eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Čeští mladíci přepisují historii – vezou stříbrné medaile!!!!

📁 Reprezentace 🕔25.8.2008
Čeští mladíci přepisují historii – vezou stříbrné medaile!!!!

Please enter banners and links.

Neskutečný úspěch pro český basketbal zaznamenalo reprezentační družstvo do 16 let. Na Mistrovství Evropy divize A v italské Pescaře se stali největším překvapením turnaje a pod vedením trenéra Petera Bálinta dosáhli až na stříbrné medaile!!! AKTUALIZOVÁNO!

Neskutečný úspěch pro český basketbal zaznamenalo reprezentační družstvo do 16 let. Na Mistrovství Evropy divize A v italské Pescaře se stali největším překvapením turnaje a pod vedením trenéra Petera Bálinta dosáhli až na stříbrné medaile!!!

Jako příběh o popelce. Nebo taky záblesk naděje pro budoucnost českého basketbalu. Prostě ohromný úspěch, kteří tito mladíci zaznamenali! Dalo by se to přirovnat k úspěchu českých fotbalistů do 20 let na Mistrovství světa. Musím se opakovat, ohromný úspěch.

Náš tým neodjížděl na turnaj do Itálie s nějakými velkými cíly. V postup ze skupiny se spíše jen doufalo a něco víc, to už bylo spíše jen z říše snů. Vždyť české mládežnické reprezentace působí povětšinou v nižší divizi B – U20 už třetím rokem, U18 letos vybojovala postup do divize A. Stejný tým, jaký letos vybojoval postup do vyšší divize v kategorii U18 se zasloužil o dva roky o stejný úspěch v kategorii U16 a díky tomu mohlo Česko pomýšlet na lepší zítřky. A ty letos znenadání přišly.

České naděje procházeli začátkem turnajem bez jediné porážky. Ve skupině si, sice vždy těsně, poradili se všemi soupeři a to neměli proti sobě jen tak někoho. Dokázali totiž porazit nejprve Řecko (67:64) a potom i Srbsko (57:52) a Itálii (58:57). V následných fázích turnaje na ně čekala Ukrajina (72:49), Španělsko (66:61) a potom první porážka s Litvou (48:76). Prohra s Litvou znamenala, že naše reprezentace v semifinálovém zápase narazila na silné Turecko. S tím si naše reprezentace v úžasném zápase poradila 69:64 po prodl..

Peter Balint (Czech Republic Coach)

kouč českého výběru U16 Peter Bálint

článek na Fibaeurope.com po zápase s Tureckem:

Jedno vítězství od zlata jsou v sedmém nebi. Stát před českou šatnou a slyšet jejich oslavy, máte pocit, že je musí být slyšet až v Praze. Mladí kouzelnící pod vedením kouče Petera Bálinta šokovali Turecko, které celý zápas vedlo. Jako všechny zápasy Čechů do té doby, dokázali zvítězit až na poslední chvíli, poprvé v prodloužení ale znovu ne o víc než o 5 bodů.

Jako u ostatních velkých zápasů, které Češi vyhráli, nějaký nový hráč "vystoupil" a zařídil výhru. "Máme tým, ve kterém kdokoli může zahrát dobře, myslím, že díky tomu jsme mnohem více nebezpeční." řekl šťastný kouč po zápase. Tentokrát to byl Jan Švejda, který zaznamenal 27 bodů! Do té doby měl Švejda průměr na zápas pouhé 4 body.

Ve finále už bohužel Češi nedokázali nalézt dostatek sil, aby vzdorovali výborné Litvě a podlehli jí v poměru 75-33. Ale to už je jen malý škraloupek na celém vystoupení českých mladíků. Myslím si, že si zaslouží všichni ohromnou pochvalu a že se můžeme těšit na to, jak se tito mladíci začnou prosazovat v nejvyšší domácí soutěži.

Pokusíme se hned po návratu mladíků do vlasti zprostředkovat exkluzivní rozhovor pro Probasket.cz s trenérem výběru Peterem Bálintem, aby nám mohl sdělit své pocity z tohoto vyjímečného vystoupení českých basketbalistů.

Statistiky a soupiska týmu na turnaji: http://www.fibaeurope-u16men.com/en

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace