hráči Pardubic, kteří za celou sezonu nepoznali jak chutná porážka a drtivě poráželi i soupeře z horních pater tabulky (rozdíl ve skóre nikdy nebyl menší než 20 bodů!!!). Dle papírových předpokladů se o 2 zbylá místa měla utkat družstva Snakes Ostrava, Proton Zlín, NH Ostrava a JBC Brno. Vzájemné souboje těchto týmů poznamenala značná nervozita a také absence důležitých hráčů. Nejvyrovnanější výkony předvádělo družstvo ze Zlína, které vedle porážek od Pardubic zaváhalo pouze v hale NH Ostrava a vybojovalo si druhé postupové místo. Snakes se většinu sezony potýkaly s absencí svého klíčového hráče Vašťáka, který však v rozhodujících utkáních s NH Ostrava i Brnem nastoupil a významně se tak přičinil o postup svého týmu ze třetího místa. Černý Petr v podobě 4. příčky zbyl na hráče Brna, o jediný bod ve skóre vzájemných utkání před NH Ostrava. Ve druhé části tabulky najdeme týmy BC Vysočina, Kroměříž, Tesla Pardubice, Hladnov, Kyjov, BBK a Prostějov.

Probasket vyhlašuje all stars ve složení Radek Kouřil (Snakes Ostrava), David Šubert (NH Ostrava), Jiří Šoula (BK Pardubice), Martin Peterka (BK Pardubice) a Adam Pecháček (Sokol Pražský).

Byť se hrálo ve dvou skupinách, lze konstatovat, že soutěži jednoznačně dominoval tým BK Pardubice, když v průměru nasázel svým soupeřům 110 bodů a obdržel jen 44. Procentuální úspěšnost trestných hodů činila 63% a počet nastřílených trojek v utkání činil průměrně 5,5 na zápas. Všechny tyto statistiky mají východočeši nejlepší, což jen podtrhuje jejich kvalitní výkony. Aby toho nebylo málo, nejlepším střelcem soutěže je Martin Peterka (34 bodů na zápas) a druhým nejlepším střelcem Jiří Šoula (30 bodů na zápas).

Zajímavostí soutěže je, že statistice úspěšnosti trestných hodů vévodí dva pivoti Martin Peterka a Prokop Slanina (JBC Brno) s úspěšností 75%.

Nejlepším trojkařem ligy je s úctyhodným průměrem 4 úspěšných pokusů na zápas David Šubert. Jediným utkáním, kdy se tomuto excelentnímu střelci nepodařilo promněnit trojku bylo domácí utkání NH Ostrava s JBC Brno. Ve zbylých 14 utkáních, ke kterým nastoupil, úspěšně trestal, když ho soupeř nechal na perimetru volného.

Volba nejlepšího hráče žákovské ligy byla velmi obtížná, protože každý z 5 hráčů zařazených do all stars byl velmi platný a podrobnější statistiky doskoků, asistencí, získaných a ztracených míčů nejsou k dispozici. Nakonec rozhodla komplexnost Jiřího Šouly. Nejen, že je druhým nejlepším střelcem žákovské ligy. Je také velmi dobrým doskakovačem, pro soupeře je velmi obtížné odstavit jej od útočného doskoku. Dokáže získat spoustu míčů a v obraně je velmi často tam, kde je to potřeba. Jeho rezervoár sil jakoby byl nevyčerpatelný, když soupeřům i spoluhráčům docházejí síly, on ještě přidá. Probasket vyhlašuje MVP základní části žákovské ligy hráče BK Pardubice Jiřího Šoulu. Jirka odpověděl redakci na několik otázek.

Kdy jsi začínal s basketbalem?
S basketem jsem začal ve čtyřech letech.

Jak často trénuješ?
Trénuji každý den.

Absolvuješ jen týmové tréninky se svým družstvem nebo máš indiviuální nebo s U16?
V Pardubicích trénuji s U 16 a když nejedu do Pardubic, tak trénuji v Kolíně a individuální mám pod vedením táty.

Děláš něco navíc sám doma nebo jinde?
Ano, skáču přes švihadlo a jakmile je teplo jezdím na kole.

Jací trenéři tě v minulosti trénovali?
Ivan Šmic a můj táta mně dovedl tam, kde jsem teď. Potom nemůžu zapomenout na mého prvního trenéra v Pardubicích Luboše Růžičku.

Co vidíš jako svoji nejsilnější basketbalovou stránku? A co jako nejslabší?
Nejsilnější asi moji rychlost a nejslabší levou ruku.

Jaké jsou cíle tvých týmů v play off a na MČR?
Být 1. jak na MČR tak v play off U 16.

Máš v plánu se živit jako profesionální basketbalista ?
Ano, sním o tom hodně dlouho a jdu si za tím.

Jakého nejvyššího vzdělání bys chtěl dosáhnout?
Určitě vysokoškolského, chtěl bych být zubařem.

Máš nějaké jiné zájmy mimo basketu?
Když mi zbyde čas tak ho trávím na PC.

Co děláš, když se neučíš do školy ani nemáš trénink?
Trávím s kamarády, nebo odpočívám.

Oblíbené jídlo, pití, kniha, film, hudba?
Řízky od mámy, dobrá voda, jahodová Agáta a doktor lupa, Coach carter a space jam, Hip Hop (Nelly), Metal (Lordi), Electro (Gigi D´agostino).

Probasket přeje Jirkovi mnoho úspěchů v jeho začínající kariéře.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace