eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Rozhovor s trenérem Zbyňkem Cholevou | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Rozhovor s trenérem Zbyňkem Cholevou

📁 Rozhovory 🕔6.10.2008
Rozhovor s trenérem Zbyňkem Cholevou

Please enter banners and links.

Zbyněk Choleva je členem novojičínského týmu již dlouhou řadu let. Poprvé se na pozici asistenta hlavního týmu objevil v sezóně 1996-1997. Zbyněk je setrvale na pozici trenéra A týmu již od konce sezóny 2006-2007.

Zbyněk Choleva je členem novojičínského týmu již dlouhou řadu let. Poprvé se na pozici asistenta hlavního týmu objevil v sezóně 1996-1997. Zbyněk je setrvale na pozici trenéra A týmu již od konce sezóny 2006-2007. V této sezóně novojičínský tým zaznamenal nejhorší výsledek v ligové historii, když vypadl již ve čtvrtfinále s A Plus Brno. Ti, co tuto sezónu pamatují ale jistě dají za pravdu, že Zbyněk na špatném výsledku podíl neměl, naopak, tým převzal na konci základní části a celé mužstvo výrazně vyburcoval k daleko lepším výkonům. Loni své kvality ukázal naplno a s týmem, se kterým byl od začátku sezóny, vybojoval výborné druhé místo v naší lize. Zbyněk Choleva po celou dobu pracuje bez asistenta.

Jelikož skončilo přípravné období, rozhodl jsem se Zbyňka požádat o rozhovor, ve kterém by přípravu okomentoval.

Na úvod bych se Tě chtěl zeptat jak hodnotíš průběh přípravy, jak jsi zatím spokojen s výkony nového týmu Geofinu?

Příprava je vždycky velmi důležitá a méně oblíbená u hráčů, protože se méně pracuje s balónem a více se musí pracovat na fyzické přípravě. To si myslím, že se nám dařilo, byť tady v domácích podmínkách, což sice není úplně ideální, ale já myslím, že jsme to zvládli a že natrénováno máme dost. Co je však velký problém, že kompletní jsme byli akorát první den zahájení sezóny, potom nás trápila spousta zranění a onemocnění, takže pořád jsme nebyli kompletní. Hodně nás to limitovalo a já doufám, že to nebude poznat , že ligu začneme úspěšně. Doufám, že se nám bude na začátku dařit, protože začátek je vždy důležitý, tým potřebuje pohodu.

Do týmu přišlo několik nových tváří, mohl by jsi je nějak zhodnotit, jak jsi prozatím spokojen s jejich výkony?

Nejcitlivější místo rozehrávače zaplnil Manny Ubilla ve dvojici s Jurou Gavlákem a myslím, že se budou doplňovat a podávat dobré výkony. Manny je vynikající hráč. Teď jde o to, aby se sehrál s týmem, aby porozuměl potřebám týmu a aby s ním dokázal spolupracovat, protože má na to být vynikajícím rozehrávačem.

Další nový hráč je Dušan Pandula, slovenský reprezentant, který zatím odvádí skvělou práci a to my potřebujeme. Je to hráč jak do obrany, tak do útoku. Má navíc vůli doskakovat i dobře bránit, takže myslím, že bude velmi platným hráčem.

Jamar Smith měl atletické předpoklady k tomu, aby nás posílil, bohužel ho v přípravě limitovalo zranění kolene a navíc přechod do cizího prostředí je vždy obzvlášť těžký a mě se zdálo, že on je ještě příliš mladý na to aby to zvládl a odváděl již super výkony , které jsme od něj očekávali, takže v kombinaci s kolenem a plánovanou operací se klub rozhodl hledat za něj náhradu.

Posilou pod košem jistě bude Pospíšil, který přichází z Ostravy. Loňskou sezónu spoustu času promarodil, takže já doufám že onemocnění, díky kterému je teď na lavičce je to poslední a v sezóně nám pomůže tak jak on to umí a budeme tím mít velmi silnou čtveřici na pozici pivotů.

Rád bych však zdůraznil, že se nám podařilo v týmu udržet i opory loňského ročníku Walkera a zejména pak Šaroviče, dále také další hráče jako Juru Gavláka, ale i ostatní hráče, kteří již delší dobu působí v našem dresu.

Můžeš zhodnotit hráče kteří odešli? Jak moc budou týmu chybět nebo právě naopak chybět nebudou?

zdroj www.basketnj.cz, Petr KociánTo se nikdy nedá říct, ti hráči nejsou ve stejných situacích. Joe Chapman byl velice dobrý hráč na obou stranách hřiště, uměl hrát i zády ke koši a jeho odchod je určitě oslabení. Doufám, že Dušan Pandula bude odvádět stejnou práci, ne-li lepší.

Další oslabení na křídle, Marek Štec, taky výborný obránce a dobrý útočník, to je opět díra, se kterou si musíme poradit.
Do třetice Hurl Beechum jako famózní střelec , který se týmu vždycky hodí, protože trojka je více než dvojka a navíc byl i dobrý obránce a dobrý hráč, který má velké zkušenosti a věděl, co hra potřebuje.

Mateje Ventu nahradí, doufám, Manny Ubilla. Matej byl skvělý, měl spoustu energie a dodával energii i týmu a myslím si, že Manny je stejně dobrý hráč a že sílu bude rozdávat taky.

Ondra Šoška jako dobrý střelec, na pozici pivota je vynikající. Poté, co odešel do Opavy, místo něj přišel Zbyňek Pospíšil.

Myslím, že jsme udělali hodně proto, aby se díry zalepily a byli jsme tak silní jako loni.

Z Tvé pozice ligového trenéra, myslíš si, že ostatní týmy do nové sezóny posílily, nebo máš naopak pocit že oslabily?

To zase dopředu nejde říct. Jména můžou být skvělá a i přesto to nemusí šlapat. Podle toho co se dočítám v novinách, tak se zase špice rozrůstá. Adeptů na finále je více, což je dobře, když je zase o něco kvalitnější a zajímavější soutěž pro diváky. Pro nás to ale bude těžší, protože máme zase o několik kvalitněších soupeřů více. Je tady Nymburk, Prostějov, Pardubice, Děčín, USK, Ostrava, Kolín, to jsou všechno týmy, které už mají spoustu peněz a kvalitní hráče, takže tyto týmy budou silné, jak uvidíme hned v prvních kolech. Takže jak jsem řekl, bude důležité ji dobře začít, protože loni jsme začali dobře a pak jsme se na tom chvilku vezli, což je dobře. Já doufám, že se nám to samé povede i letos a snad to potvrdíme i dobrým výsledkem v lize a ukážeme svoji sílu.

Kdybys měl zapřemýšlet nad přestupy které proběhly v ostatních ligových týmech, co bys viděl jako nejzajímavější změny, které se udály?

Tak Nymburk má Gorana Jagodnika, to je super hráč, není nejmladší, ale má na to být v Nymburku velkou oporou. Rančík odešel, ale i přesto si myslím, že to bude stejně silný tým, ne-li silnější. Hodně posílil Prostějov, získali Beechuma, mají nového trenéra a pod košem slovenského reprezentanta Richarda Leško. Pardubice získaly dva Litevce na křídle, Tomáše Grepla, který se vrací z Německa. Děčín získal pod koš Johna Ofuegbua, takže budou pod košem také velice silní. Kolín získal dva Američany, kteří prozatím dávají v přípravě hodně bodů. V USK zůstal Roderick Platt, sice odešel Wagner, ale mají reprezentanty Kotase a Satoranského, uzdravil se Rerko, takže USK bude opět silný tým. Není slabých soupeřů a teprve soutěž ukáže, který z hráčů je opravdu nákup číslo jedna.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace