eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

ČEZ Basketball Nymburk – preview před začátkem MNBL | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

ČEZ Basketball Nymburk – preview před začátkem MNBL

📁 Evropské poháry 🕔28.8.2008
ČEZ Basketball Nymburk – preview před začátkem MNBL

Please enter banners and links.

Dnešním dnem startuje dvanáctidílný seriál, který jednotlivě představí každého účastníka letošního ročníku Mattoni NBL. Začneme, jak bývá zvykem, největším favoritem, jímž není nikdo jiný než Nymburk.

Dnešním dnem startuje dvanáctidílný seriál, který jednotlivě představí každého účastníka letošního ročníku Mattoni NBL. Začneme, jak bývá zvykem, největším favoritem, jímž není nikdo jiný než Nymburk.

Nastává nová éra i tak se dá nazvat start Nymburka do nové sezóny po odchodu největší opory Rada Rančíka.

V loňské sezóně naplnil pětinásobný mistr maximálně předsezónní cíle klubu. I když to úvod Mattoni NBL ani zdaleka nenaznačoval, protože Nymburk vstupoval do sezóny bez Rada Rančíka, což se výrazně podepsalo na herním projevu. Nejprve debakl 89:67 v Novém Jičíně, následovaný velmi bídným výkonem na palubovce Brna, kde se doslova parta vedená Ladislavem Sokolovským protrápila k těsné výhře. Tyto nezdary vybídly vedení hlavně k zamyšlení a nutným změnám. Kádr opustil už v úvodu loňského ročníku rozehrávač Everett, jehož následoval málo vytěžovaný pivot Mike Bernard. Náhrada na post rozehrávače na sebe nenechala dlouze čekat a z Řecka přišel velezkušený Arthur Lee, který výrazně pomohl Nymburku, po triumfu v základní části s bilancí 43 vítězství a 1 porážky, k zisku Českého poháru, v němž porazili ve finále BK Prostějov. V Play off zaváhal Nymburk pouze jednou, když až ve finále, po hladkých výhrách 3:0 nad Brnem a Pardubicemi, podlehl ve třetím utkání Novému Jičínu 97:93. I tak po vítězství 4:1 ve finálové sérii mohl Nymburk oslavit 5 let nekončící nádvládu v Mattoni NBL. Středočeský celek se také výrazně zviditelnil v evropském basketbalu, když se mu naskytla příležitost startovat v poháru ULEB. V základní skupině narazil na giganty jako Dynamo Moskva, Crvena Zvezda Bělehrad, Fortitudo Boloňa, Telindus Oostende či Panellionios Atény. Svěřenci izraelského kouče Muli Katzurina skončili na čtvrtém místě a jako jeden z pěti nejlepších týmů na této pozici slavili postup do další fáze. Závěrečnému utkání skupiny proti moskevskému Dynamu příhlíženo bezmálo 10.000 diváků, kteří vytvořili v pardubické ČEZ aréně skvělou kulisu. Ještě větší kotel čekal na hráče ve vyřazovací části, zápas sledovala zaplněná hala čítající 12.000 míst. Nymburk zásluhou trojky kapitána Sokolovského v poslední sekundě stanovil netradiční výsledek do odvety a to remízu 61:61. Ani polský Turow Zhořelec, soupeř Nymburka ve vyřazovacích bojích, nehrál v domské hale, a tak se jeho útočistěm stala liberecká Tipsport aréna. Ač české prostředí, tak nedobitná polská tvrz, neboť Nymburk zaspal třetí čtvrtinu odvetného utkání a nabral dvouciferné manko. V hektickém závěru mohl vyrovnat Blake Schilb, ale pivot Turowa záměrně lehce hnul s košem, čímž mohl zamezit vyrovnání, a tak mohl polský celek slavit postup do další fáze po těsném výsledku 68:66. Zhořelec nakonec došel až do turinského Final Eight, v němž nestačil na Dynamo Moskva.

Každým rokem dochází ke změnám v týmu, je třeba oživit sestavu někým novým, ale také musí někdo z kola ven. Nymburk se vzdal služeb legendy Pavla Beneše, který byl u všech pěti titulů. Bývalý reprezentant se pokusí pomoci celku Karma Poděbrady k postupu do elitní osmičky. Po dvouletém angažmá a dvou titulech odchází míčový kouzelník Monty Mack, neznámo kam (informace od čtenářů: novým působištěm Macka je turecký tým Mutlu Akü Selcuk). Vůbec největší bolístkou je dlouze avizovaný odchod Rada Rančíka (více ZDE), po třech letech v středočeském celku se pokusí vzkřísit Benneton Treviso.

Trošku překvapivé posily zamířily do Nymburka, ale management společně s Muli Katzurinem moc dobře vědí, co dělají. Mezeru po Mackovi a Benešovi zacelil slovinský štírek, přícházející z Geofinu Nový Jičín, Matej Venta a z Monsu, čtvrtého celku belgické ligy, miří Američan Justin Gray. Na pozici klasického pivota se upsal, rodák z polské Bydgoszcze, Robert Tomaszek, který by měl svými kilogramy vystužit už tak silnou podkošovou sestavu Benda, Nečas a Chán. Na pozici 4, kterou měl doposud v moci Rado Rančík, by měl nastupovat velezkušený Goran Jagodnik (více ZDE). Třicetičtyřletý Slovinec naposledy působil v Hemofarmu Vršac, ale od února laboroval se zraněním. O rok prodloužil smlouvu americký rozehrávač Arthur Lee.

V pátek 22. srpna se sešli hráči ve Sportovním centrum Nymburk kromě českých reprezentantů, kteří se pokusí začátkem září kvalifikovat na ME 2009 v Polsku a k týmu se připojí až po skončení reprezentačních povinností. Od 24. srpna desítka hráčů včetně mladíčka Petra Valce nabírá fyzickou kondici a svalovou hmotu ve dvoufázovém tréninku na Špindlerově boudě v Krkonoších. Týden před startem Memoriálu Nikolaje Ordnunga dorazí trenér Muli Katzurin se svým asistentem. Turnaj na počest nymburského hráče padesátých let minulého století pořádá pražské USK, které doplní rakouský WBC Kraftwerk Wels a slovenský mistr Skanska Pezinok.

Nymburk má před sebou sezónu pravdy, triumf v domácí soutěži a národním poháru by neměl uniknout. Uvidíme, jak se bude dařit v Eurocupu, dříve ULEB cup, v němž v základní skupině narazí na Bilbao Basket, po odstoupení Girony z důvodu finačních problémů (více ZDE), Hemofarm Stada Vršac a kvalifikanta, který vzejde z tria Buducnost,Galatasaray a Siauliar.

 

Soupiska ČEZ Basketball Nymburk pro sezónu 2008/2009:

Rozehrávači: Arthur Lee, Matej Venta, Pavel Slezák
Křídla: Ladislav Sokolovský(C), Michal Křemen, Blake Schilb, Radek Nečas, Justin Gray, Goran Jagodnik
Pivoti: Aleš Chán, Petr Benda, Robert Tomaszek

Tip portálu Probasket.cz na umístění – 1. místo 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace