eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Liga U20 | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Liga U20

📁 Mládež 🕔30.1.2009
Liga U20

Please enter banners and links.

Soutěž fungující teprve dva roky má za úkol pomoct mladým hráčům při přechodu do mužských složek. I když je mnohými hráči i trenéry zatracována jistě má svoji kvalitu o čemž napovídá hráčské obsazení,které bylo loni i letos. Za zmínku stojí třeba Jiří Kysela (A plus ŽS Brno dnes už figuruje v 1.lize mužů v Benešově), nebo Jiří Slavík (Chomutov-K.Vary-USK), Lev a Malý (dříve Sokol Žižkov dnes 1. liga mužů v Trutnově) a dá se pokračovat velkou škálou hráčů. Ano i v této soutěži působí či působili mladí čeští talenti, kteří se dokázali uchytit v mužských složkách. Tím bych ukončil krátké představení soutěže a věnoval se letošnímu ročníku.

Soutěž fungující teprve dva roky má za úkol pomoct mladým hráčům při přechodu do mužských složek. I když je mnohými hráči i trenéry zatracována jistě má svoji kvalitu o čemž napovídá hráčské obsazení,které bylo loni i letos. Za zmínku stojí třeba Jiří Kysela (A plus ŽS Brno dnes už figuruje v 1.lize mužů v Benešově), nebo Jiří Slavík (Chomutov-K.Vary-USK), Lev a Malý (dříve Sokol Žižkov dnes 1. liga mužů v Trutnově) a dá se pokračovat velkou škálou hráčů. Ano i v této soutěži působí či působili mladí čeští talenti, kteří se dokázali uchytit v mužských složkách. Tím bych ukončil krátké představení soutěže a věnoval se letošnímu ročníku.

V letošním roce nastupuje v lize U20 ročník 89-90. Do soutěže se přihlásilo 17 týmu, které byli rozlosovány do dvou skupin. Utkají se systémem každý s každým a na konci čtyři nejlepší týmy z obou skupin svedou bitvy o mety nejvyšší.
Jako největší favorit se jeví Karlovy Vary, které staví na svých odchovancích, kteří vloni patřili mezi nejlepší hráče Chomutova, kam hostovali. Trio hráčů Zolotarov, Myšička, Dufek má průměry přes 20 bodů na utkání, takže když k tomu připočteme jejich zkušenosti z první nebo druhé ligy mame o favoritovy skupiny A jasno. Jenže nic není tak jasné jak se zdá.

Dalším z velkých týmů ve skupině A je Sokol Žižkov. Pro většinu lidí možná neznámý tým leč velmi silný a zkušený. Opírá se o bývalé hráče Sokola Pražského jako je například Milan Kucharič nebo Adam Poche. Tým je velmi dobře typově složen a opírá se hlavně o domácí prostředí ve své sokolovně. Jedinou slabinou je přístup hráčů,neboť se často stává že Žižkov odjíždí na venkovní zápasy oslaben o svoje největší hvězdy.

Třetím do party silných týmů je Slovan Mariánské Lázně. Tento tým už několik let drží spolu a největší předností je domácí prostředí kde se takřka nedá vyhrát. Tým je vedený ostříleným rozehravačem Martinem Máchou, který s pivotmanem Markem Bielkem obstarává okolo 50 bodů na zápas. Z dalších hráčů stojí za zmínku Simon Bytel, který je vynikajícím střelcem z perimetru, ale neodehrál mnoho zápasů. Poslední známou tváří v dresu Mariánských Lázní je Vít Petrák. Hráč USK Praha U16 pro svou vytíženost v Praze odehrál pouze dva zápasy v nichž nastřádal 26 bodů.
Ač by se mohlo zdát, že tyto tři týmy musí mít neotřesitelnou pozici v soutěži díky svým zkušenostem není tomu tak.

Favority prohání mladý, perspektivní tým Benešova. Dravé mládí v kombinaci s obrovskou vůlí po vítězství prohání nejednoho favorita i na jejich palubovkách. Tým složen převážně z ročníku 91 je doplněn několika hráči ročník 89 a 90. Mládí je sice velkou předností, ale taky obrovskou slabinou. Tým nemá vyloženého tahouna jako je to u předešlých týmů a tak se stává, že nedokáže dovést výborné zápasy do vítězného konce. Pro příklad lze uvést utkání v Mariánských Lázních, v poločase + 16 a nakonec prohra o 2 body košem v poslední sekundě, doma s K. Vary v půlce třetí čtvrtiny +15 a prohra o 5. Tým se opírá o D. Kratochvíla, který dokonce čas od času nakoukne do 1.ligy. V lize U20 má průměr 19,5 bodu na utkání. Další výrazné postavy jsou F. Vondráček mozek celého týmu, který v současné době chybí a je to citelně znát, dále T. Masár, který je specialistou hlavně na obrané činnosti a potom také duo pivotů Fiala, Vorel. Největší zbraní mladého Benešova je agresivní obrana, která hodně vyčerpává, což je vzhledem k ne moc široké lavičce někdy problém.

V pořadí dalším mladým týmem je BK Tábor. Tým nastupuje převážně s ročníkem 90 doplněným dvěma zkušenými borci Tomanem a Heršálkem ročník 89. Tábor těží ze své nedobytné pevnosti kde padl ze svým letošních 7 porážek jen jednou s lídrem soutěže K. Vary. Jinak si doma počíná Tábor 100%. Opírá se hlavně o dvě individuality P. Tomana 22 bodů na zápas a P. Heršálka 16 bodů na zápas. Ve venkovních zápas je Tábor o poznání slabší a tak dokázal přivézt vítězství pouze ze Slaného.

Dalším týmem pouze domácího prostředí je Sokolov. Jeho značně rozdílné výsledky jsou zapříčiněny kádrem. Na venkovní zápasy odjíždí v 5 až 7 hráčích a už nejednou museli dohrávat ve 4 respektive i dvou hráčích. V týmu vyčnívá pouze pivot Milan Važan 18,5 b/zápas, který stíhá i druhou ligu mužů v Sokolově. Dále už máme v Sokolově vyrovnané hráče s průměrem 5-9 b/z.
Jako první z pražských celků přestavíme družstvo Fénix Modřany. Tým vedou zkušení Martin Chotaš, Tomáš Jelínek a Dávid Vais. Všichni tři  ostřílení borci jsou výtečnými střelci hlavně Jelínek je velmi nebezpečný trojkař. Ač tým neoplývá výbornými výsledky doma už porazil nejednoho favorita v minulém kole třeba Mariánské Lázně.

Druhý pražský tým je sice o podstatně slabší, ale taky velmi nebezpečný. Po příchodu Milana Urbana z WBA se stal Meteor Praha velmi silným týmem a taky dokáže prohnat lídry. Například doma trápil Benešov až do poslední vteřiny když sice vedli 10 minut před koncem o 15 bodů, ale prohráli o 1 bod. Další postavou je Adam Dirlbeck, který hostuje ze Sokola Pražského B a výrazně se bodově prosazuje.
Posledním týmem skupiny A je BC Slaný. Outsider skupiny, který spoléhá na zonovou obranu ve své deprimující hale. Tým vedou tři hráči(Nič, Chmela, Kučera) bez pomoci ostatních takže 2 vítězství jsou odpovídající.

Ve skupině  B je situace podobná. Favorit Nymburk potvrzuje svoji dominanci a s bilancí 9-2 vládne. Opírá se hlavně o Petra Valce, Jana Hubálka, Tomáše Holíka a Marka Haffnera. Všichni hájí dres Nymburka taky v 2. lize mužů a svoje zkušenosti bohatě využívají v lize U20. Předností týmu je hlavně drtivá ofenzíva, ke které dokáže Nymburk přidat když je potřeba i kvalitní obranu.

Druhý tým tabulky je Hladnov. Největší zbraní je vyrovnanost celé základní pětky, která střílí okolo 80 bodů. Horší je pokud si chtějí všichni odpočinout potom se tým dostává do potíží. Hlavním tahounem je Tomáš Mičůnek a Marek Zágora.

Třetím vzadu je Karviná. Tým vedený Odehnalem na křídle a Hřebíkem na pivotu je velmi kompaktní  a nesmírně silný přes svoje mládí. Předností je taktéž kvalitní obrana podpořená trojkovou palbou jak je to u většiny moravských týmů.

Dalším do party se řadí Chrudim vedená pardubickým čahounem Vošlajerem, který je nejlepším střelcem týmu s průměrem 27 bodů. Po slibném začátku dochází Chrudimským dech a  v současné  době mají bilanci 6:4.

Snakes Ostrava ustupuje ze svých dominantních mládežnických pozic a v lize U20 okupuje pozice číslo pět s bilancí 5-5. Tým je veden trojicí Gniadek, Ihring, Paleček, kteří se svojí ostrostřelbou trojek drží Ostravu ve většině zápasech.

BC Nový Jičín není kvalitním nástupcem svého týmu z Mattoni NBL a s bilancí 2-10 se drží na spodních příčkách tabulky.

Předposledním týmem je Humpolec. Tým pod taktovkou Petra Slámy 23b/z sice okupuje spodní pozice s bilancí 4-6 ale předvedenou hrou jistě dokáže zaujmout.

Poslední Nová Paka mají jednoho střelce a to opravdu stačí na bilanci O-10. Jediný střelec je Sarpong a ten opravdu na vše nestačí i přes svoje mladí je tento tým možná trochu zatracovaným. 

 Autor: Tomáš Masár

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace