eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Rozhovor s Pavlem Staňkem | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Rozhovor s Pavlem Staňkem

📁 Rozhovory 🕔26.9.2008
Rozhovor s Pavlem Staňkem

Please enter banners and links.

Po čtyřech sezonách v rakouském Welsu okusí pivot Pavel Staněk opět českou nejvyšší soutěž v dresu BK Prostějov. S jakými vyhlídkami  a očekáváními vstupuje do nadcházejícího ligového ročníku?

Po čtyřech sezonách v rakouském Welsu okusí pivot Pavel Staněk opět českou nejvyšší soutěž v dresu BK Prostějov. S jakými vyhlídkami  a očekáváními vstupuje do nadcházejícího ligového ročníku?

Do zahraničí odešel jako opora Opavy, se kterou se radoval ze dvou domácích titulů. Teď se vrací do Mattoni NBL v dresu prostějovských Orlů. S ambicemi hrát alespoň finále. „Tým je dobře poksládaný. Budeme hrát o ty nejvyšší příčky,“ věří 203 centimetry vysoký hráč.

Nejlepší domácí sezony jste odehrál v dresu Opavy. Nelákalo vás vrátit se do kádru letošního ligového nováčka?
O takové možnosti jsem se bavil s opavským trenérem Davidem Klapetkem, mluvil jsem také s Petrem Czudkem. Ale jednání Prostějova bylo rychlé a konkrétní. Rychle jsme se dohodli. Navíc jsem chtěl jít do silného týmu, který bude hrát na špici tabulky. I když si myslím, že ani Opava, byť je nováček, nebude mít špatné výsledky.

Jak hodnotíte své předcházející angažmá ve Welsu. Budete na Rakousko vzpomínat v dobrém?
Jednoznačně. Byla to vydařená štace. Během čtyř sezon se nám většinou dařilo, takže s našimi výkony panovala celkem spokojenost. Vzpomínky mám jenom ty příjemné.

Jaká je vůbec rakouská soutěž. Dá se srovnat s českou ligou?
Je trochu jiná, protože rakouské ligové celky hrají trochu odlišný basketbal. Hraje se více individuálně. Herní systémy nejsou až tak moc propracované. V tom je největší rozdíl.

V Prostějově celkem pravidelně dochází po sezoně ke značné obměně kádru. Není to problém? Hráči si na sebe musí zvykat, chvíli trvá, než si tým sedne.
V optimálním případě zůstává tým delší dobu pohromadě, do kabiny přicházejí hráči na doplnění. Jeden, maximálně dva za sezonu. A po nějaké dobře tým hraje ty nejlepší zápasy. Hráči se znají do detailů, přihrávají si vlastně naslepo. Tato sehranost nám může chvíli chybět, protože nových hráčů je opravdu dost. Ale třeba to dopadne tak, že právě současný výběr bude základem pro dalších pár sezon. Vytvoří kostru, do níž se nebude muset zasahovat. Věřím že to tak bude.

V přípravě ale v některých zápasech  bylo poznat, že ještě nejste úplně sehraní. Jak dlouho ještě potrvá, než si budete umět na hřišti ve všem vyhovět?
Nemyslím si, že to bude nějaká dlouhá doba. V útoku se nám celkem daří, i když máme co zlepšovat. Občas máme drobné problémy v obraně. Ale i to určitě odstraníme. Máme zkušené hráče, kteří ví, co mají dělat.

Mluvíte o zkušených hráčích. Podle soupisky to vypadá, že v týmu bude hodně možných lídrů týmu. Nemůže právě tohle být problém mužstva?
To je otázka týmové chemie, která má obrovský vliv na výsledky každého klubu. Všechno musí správě fungovat. Na hřišti i v kabině. Osobně jsem přesvědčený o tom, že s pohodou v mančaftu nebudeme mít problémy. Ani na palubovce. Většina hráčů už toho má dost odehraného a určitě se nebudou hnát za osobními statistikami.

Když tomu tak není, jak si vyhoví střelci během zápasu?
To je jednoduché. Budeme si rychle přihrávat, soupeře rozebereme a ten kdo bude nakonec volný vystřelí a dá koš.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace