eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Extraliga U16 – 9. kolo | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Extraliga U16 – 9. kolo

📁 Mládež 🕔12.11.2008
Extraliga U16 – 9. kolo

Please enter banners and links.

Šlágrem 9. kola extraligy kadetů bylo utkání dosud neporažených Klatov s ambiciózním Pískem, který na své palubovce body nerozdává. O vyrovnanosti a dramatičnosti utkání svědčí stav po 3. čtvrtině 39:39. Sršni nakonec domácí trvz uhájili. Další favorité Pardubice a Vyšehrad doma s Opavou, resp. Plzní také zvítězili a ani výsledky dalších utkání se nedají označit za výrazné překvapení, snad jen domácí porážka Brna od oslabeného Ústí o 14 bodů neodpovídá kvalitě hráčského kádru.

Šlágrem 9. kola extraligy kadetů bylo utkání dosud neporažených Klatov s ambiciózním Pískem, který na své palubovce body nerozdává. O vyrovnanosti a dramatičnosti utkání svědčí stav po 3. čtvrtině 39:39. Sršni nakonec domácí trvz uhájili. Další favorité Pardubice a Vyšehrad doma s Opavou, resp. Plzní také zvítězili a ani výsledky dalších utkání se nedají označit za výrazné překvapení, snad jen domácí porážka Brna od oslabeného Ústí o 14 bodů neodpovídá kvalitě hráčského kádru.

BK Synthesia Pardubice – BK Opava 95:38

Hosté přijeli do Pardubic oslabeni o tři hráče základní sestavy, přesto zpočátku působili sympatickým dojmem a dělali Pardubicím aspoň jakés takés potíže. Ty však skončily podstatně koncentrovanějším přístupem domácích ve 2. čtvrtině hry a skóre rychle začalo nabírat obvyklých rozměrů při zápasech Pardubic U16 v hale na Dukle. Ačkoli se prostřídalo všech 12 přítomných hráčů, na vývoji hry se nic nezměnilo ani po přestávce a tak ze všech sil bojující Slezané mohli odjet z Pardubic alespoň s pocitem ubránění nepopulární stobodové hranice.  Ještě větší zásluhu než oni na tom ale měli domácí spalovači šancí a zejména trestných hodů, které byly nejvýraznější slabinou pardubického týmu po celý víkend. S výjimkou první čtvrtiny však tým Pardubic zaslouží pochvalu za aktivní obranu, jejímž výsledkem je pouhopouhých 38 inkasovaných bodů, což se v extraligových soutěžích opravdu tak často nedaří!

střelci Pardubice: Kříž 26, Andres 15, Pacák 10, Šimon 7, Bahník 7, Chalupník 7, Heřman 6, Peterka 6, Lachman 6, Hývl 3, Mikulecký 2

střelci Opava: Hulva 10, Kvapil 8, Bohm 6, Černohorský 6, Kořistka 4, Řemelka 2, Groda 2

BK BCM Prostějov – BCM Slezská Ostrava 49:79

Prostějov si po sobotním vítězství nad Opavou věřil, že by si i v neděli mohl připsat další čárku do kolonky domácích výher. Zatím došlo k pravému opaku, orli nastoupili bez chuti hrát a téměř se porazili sami. Zklamaný trenér Budňák jen dodal : " Kdo neviděl, neuvěří …" Hosté paradoxně hráli rovnocennou partii až do 7.min. 1. čtvrtiny, kdy si 3. faul připsala jejich hvězda Adam Urbánek. Po jeho nuceném střídání se ostravští dirigovaní rozehrávačem Šafaříkem pustili do kolektivního basketbalu s rychlým protiútokem, trpělivou hrou a začali utkání otáčet ve svůj prospěch. Pozdější návrat hostujícího lídra zpět na palubovku slušný výkon Ostravy ještě podpořil a jak se dalo čekat, stal se Urbánek jasně nejlepším střelcem utkání.

střelci Prostějov: Staněk 16, Buriánek 9, Plhák 7, Schuster 5, Krhovský 4, Medek 3, Pěnička 3, Žemlička 2

střelci Ostrava: Urbánek 35, Šafarčík 11, Vícha 9, Háša 6, Habily 6, Vidlička 4, Jozek 4, Veverka 2, Kovalčík 2

Sokol Písek – TJ Klatovy 48:41

Tým z podhůří Šumavy přijel do Písku s bilancí 7-0 a s čerstvým skalpem v podobě jasné výhry na Vyšehradě. Vstup do utkání sršňům vůbec nevyšel především na útočné polovině a záhy prohrávali 0:6. Pak přeci jenom občas nějaký koš dali, ale celkově byla střelecká potence v první půli katastrofální a to jak z perimetru, tak i z poměrně jasných pozic. Tomu odpovídalo i poločasové skóre 20:30. Poháněni hlasivkami z publika předvedli domácí hráči tradiční nástup do sršní arény ve druhém poločase, kdy vtrhli na palubovku jako uragán, začalo jim to padat do koše a za 4 minuty bylo vyrovnáno. Pak začala bitva, která popravdě příliš basketbalové krásy nepřinesla, ale tak to někdy bývá. Do závěrečné části se šlo za vyrovnaného stavu 39:39 a jako vždy hlasití domácí diváci se těšili na dramatickou koncovku. Aktivní písecká zónová obrana nedovolovala přihrát na Volmuta pod koš a když už se k němu dostal míč, byli u něj 2-3 hráči. Taktéž další opora hostů Kuneš již mlela z posledního, protože dva zápasy ve vysokém tempu na ní byly znát. Nebasketbalové skóre poslední čtvrtiny 9:2, značilo, že únava a stres se na hráčích podepsaly, nicméně domácí si připisují 2 body do tabulky a na svého dnešního soupeře ztrácí již pouze bod.

střelci Písek: Duda 16, Šlechta 13, Linhart 9, Fait 5, Německ 3, Vokálek 2

střelci Klatovy: Volmut 14, Kuneš 11, Luňák 6, Drozda 4, Krůta 2, Bernas 2, Aušprunk 2

Sokol Vyšehrad – Lokomotiva Plzeň 73:59

Ze začátku utkání měl Vyšehrad časté ztráty a příliš mnoho faulů a Plzeň tak držela s favoritem krok. Po první čtvrtině byl stav 17:16. Ve druhé části hry hosté nepromněňovali své střely a domácí toho využili a vybudovali si 18 bodový náskok. Po time outu snížil přesnými zásahy lídr hostujícího týmu Švandrlík na přijatelný poločasový rozdíl 10 bodů. Ve druhé části již Vyšehrad hru kontroloval, náskok si udržel a dotáhl utkání do vítězného konce.

komentář trenéra Plzně: "V nedělním utkání na Vyšehradě naše družstvo střídalo lepší okamžiky s horšími a o výsledku rozhodla větší vůle po vítězství a zodpovědnost vyšehradského celku. Pouze na začátku zápasu jsme plnili taktické pokyny a zodpovědně bránili. Ve druhé čtvrtině nám soupeř odskočil na rozdíl 10 bodů díky proměňování rychlých protiútoků. I přes snahu zvýšit agresivitu v obraně si zkušený domácí tým udržoval mírný náskok. Nás může mrzet neúspěšné zakončování jednoduchých akcí a ztráty míčů již při rozehrávce.

– zápasu: neproměňování jednoduchých akcí, špatná obrana – nebraní na záda, neschopnost bránit hráče na přihrávku

+ zápasu: zisk míčů při zónovém presu"

střelci Vyšehrad: Bernáth 31, Hampejs 28, Bohadlo 9, Haltmar 3, Lukáš 2

střelci Plzeň: Švandrlík 22, Svoboda 14, Bína 14, Batysta 2, Sucharda 2, Terč 2, Tomšů 2, Kříž 1

BA Sparta – Proton Zlín 33:79

střelci Zlín: Bajar 21, Šiška 20, Václavek 12, Javořík 8, Sylla 6, Salač 6, Studený 3, Kotík 3

USK Praha – BCM Moravská Ostrava 78:59

komentář trenéra USK: "První z ostravských týmů, se kterým se letos střetli naši kadeti, byl tým BCM Moravská Ostrava. Družstvo složené z velkého počtu hráčů ročníku 1994 už od rozcvičení ukazovalo, že přijel představitel jedné z velkých mládežnických základen u nás. Úvod utkání ale zastihl v lepším světle hráče USK, kteří rychlým přechodem do útoku získali vedení, které během první čtvrtiny navýšili celkem na 16 bodů, 24:8. Opět však po dobré pasáži hry přišel kolaps ve hře domácích, nedůslednost při obranném doskakování a někdy až minižákovské chyby a ztráty míčů daly šanci soupeři se nadechnout. Ten nabídnuté šance ihned využil a byli to právě hosté, kdo diktoval hru ve druhé desetiminutovce utkání. Agresivní obranou donutili naše hráče k lehkým ztrátám a slibný náskok se začal velmi rychle ztrácet. Ve 36. minutě předvedli hosté dokonalý zvrat v utkání a dostali se poprvé v zápase do vedení o 2 body. Navíc pro pět osobních chyb musel střídat Pavel Jiránek. Tento kritický stav ale dokázali naši hráči zvládnout, rozehrávky domácích se ujal Vít Petrák a vzal osud utkání do svých rukou. Zaznamenal patnáct z celkem dvaceti následných bodů USK a dokázal tak vrátit domácím uklidňující vedení. Velmi sympaticky hrající Ostrava už na tento nástup nedokázala odpovědět a o osudu utkání už v závěrečných minutách bylo jasno. Ostrava na Folimance ukázala snahu o moderní agresivní basketbal a tak je u tohoto týmu spíše jen otázka času, kdy tento tým půjde výsledkově vzhůru."

komentář trenéra Ostravy: "Celý zápas ovlivnila první čtvrtina kdy jsme vstoupili zcela nekoncentrováni a prohráli ji 24-8!!! Po důrazném pohovoru jsme obranu vytáhli a to USK trochu zaskočilo a náskok jsme stahovali!!! V 6 minutě 3.čtvrtiny jsme srovnali na 39:39 a dokonce šli do dvoubodového vedení! Potom se však rozehrál Petrák,který nám nastřílel za druhý poločas 19 bodů a celkově 30!!! Až na první čtvrtinu jsme odehráli vyrovnané utkání!!! Trochu mě mrzí výkon rozhodčích."

střelci USK: Petrák 30, Truhlář 13, Vakrčka 11, Lipovskij 9, Jiránek 8, Hrudka 7

střelci Ostrava: Kouřil 18, Lyčka 12, Kobsa 6, Klečka 6, Vlasák 4, Landor 4, Veselý 3, Vachutka 3, Navrátil 3

JBC Brno – BK Ústí nad Labem 66:80

Ústí přijelo do Brna bez hráčů, kteří hostují z Litoměřic a mělo tak být dle papírových předpokladů slabší než bývá v domácím prostředí.  Zpočátku hosté nepromněňovali své střelecké pokusy ze střední vzdálenosti a jejich zónový presink hravě prodribloval domácí rozehrávač Buček. Na straně domácích k zápasu nepříliš aktivně přistoupili Hrabovský a Jeřábek, takže skóre bylo celkem vyrovnané. Po time outu trenéra Bára se hosté zlepšili v zónovém presu a vybudovali si několikabodový náskok, který musel domácí trenér Janík zastavit svým time outem a také střídáním. Po první čtvrtině vedlo Ústí o 7 bodů, nicméně k obratu zaveleli brněnští náhradníci Petlák a Křivánek, k nimž se přidal další hráč z lavičky Harašta. Do přestávky se Brno dostalo do vedení 32:30, ale poté byla na hřišti k vidění exibice Feštra a spol. Hostující rozehrávač dal koš, kdy se mu chtělo, posílal rychlá křídla do protiútoku a domácí jen přihlíželi a nemohli se prosadit ani na útočné polovině. Nárůstání náskoku severočechů zastavil příchod Hrabovského, který vedle Šaňáka, jako jediný dokázal přidat body na konto svého celku. Domácí ovšem vyhrát nechtěli, protože nevyužili útočné potence svých pivotů a nadále pořádali v obraně den otevřených dveří, pod heslem "když už výjimečně soupeře nepustím do bedny, tak ho nechám aspoň zcela volného pro střelu, aby mohl dát koš". Výsledkem bylo 50 obdržených bodů ve druhé půli a hosté se tak mohli vydat na dalekou cestu domů v roli jediného pronásledovatele Pardubic, který ještě nepoznal hořkost porážky.

střelci Brno: Šaňák 20, Hrabovský 15, Kyzlink 11, Petlák 8, Křivánek 6, Jeřábek 4, Muller 2

střelci Ústí: Feštr 27, Bejček 20, Puhl 17, Krombholz 10, Fiala 4, Pilný 2

BC Vysočina – Sokol Pražský 87:62

střelci Vysočina: Novák 30, Krajcigr 26, Mísař 10, Buben 8, Plešingr 7, Novotný 4, Janík 2

střelci Sokol Pražský: Kološ 17, Zelenka 8, Dvořák 8, Smrž 7, Ghibellini 6, Reimer 6, Lasovský 4, Blažek 3, Steinhauser 2, Daněk 1

 

tabulka
1. BK Synthesia Pardubice 8 8 0 745:444 16
2. BK Ústí nad Labem 8 8 0 703:530 16
3. TJ Klatovy 8 7 1 607:474 15
4. TJ Sokol Písek 8 6 2 668:553 14
5. Sokol Vyšehrad 8 6 2 591:516 14
6. Proton Zlín 8 5 3 555:491 13
7. TJ Sokol pražský 8 5 3 569:546 13
8. Jihomoravské basketbalové centrum Brno 8 3 5 588:611 11
9. BC Vysočina 8 3 5 629:665 11
10. BC Lokomotiva Plzeň 8 3 5 540:606 11
11. BCM Moravská Ostrava 8 2 6 553:579 10
12. USK Praha 8 2 6 532:571 10
13. BCM Slezská Ostrava 8 2 6 540:612 10
14. BK Breda & Weinstein Opava 8 2 6 537:637 10
15. BK BCM Prostějov 8 2 6 485:658 10
16. BA Sparta 8 0 8 396:745 8

 

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace