eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Žákovská liga U14 – 1. kolo | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Žákovská liga U14 – 1. kolo

📁 Mládež 🕔25.1.2009
Žákovská liga U14 – 1. kolo

Please enter banners and links.

Podle očekávání se ve dvojičkách mělo rozhodovat o postupu na MČR. Ve skupině A se měl utkat Kolín s Brandýsem, ve skupině B pak postupové naděje mělo odkrýt ostravské derby NH – Snakes. Ve skupině A bylo utkání odloženo a ve skupině B slavili hostující hadi, když do utkání zasáhla jejich (pro zranění dlouhodobě odpočívající) opora Vašťák.

Podle očekávání se ve dvojičkách mělo rozhodovat o postupu na MČR. Ve skupině A se měl utkat Kolín s Brandýsem, ve skupině B pak postupové naděje mělo odkrýt ostravské derby NH – Snakes. Ve skupině A bylo utkání odloženo a ve skupině B slavili hostující hadi, když do utkání zasáhla jejich (pro zranění dlouhodobě odpočívající) opora Vašťák.

 

skupina A

 

Kondoři Liberec – BSK Jičín 65:59

 

BK Děčín – BK Ústí nad Labem 157:32

komentář domácí: "Děčínští žáci U14, hladoví po vítězství v ligovém utkání, jehož chuť neokusili už od konce listopadu, se na ústeckého soupeře vrhli s ohromnou energií a doslova drtili v severočeském derby soupeře od prvních sekund utkání. Soupeř, který dorazil ve standardním počtu hráčů, nebyl ale kompletní a na jeho herních činnostech to bylo znát. Náš tým doslova válcoval soupeře ve všech činnostech: v obraně, v útoku, úspěšně zdvojoval soupeře při přechodu na útočnou polovinu a hlavně těžil z ohromného množství ztrát ústeckých. Dá se říci, že domácí dnes ani nemuseli moc využívat nacvičené herní systémy, protože ne příliš mnohokrát se hrálo pět na pět. Utkání se již od prvních okamžiků vyvíjelo v prospěch děčínských. Ke konci první čtvrtiny si domácí tým dokázal vybudovat více než dvacetibodový rozdíl ve skóre (36:13), který v druhé čtvrtině zvýšil natolik (51:17), že si trenér domácích dovolil vyslat na posledních pět minut prvního poločasu všechny hráče z lavičky. Ani ti ale nezaháleli a svou pětiminutovku vyhráli s přehledem 21:9 a o poločase na tabuli svítilo skóre 72:26. Byla to právě třetí čtvrtina, ve které domácí zdecimovali hosty šňůrou 49:2 a otázkou bylo, v které minutě třetího dějství padne stobodová hranice. Stalo se tak ve 25. minutě utkání po rychlém protiútoku (a že jich dnes bylo!) kapitána Tomáše Kocuma. Stobodový rozdíl ve skóre se zrodil ve 34. minutě (130:30). Děčínští si dnes body rozdělili mezi sebe, každý hráč, který se dostal na palubovku, si s chutí zastřílel. Nejlepším střelcem utkání se stal pivot Michal Němec (40 bodů) následovaný trojící Kocum, Hanák a Šporn, kteří překročili dvacetibodovou hranici. Věříme, že po zítřejším utkání se stejným soupeřem na ústecké palubovce budeme moci hodnotit utkání také pozitivně.

střelci Děčín: Němec M. 40, Kocum 24, Šporn 23, Hanák 22, Kroutil 12, Němec F. 12, Hanzlík 9, Plaček 8, Chmelík 7

 

Sokol pražský – Sokol Vyšehrad 82:40

střelci Vyšehrad: Klimpera 14, Tomrle 9, Choutka 7, Fremut 6, Pavouček 2, Matuška 2

 

Sokol Písek – BA Sparta 119:74

komentář domácí: "Stručně: Krásnou a pohodovou jízdu Píseckých sršňů zastavila ega!! Tři králové pracující jako parní lokomotiva seřízena Švýcarskými hodináři drtila jedno z pražských ,,S,, krásným basketbalem. Bylo důvod tedy protočit všechny hráče a ani ti nezklamali a předvedli přesně to na čem jsme byli domluveni. V poločase sobotního zápasu zřejmě králům něco přelítlo přes nos. Od té doby viděli jen jednu polovinu hřiště a jen svoje číslíčko na světelné tabuli."

střelci Písek: Svoboda 28, Šlechta 21, Fořt 17, Koc 14, Šácha 11, Šteier 10, Filipov 9, Procházka 4, Plos 2, Forejt 2, Hrneček 1

střelci Sparta: Tošovský 19, Hájek 17, Sláma 10, Romanov 10, Fejfar 8, Přibyl 4, Weis 2, Marelja 2, Chona 2

Jiskra Domažlice – TJ Lokomotiva Plzeň 80:48

střelci Domažlice: Štípek 28, Kozina 18, Královec 9, Krůta 7, Tauer 6, Sochor 6, Klukan 4, Navrátil 2 

 

skupina B

 

JBC Brno – Jiskra Kyjov 86:69

Brno bez několika hráčů obvyklé sestavy dalo šanci mladým nadějím. K prvnímu ligovému utkání tak nastoupil nejmladší hráč soutěže Zdeněk Bláha (1998) a mezi až o tři roky staršími spoluhráči se rozhodně neztratil. Kyjov také nepřijel v plné síle a přivezl jen 7 hráčů. Počátek utkání byl zcela v režii domácích, kteří využívali svoji výškovou převahu, prosazovali se z pod koše, aktivní presinkovou obranou nutili soupeře k chybám a dovolovali hostům skórovat téměř výlučně po faulech z čáry trestného hodu. Hostující úspěšnost z této standardní situace byla však tristní a tak mohli brzy dostat šanci mladíci v domácím dresu. Ve druhém poločase nedokázali hráči Brna vyvíjet stále stejný tlak v obraně a vůbec nebránili ve skórování Bízovi, který byl dnes jasně nejlepším hráčem hostů, když jako jediný neměl ze soupeře obavy a nebojácně se prosazoval pod košem. Jedinou jeho slabinou v utkání byla úspěšnost šestek. V domácím dresu se prosazovali Marša, Štěpánek a Mynarčík. Hosté sympaticky hráli až do konce utkání, o čemž svědčí jejich závěrečná smršť 10:0 za poslední 3 minuty zápasu.

komentář hosté: "Do Brna na utkání s tradičním soupeřem jsme odjížděli v oslabené sestavě o sedmi hráčích. Utkání se sice od počátku vyvíjelo v náš neprospěch, a to hlavně kvůli špatné úspěšnosti při zakončování a trestných hodech (33/12). Ve druhé polovině jsme s domácími drželi krok a dařilo se nám i střelecky. Za přístup k utkání je možné pochválit všechny aktéry, vyzdvihnout pak můžeme Lukáše Bízu, který byl naším nejlepším střelcem."

střelci Brno: Marša 27, Štěpánek 19, Mynarčík 14, Anton 9, Líčeník 9, Nový 2, Herman 2, Sedláček 2, Bráblík 1, Wojtek 1

střelci Kyjov: Bíza 25, Bruno 17, Jedovnický 10, Machalínek 9, Přikryl 4, Konečný 4

 

BK Prostějov – Gymnázium Hladnov 61:72

komentář domácí: "Zápas dvou odlišných poločasů, dvou prodloužení a nakonec smolné koncovky. V prvních dvou čtvrtinách jsme soupeře přehrávali rychlým útokem, dařily se trestné hody. Druhý poločas se fyzicky zdatnější soupeř začal více prosazovat a nám se nedařilo zastavovat jeho nájezdy do koše ani za cenu faulů. Posledních 10 sekund jsme sice měli míč v držení, ale nepodařilo se nám dát koš a došlo na prodloužení. V prvním každý tým dal jen jeden koš a tak došlo na druhé prodloužení, které soupeř rozhodl ve svůj prospěch."

komentář hosté: "To zas byla šichta. Výhra ve druhém prodloužení. Zápas začal o 40 minut později. Samotný zápas trval skoro 2,5 hodiny. Poprvé jsme šli do vedení ve 47 minutě!!!"

střelci Prostějov: Žemlička 16, Pekárek 15, Novotný 8, Bláha 6, Kořínek 5, Kochaňa 5, Goga 4

střelci Hladnov: Krečmer 38, Chudý 13, Jaworek 6, Hegedus 6, Nesládek 4, Novotný 3, Masný 2

 

NH Ostrava – Snakes Ostrava 59:66

komentář hosté: "K prvnímu utkání o Mistra Ostravy pro sezónu 2008-2009 v kategorii U-14 jsme nastupovali v hale Tatran s vědomím, že vítězství přiblíží jednoho z týmů BK Snakes Ostrava a BK NH Ostrava letos vysněnému MČR. Utkání začal trochu lépe soupeř, když v páté minutě na ukazateli skóre svítilo 13:10 pro NH. Dlouho jsem hledal taktiku na tento důležitý zápas. Přípravné zápasy s NH, kde jsme prohráli jednou o 30 a podruhé dokonce o 36, ukazovaly, že jedině dobře organizovaná obrana by nám dokázala přinést ovoce. Na podle mého soudu nejlepšího hráče soupeře Dedka jsem postavil našeho obranáře Horkela, Kristiník měl na starost střelce Šuberta, Broskevič měl vytláčet Pešata a Radek Kouřil měl za úkol zesměšnit hráče Zumera. Úkolem bylo hrát předsunutou obranou k trojkové čáře, tak aby byla ochromena soupeřova snaha skórovat z delší vzdálenosti. Obranu jsme hráli se zdvojením do nájezdu, tedy s odstoupením ze slabé strany a výpomocí, s výpomocí pivota při rotaci křídelního hráče pod koš. Clony jsme řešily předskočením tak, aby nebyla možnost po cloně střílet, dopomoc ze slabé strany nedovolovala ani seběhnutí po cloně. Svůj tým jsem už v šatně nabádal, že se s týmem NH nemůžeme měřit útočně, ale naopak musíme co nejvíce vytěžit z již předem určené připravené obrany a založit na tom celé utkání. Od již zmíněné 5.minuty první čtvrtiny jakoby moji svěřenci začali tuto taktiku naplňovat. Trochu jsme soupeři odskočili na 15:21. V druhé čtvrtině byl vidět atraktivní žákovský basketbal, kde hlavně moji hráči měli těžit z již zmíněných obranných kombinací v celkem dobře organizovaném obranném systému. Jenže chvíli plnili úkoly dobře a chvíli ne. Důležité bylo, že v poločase byl stav utkání o šest pro nás. O přestávce jsem nabádal k soustředěnosti při určených obranných činnostech a to se vyplatilo. V šesté minutě 4.čtvrtiny jsme vedli 59:47. Dokázali jsme ubránit 36 minut utkání na soupeřově hřišti na 47 bodů. Škoda jen, že v závěru, kdy soupeř vytáhl obranu, jsme poslední 2.minuty utkání prohráli 3:9. Soupeř nám dal celkem 59 bodů a to je na útočně laděné družstvo NH málo. Překvapení bylo na světě. Nikdo moc vítězství Snakes nečekal. V útočné fázi zaslouží pochvalu Radek Kouřil, zápas mu vyšel, dal 32 bodů. Pochválit za obrannou fázi bych ale chtěl celé družstvo. Dobře stanovená taktika, které se hráči drželi vycházela a vedla k úspěchu. Zápas odehrálo sedm hráčů, ale dík patří i lavičce, kde seděli kluci připraveni okamžitě zaskočit. Dík patří i všem rodičům a divákům, kteří nás přišli podpořit.Vyhráli jsme 66:59 první zápas, ale nedělní odveta nás čekala."

střelci Snakes: Kouřil 32, Veselý 14, Kristiník 10, Klečka 4, Broskevič 3, Horkel 3

 

BK Synthesia Pardubice – Tesla Pardubice 113:37

komentář domácí: "Páteční odveta pardubického derby v lize žáků byla ve znamení neuvěřitelného trápení domácích hráčů s betonovou zonkou soupeře v prvních šesti minutách hry, které hosté při držení míče asi 80:20% pro domácí vyhráli 4-6. Poté se ale domácí spáči i přes to, že se hrálo až po večerníčku od 19.15 hodin přece jenom začali probouzet a zejména zásluhou agilního ŠOULY konečně soupeře rozběhali – zbylé 4 minuty 1. čtvrtiny vyhráli 18 – 0 a zápas dostal očekávaný charakter. Žádné velkolepé představení domácích se ale ani tentokrát nekonalo a nejpozitivnější úsek odehráli ve 3. čtvrtině hráči ročníku 96 střídavě doplnění ŠOULOU či PETERKOU. Ti dokázali vyhrát čtvrtinu 21 – 11 i přes absolutní výškovou převahu Tesláků. Závěr už byl jenom otázkou toho, kdo vstřelí stý bod pod hrozbou rodičovské úhrady veškerých nákladů na tradiční pozápasové rodičovské seanci. Asi na osmý pokus protrhl poklop na koši FADRNÝ a jeho otec „pekař Fáďos“ na tribuně zezelenal. Bude asi o víkendu muset upéct dvojnásobné množství housek pro Glóbus, aby se finančně zahojil."

střelci BK: Šoula 32, Peterka 30, Hanuš 19, Fadrný 16, Vlček 6, Dohnal 6, Veselý 2, Dohnal 2

 

Proton Zlín – TJ Slavia Kroměříž 105:47

komentář hosté: "Soupeř z nejtěžších nás čekal o víkendu v utkání dvojiček. Adept na medailové umístnění v této sezoně – výběr Střední Moravy pod hlavičkou Protonu Zlín, byl evidentně nad jejich síly. Soupeř nás převyšoval výškově, rychlostí, dravostí a zvyšujícím se obranným tlakem v průběhu utkání taky přinutil k nespočetnému množství ztracených míčů. V prvním utkání ve Zlíně jsme zahráli výborně do 12. minuty, kdy na 21:26 upravil trojkou Osina. Pak se vše sesypalo jako domeček z karet a šňůra domácích 30: 4 rázně ukončila veškeré naděje na dobrý výsledek."

střelci Kroměříž: Šibor 19, Navrátil 6, Přikryl 6, Morong 4, Osina 4, Pražák 4, Kaliňák 2, Vrána 2

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace